vineri, 26 noiembrie 2010

PERIOADA DE AUR

''Guvernarea Năstase, compusă din alţi “antireformişti” a fost cea mai fertilă şi benefică perioadă pentru economia naţională (creşterea constantă a produsului intern brut, reducerea inflaţiei la sub 10 %, în condiţii de echilibru macroeconomic), la care este de adăugat încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană si primirea in NATO.'' -ION ILIESCU.

Intradevar, in perioada de aur, guvernata de Adrian Nastase, statul roman a suferit o reforma majora, care si astazi apasa greu pe pieptul poporului, fara sa-i dea sansa sa respire.Reforma implementata de aceste doua personaje, este injugarea tarii de baroni.Baronii locali!In aceasta perioada au aparut pe scena, personaje gen Radu Mazare, Gheorghe Bosanceanu (Constanta), Doru Sechelariu (Bacau), Dinel Staicu (Craiova) Ioan Neculaie (Brasov) Marian Oprisan (Vrancea) Liviu Dragnea, Ioan Niculae (Teleorman) Constantin Contac (Botosani) etc, care au dat cele mai mari tunuri din punct de vedere financiar in aceea perioada datorita afacerilor cu statul.Sub nasul dumneavoastra Romania, a devenit statul miliardarilor de carton.
 De ce combinatul siderurgic din Galati sub guvernarea Nastase a ajuns sa piarda zilnic aproximativ un milion de dolari?Dupa 4 ani de la privatizare combinatul siderurgic a atins cifra de afaceri de 2,1 miliarde de dolari.Nu cumva premierul avea tot interesul sa vanda indienilor combinatul pe un pret de nimic: 25 de milioane de dolari.Prin piata se zvoneste ca pretul corect ar fii de un miliard de dolari.Doar Nastase stie de ce Sidex Galati a fost aruncat ca pe o masea stricata celor de la Mittal Steel Galati.

Cum a devenit Dinu Patriciu multimiliardar?Mai tineti minte?Prin privatizarea Petromidia si prin HG 118/2003, prin care ati saracit bugetul statului cu 600 milioane de dolari.Aceasta este datoria pe care i-ati reesalonat-o pe o perioada de 7 ani, lui Dinu Patriciu.

Presupun ca vanzarea Petrom in momentul de fata nu-i va spune absolut nimic, domnului presedinte care a condus epoca de aur a acestei tari.Am sa relatez mai jos ce scriau cei de la  www.z-ziarul.ro in data de 9 decembrie 2009.Unii vor crede ca sunt minciuni electorale portocalii.Fiecare este liber sa gandeasca ce vrea.

''Privatizarea SNP Petrom SA a fost o greşeală economică gra­vă, pentru că a fost o decizie pur politică, care a surclasat da­tele eco­nomice. Specialiştii în petrol şi gaze au analizat toate aspec­tele celei mai importante pri­va­tizări a anului 2004 şi au ajuns la concluzia că, fiind folo­sită în scopuri politice, statul a fost păgubit într-un singur an după privatizare cu mai mult de 4 mili­arde de euro. La data priva­tizării, SNP Petrom SA avea ca obiect de activitate, în principal, exploatarea zăcă­min­telor de petrol şi gaze naturale de pe uscat şi din platoul continental al Mării Negre, rafinarea şi prelucrarea ţiţeiului, transportul şi comercializarea produselor pe­tro­liere, comercializarea gaze­lor, importul şi exportul de ţiţei, produse petroliere, utilaje, echipamente şi tehnologii specifice. SNP Petrom SA, anterior priva­tizării, se definea ca unul dintre cei mai importanţi producători de petrol şi gaze din Europa Centrală şi de Est, singurul producător de ţiţei din România, neavând concurent în acest do­meniu, şi cel de-al doilea pro­ducător de gaze naturale, cu o producţie în 2003 de 6,129 miliarde metri cubi şi o cotă de 34% la furnizare. În studiul de piaţă realizat pentru privatizarea Pe­trom, în mai 2003, consultantul tehnic, Jacobs Consultancy, anu­nţa Ministerul Industriei că a identificat rezerve de 128 mi­li­oane de tone echivalent petrol, plus 16 milioane de tone petrol în Kazahstan, din concesionare. Niciuna nu fusese exploatată. Din datele contabile înainte de privatizare consemnăm activul net de 62.373.020.622 mii de lei şi profitul net de 2.282.082.505 mii de lei. Conform contractului de privatizare, OMV a plătit statului român suma de 668,815 milioane de euro pentru 33,34% din pachetul de acţiuni, iar compania Petrom a intrat pe mâinile austriecilor de la OMV la un preţ subevaluat cu aproape 50% din cauza estimărilor făcute de consultanţii care au ana­lizat rezervele de ţiţei ale Pe­trom. Banca elveţiană Credit Suisse First Boston şi cea olandeză ING au evaluat rezer­vele companiei române cu un preţ maxim de 22 de dolari pe baril până în 2012. În momentul semnării contractului de privatizare - la aproximativ 1 an după evaluarea iniţială -, preţul ţiţe­iu­lui ajunsese deja la 35 de do­lari pe baril, iar prognozele indicau încă de mai demult o ascen­siune de durată a pre­ţu­rilor combustibililor. La preţul de 22 de dolari pe barilul Brent, divizia de extracţie şi exploatare a Petrom a fost evaluată de consultanţi la 1,7 miliarde de do­lari, valoare ce corespunde ac­tivului net menţionat, iar în­tregul Petrom la 2,8 miliarde de dolari. Dar, în evaluarea făcută pentru Guvern, acelaşi consultant preciza că „o variaţie de 2 dolari în preţul petrolului Brent conduce la o schimbare de 700 de milioane de dolari în valoa­rea companiei“. Responsabili de privatizarea SNP: Adrian Năs­tase şi Dan Ioan Popescu. Este afacerea din care România a pierdut cei mai mulţi bani.''

Un comentariu:

costygreceanu spunea...

Imi place pseudonimul tau, iti admir curajul in ceea ce scri, oricum, eu incerc in alt mod sa aduc la cunostinta Romanilor ceea ce se intampla cu adevarat in Tara noastra((((Va mai aduce-ti aminte de anul 2008???? cand s-au dat masiv credite cu buletinul? Atractia a fost asa de mare, intrucat nu trebuia sa prezinte garantii. Toate bune si frumoase pana aici, dar cati se gandeau ca va veni criza? NIMENI, dar agentiile straine DA.....)))dar iti spun eu mai TANO, multora le place sa auda doar glume, bancuri, sa fie mintiti frumos si cam atat, sunt foarte putini Romani, care totusi, vad realitatea, dar ce sa faci doar cu o singura mana??daca ai avea doua maini, te-ai misca mult mai bine........multi citesc, putin inteleg.