duminică, 24 martie 2013

MERITA VICTOR PONTA TITLUL DE DOCTOR IN DREPT?

Vestile bune par sa-l copleseasca in ultima vreme pe primul-ministru al Romaniei.

Ministerul Educatiei si-a asumat public decizia de a nu-i retrage titlul de doctor, ignorând dovezile clare de plagiat si consfintind sufocarea autonomiei universitare. Sa nu uitam ca afirmatia publica a neretragerii titlului de doctor vine ca urmare a cererii Universitatii din Bucuresti pe care, iata, o vedem pusa la colt, pentru amestec in treburile statului. Caci vezi, draga doamne, nu avea competenta sa se pronunte asupra retragerii unui titlu academic pe care ea insasi l-a emis.
In ciuda plagiatului evident, sondajul “Barometrul de opinie publica – Adevarul despre România” comandat de “Adevarul ” si realizat de INSCOP Research, il da in acest moment pe Victor Ponta invingator, indiferent de candidatul impotriva caruia ar concura pentru functia de presedinte al Romaniei. Potrivit acestui sondaj, romanii par a-i da dreptate lui Victor Ponta insusi care, in decembrie 2012, dupa alegeri, spunea cu satisfactie: ” Asa suntem noi, plagiatorii, mai votati, ce sa facem, decat ceilalti, cu usturoiul”.
Cum sa intelegem toate aceste lucruri ? Pana la urma, merita sau nu merita Victor Ponta titlul de doctor in drept ?

Ca sa raspundem acestor intrebari e nevoie sa intelegem mai intai ce este meritul si cine-l legitimeaza intr-o societate. Trebuie astfel sa mentionam ca meritul nu e un dat, nu e stabilit de cineva dinafara si impus tuturor, el este o constructie sociala. Cu alte cuvinte meritul este ceea ce societatea româneasca defineste, masoara si legitimeaza ca atare. Meritul definit si legitimat social devine principiu fundamental intr-un sistem de recompensa numit meritocratie (fiecaruia dupa cât merita).
E insa iluzoriu sa vorbim de meritocratie si de merit fara a preciza cu mai multa claritate ce se afla exact in spatele acestor notiuni, mai precis cine anume masoara ceea ce intelegem prin merit.
In societatile moderne, scoala e prima institutie care e legitimata social sa furnizeze unitatea de masura a meritului. Iar institutia scolara masoara meritul in functie de efortul depus pentru a realiza o anumita activitate.

In problema plagiatului pe care incercam sa o intelegem aici intalnim diferite forme a ceea ce am numit institutie scolara in sens larg cum ar fi universitatea sau specialistii români si straini care s-au pronuntat clar asupra acestei probleme. Ne mai intalnim si cu reprezentarea plagiatului in alte societati, cum e cea germana, de exemplu. Pentru toti acestia, meritul e masurat in functie de efortul depus pentru a realiza o teza de doctorat. Plagiind sau, altfel spus, copiind de la altii inseamna ca nu ai depus efort suficient, iar in plus, fiind vorba despre furt intelectual, ai incalcat si un principiu de moralitate.

Pentru a masura insa meritul in acest fel si a dezvolta asemenea reprezentari despre sistemul meritocratic de recompensa e nevoie sa ai incredere in scoala si in valorile pe care aceasta le promoveaza. Or, in Romania, institutia scolara este discreditata: “scoala scoate tâmpiti”, iar universitatile sunt “fabrici de diplome”. Cu alte cuvinte, in ochii românilor institutia de invatamant nu este legitima sa produca masura de efort care sa defineasca ce inseamna merit sau nemerit.
In aceste conditii, in Romania, o asemenea masura de efort in baza careia se apreciaza meritul este stabilita fie de putere, fie de hazard. Cu alte cuvinte, meritocratia de tip scolar (bazata pe principiul fiecaruia dupa efortul depus) e inlocuita la români de meritocratia politica (fiecaruia dupa câta putere are) si de meritocratia aleatorie (fiecaruia dupa cât noroc are).

Combinatia otravita dintre putere si hazard din sistemul meritocratic legitimat de români face ca raspunsul la intrebarea din titlu sa fie urmatorul: Da, Victor Ponta isi merita titlul de doctor deoarece neincrederea românilor in educatie i-l legitimeaza din plin. Are multa putere, dupa cum arata sondajele. Si mai are si destul noroc. Deocamdata.
AUTOR ADRIANA GORGA
SURSA contributors.ro 

7 comentarii:

costygreceanu spunea...

Da, Victor Ponta isi merita titlul de doctor, deoarece am ajuns un popor fricos si cu frica in san sa nu cumva sa spunem ceva gresit, sa suparam pe nu stiu cine, ca ramanem fara serviciu si datoriile sunt cu gramada. Da, merita pentru ca niciun tribunal nu a condamnat (la adevaratul prejudiciu) vreodata vreun politician pentru coruptie,in schimb sunt pline puscariile cu tot felul de gainari. Pai cum sa trimita procurorii si judecatorii vreun politician in puscarie? Pai seful lor nu e numit de politician? Si daca il trimit pentru o bucatica mica de timp in puscarie, are, ce nu are un om de rand acasa. Atunci, Victoras de ce sa nu se faca si el Doctor in drept? El a furat intelectual, nu a furat gaina vecinului sau porcul din cotet ca sa se vada. Si apoi ce-l intereseaza pe cetateanul de rand ca Victoras se numeste si Doctor, pe ei ii intereseaza ce pune seara pe masa, asa caaaaaaa... Romanul,pentru un pix,o galeata, o umbrela sau o geaca, voteaza pe oricine, concluzia...ce popor am fost si ce am ajuns?!

Active News spunea...

Cred ca intrebarea asta ar trebui sa si-o puna chiar Victor Ponta!

Cafea Organica spunea...

Exact, Active:P

Paula spunea...

Pai el ar raspunde ca merita:))

Alexandra spunea...

Nenorocitul naibii

Autentic Romanesc spunea...

Merita... asa cum merit si eu, desi nu am terminat Dreptul!

alex spunea...

https://poweronlinesubtitratepisodsezon123456.blogspot.com/https://raydonovanonlinesezonepisod.blogspot.com/https://romeromaonlinesezonepisod1234567.blogspot.com/https://romesezonul2onlinesubtitratepisodul13.blogspot.com/https://supergirlonlinesubtitratsezon12345678.blogspot.com/https://thementalistonlinesubtitratsezon12345.blogspot.com/https://thespanishprincessprintesaonlinesezon.blogspot.com/https://titanstitaniionlinesubtitratsezon1234.blogspot.com/https://truedetectivesezonul1onlinesubtitrat2.blogspot.com/