sâmbătă, 27 noiembrie 2010

CEHIA BATE PASI DE RETRAGERE DIN UE

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus doreste ca guvernul sa pastreze in continuare coroana ceha, si sa refuze aderarea la Uniunea Monetara Europeana.Daca analizezi putin si citesti printre randuri, Vaclav Klaus este de parere ca marea problema a crizei economice este moneda EURO.

Cehia, doreste tratament egal din partea UE, argumentand ca Marea Britanie, Suedia si Danemarca si-au pastrat moneda nationala.Aceste 3 state au negociat acest lucru prin 1990 cand moneda europeana era doar un proiect nu o realitate.Prin aderarea din 2004 statul ceh a acceptat automat si moneda europeana.Cartea pe care o mai pot juca acum este sa intarzie intrarea monedei pe piata, pana va trece sau se va ameliora criza.Din pacate odata intrat in joc trebuie sa canti cum plateste UE sau sa joci cum canta UE.Dupa aderare fiecare stat a primit fonduri europene, asa zise nerambursabile sau rambursabile, pentru dezvoltarea infrastructurii, agriculturii, economiei etc.
Uniunea Europeana iti face cu ochiul, te atrage dar pana la aderare reuseste sa te supuna economic in primul rand si apoi politic.Apoi iti fixeaza cotizatia, indiferent de vremuri bune sau rele.Iti acorda ajutor cu o mana, apoi cu 7 te jumuleste.Ca sa ma intelegeti va propun un exercitiu de imaginatie.De cate ori nu ati primit un pliant cu oferte bancare, de cate ori nu ati fost contactat de un agent de vanzari din partea bancii?Vi s-au prezentat fel si fel de prostii, v-au agatat cu un imprumut.Unii am luat masini, altii locuinte sau banalele credite de consum.Banca in prima faza a venit in ajutorul viselor noastre, apoi toti am devenit vaci de muls.

Vaclav Klaus, a anticipat acest exercitiu de imaginatie, dar prea tarziu.A fost nevoie sa observe accelerarea cresterii economice a Italiei, Greciei, Irlandei si a Spaniei si decaderea aproape de pragul falimentului in doar 18-19 luni.A observat duritatea oficialilor englezi fata de poporul francez.Anglia este revoltata ca francezii s-au revoltat fiindca guvernul francez, fortat de UE a dorit cresterea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani.Presedintele ceh considera ca a fii membru UE este un lucru pozitiv, dar cu conditia ca UE sa nu-si bage nasul in politica si economia statului care adera la UE.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pare prea mult spus ca actuala criza este determinata de moneda europeana, existenta acesteia nepermitand insa reglarea deficitului bugetar prin jocul inflatiei stimulate de catre stat. Criza va determina schimbarea intelegerii echilibrelor economice si, in mod cert, amanarea adaptarii euro.

Anonim spunea...

Da, insa si cel care a luat imprumutul si-a facut treaba mai repede decat in cazul cand ar fi asteptat sa stranga singur banii. Nu cred ca sunt multi cei care ii agreaza pe bancheri daca ne referim la oculta financiara mondiala sau pe cei puternici daca ne referim la uniune dar trebuie sa tii cont ca atragerea in capcana nu s-a facut cu forta nici intr-un caz nici in celalalt. Totul se bazeaza pe dorinta omului de a trai mai bine. Noi cerem imprumuturi, noi cerem intrarea in uniune. Desigur in afara faptului ca la nivelul planetei sunt putini cei care detin banii, se controleaza raportul pret-salariu prin anumite parghii economice si prin managementul genial al asa zisei societati de consum astfel incat sa nu fie la indemana oricui cumpararea bunurilor de folosinta indelungata si a imobiliarelor si in acelasi timp toata lumea sa-si doreasca. Este un sistem pervers dar altul mai bun nu s-a inventat :)

Ai dreptate cu Cehia, fiecare tara in parte si-a negociat aderarea, daca Danemarcei i se permite sa-si pastreze coroana asta nu inseamna ca i se va permite si Cehiei sa-si pastreze moneda (probabil tot coroana, nu?). Multi nu stiu ca fiecare tara are contract individual de aderare si mai ales romanii care si asa au tendinta sa creada ca totul li se cuvine nu inteleg de ce noi nu beneficiem de avantajele de care altii din uniune beneficiaza. Datorita faptului ca noi am semnat de pe pozitia de slugi pe cand tari tip Danemarca de pe pozitia de "grei". :)