luni, 18 aprilie 2011

MOROMETE, ION SI TARANII LUI BASESCU

"Când vom învăţa că trebuie să muncim opt ore, când vom învăţa să nu mai lăsăm trei milioane de hectare nemuncite, că nu vin miniştrii să are pământul, nu vin miniştrii să-l cultive. Când vom învăţa că, decât să stau la cârciuma satului, mai bine mă duc şi bag plugul în hectarul şi jumătate din spatele casei!"- TRAIAN BASESCU


Dupa chestiunea Libia, Traian Basescu, a disparut o perioada buna de pe prima pagina a cotidianelor romanesti, nu a mai deschis jurnalele de seara ale televiziunilor, deontologii au ramas fara material de lucru. Unii se intrebau, precum Robert Turcescu, unde a disparut Traian Basescu. Dupa o scurta vizita in Estonia, presedintele revine. Dupa ce-l aseaza in banca lui pe elevul neascultator si neobrazat Vasile Blaga, printre hahaielile caracteristice, marinarul ne mai arunca un adevar, verde-n fata. Trebuie sa ne apucam de munca sa nu mai stam la taclale la sprit prin carciumi, cand in tara sunt mii de hectare pe care mama natura, cultiva buruieni. Observatie trista, dura, dar din pacate foarte adevarata. Pe timpul descris de Marin Preda in capodobera literara '' Morometii'', taranul pleca pe camp luni dimineata si se intorcea sambata seara, astazi in era tehnologiei, taranul nostru nu-si mai paraseste batatura. Un alt personaj celebru al literaturii romanesti, Ion Pop al Glanetasului isi vindea sufletul si saruta pamantul. Personajul lui Rebreanu ziua era la coasa, seara era in batatura invatatorului Herdelea, sa vada ce mai este de facut, sau la preotul satului in functie de interes. Astazi, pentru taranul zilelor noastre pamantul a devenit o povara. De ce? Din diverse motive, insa principalul motiv este lipsa fortei de lucru. Fiul taranului mai dezghetat la minte a emigrat de la coada vacii in mediul urban, preferand sa munceasca in industie. In unele zone rurale, au aparut diferite ramuri industriale, iar tanarul a avut optiunea sa se angajeze. Odata cu modernizarea si evolutia tehnologiei, taranul tanar s-a emancipat. Cei care nu au ocupat un loc de munca in ramura industriala, si nu sunt propietari de pamant nu mai alearga sa munceasca pe la instaritii satului, primesc ajutor social de la stat.  


Cu pomana lunara asigurata de la stat in schimbul a catorva ore de frecat menta pe la primarie lui ''Ghita'' din epoca moderna, nu-i mai arde de munca campului. Mai bine merge la sprit la carciuma de pe ulita, unde dezbate dupa caz, divortul lui Moni si Iri sau Pepe si Zavo. Are timp berechet, in timp ce Ilie Moromete doar duminica reusea sa ajunga la fierarie, unde dezbatea soarta politica a acelor vremuri tulburi. Mai jos este o fotografie culeasa de pe google cu niste tarani. In timp ce pompierii erau nedormiti si nemancati incercand sa le salveze cate ceva din gospodariile afectate de inundatii, ei sarbatoreau cu bere.


De obicei cand citesc o declaratie sau un articol bun de presa, arunc in ochi asupra comentariilor. Si aici ca de obicei au fost comentarii pro si contra. Unii au considerat afirmatia un adevar, altii l-au injurat pe presedinte ca la usa cortului. Un comentariu m-ai ramas pe retina. Un cetatean al patriei, plangea pe umarul taranului si se intreba de unde bani de benzina pentru tractor, sa lucreze pamantului. Recunosc traim in epoca moderna, si tehnologia este importanta in agricultura. Insa am o observatie. Pe vremea cand eram granarul Europei, nu stateam prea bine cu tehnologia, in majoritatea cazurilor, taranul ara pamantul cu un plug tras de boi sau cai, si-si lucra pamantul cu sapa. Daca intr-un an ne plangem ca nu avem bani de tractor si nu cultivam pamantul, cu siguranta nu-l vom cultiva nici anul viitor. Moromete inainte sa plece la fierarie sa palavrageasca politica si-a luat secerele sa le ascuta, urma perioda seceratului. Nimic nu pica din cer, desi romanul e invatat sa astepte. Daca are buna vointa si forta de munca, taranul isi poate produce de unul singur strictul necesar si fara investitii enorme in pamant. Din pacate din diverse motive taranul roman isi cumpara painea nu reuseste sa si-o produca.

Niciun comentariu: