luni, 13 decembrie 2010

CAPITALISMUL LA ROMAN

''Se încearcă acreditarea ideii că statul, guvernul, este responsabil pentru fiecare cetăţean. Nu-i adevărat. Statul nu mai are resursele comunismului. Pe vremea comunismului toate pământurile erau ale statului, toate veniturile veneau la stat şi atunci statul îşi asuma responsabilitatea pentru fiecare cetăţean. Acum, terenurile nu mai sunt la stat. 70% din economia românească este în sectorul privat. Cine vrea comunism nu poate fi partenerul nostru politic, care reprezentăm o mişcare de centru-dreapta hotărâtă să pună în valoare omul şi nu statul" - TRAIAN BASESCU.
Aceasta afirmatie corecta data la Covasna de presedintele in exercitiu al statului, a dat material de lucru adversarilor politici. De ce mai platim noi taxe si impozite daca statul nu e responsabil de bunastarea noastra? Asta e intrebarea care a facut turul si returul canalelor media si introdusa-n capul romanului care nu vrea sa-si puna neuronul in functiune. Aceasta afirmatie, tinteste in primul rand asistatii sociali si cetateanul care dupa 21 de ani de la caderea regimului comunist, inca sta cu mana intinsa la stat. Statul nu e obligat sa-mi creasca pruncul, nu e obligat sa-mi bage-n oala, nu mai este obligat sa-mi asigure o locuinta sau un loc de munca. Capitalismul inseamna altceva. Capitalismul este definit in primul rand prin concurenta dura din piata muncii. Daca nu sunt pregatit in domeniul ales nu am sansa de reusita sa ocup un loc de munca. Daca-l optin trebuie sa fiu mereu in continua dezvoltare profesionala. In orice moment este foarte posibil sa bata altcineva la usa patronului cu competente si capacitate de munca mai mare decat mine. Intr-un duel cu un acest tip de individ pentru un sigur post in sectorul privat voi pierde. Nici un patron nu plateste incompetenta, si mereu va opta pentru cel cu aptitudini si capacitate de munca mai mare, in detrimentul celui mai slab pregatit.  Romanul in sitemul privat la el in tara nu-si da interesul. Sunt platit la ora sau am salar fix in functie de caz, timpul trece leafa merge. De ce sa-mi bat capul cu productia ca oricum sunt platit prost. Patronatul are o prioritate de baza: mana de lucru ieftina. Randament maxim, cheltuieli putine.
Prioritatea de baza a patronatului, devine principiul esential in mintea angajatului roman. Dupa acest principiu el da randament la locul de munca. Pe el nu-l intereseaza produsul final al muncii sale intr-un termen scurt. Da-l in masa de patron, stau eu sa-mi bat capul sau sa-mi rup oasele sa-i ingras lui conturile. Romanul nu este invatat sau nu vrea sa realizeze ca acel produs final, reprezinta bunastarea lui materiala. Asta in ciuda faptului ca in popor circula un proverb: '' dupa plata si rasplata''. El are infipta-n cap conceptia ca oricum este platit prost.
Plecand de la prioritatea de baza, patronatul fixeaza un targhet pentru angajat.Iti acord acest salariu, iar tu in schimb trebuie sa produci x>salariu, intr-un anumit termen foarte bine determinat in timp si spatiu. Acest targhet este uneori realizabil, de foarte multe ori nerealizabil (o cauza importanta in falimentul firmelor mici si mijlocii), si foarte rar in cazuri izolate depasit. Acesta tinta definata de patronat produce in mentalitatea romanului, ideia de sclavagism. Muncim ca sclavii la patron pentru nimic. Cei care reusesc sa-si depaseasca constant targhetul fixat, reusesc sa optina un drept. O lege nescrisa si esentiala-n capitalism.Dreptul de a negocia. Nici un patron sanatos la cap nu va refuza sa te plateasca mai bine daca i-ai demonstrat ca ai valoare-n piata muncii. In primul rand nu risca sa te arunce in banca concurentei, si apoi oricand prefera sa plateasca o persoana cu 7 lei care-i produce lunar 10, decat 2 cu 4 lei care produc 10 lunar. Prin activitatea ta profitul va creste de la 2 la 3 lei pentru acel patron.Acel angajat care prin munca isi obtine dreptul de a negocia, niciodata nu se va plange ca e greu in Romania, nu va injura guvernul, nu va scanda: ''iesi afara javra ordinara''!
Daca nu am reusit sa ma fac inteles va propun un exercitiu. Sa luam un domeniu in care romanul este foarte priceput si recunoscut peste hotare. Domeniul constructiilor. Sa spunem ca 2 frati, Ion si Gheorghe isi construiesc fiecare cate o casa identica. Ion apeleaza la o firma, Gheorghe apeleaza la 2 mesteri care practica munca la negru. Lucrarile incep in acelasi timp necesita aceleasi materiale de constructii. Firma incaseaza 100 lei pentru casa lui Ion si trimite 3 angajati. Gheorghe negociaza cu cei 2 si optine lucrarea la 7 lei. Cine credeti ca va termina de construit casa mai repede si va avea mai buna calitate? Eu din 10 cazuri asemanatoare in 8 cazuri, pariez pe Gheorghe? Bravo lui Gheorghe baiat destept, dar ce facem apoi cu evaziunea fiscala de care se plange statul roman, si ne afecteaza pe noi toti ceilalti?
Cam atat pe azi.V-am plictisit destul cu aberatiile mele.Maine am sa-mi dau cu parerea desprea agricultura plecand de la aceiasi afirmatie si am sa va spun de ce platesc eu taxe.

4 comentarii:

Anonim spunea...

romanii dupa 45 de indobitocire comunista, cu greu se vor dezbara de naravul pomenilor de la stat de tot felul...

te astept la mine pe blog, unde Prea Cucernicul Micul Prostescu se teme de ispita "Dracului" de Basescu!!!!!

Anonim spunea...

Bun articolul... Mi-a plăcut! O analiză lucidă şi de bun simţ. Ca să nu mai spun că speţa ar trebui să-l lumineze şi pe cel mai ignorant cititor... Aştept cu interes autopsia domeniului agricol...

Motanul_Incaltat spunea...

Intrucat raspunsul meu este ceva mai amplu, vi l-am dat la mine pe blog:
http://motanulfilozof.blogspot.com/2010/12/un-raspuns-dat-lui-tano.html

Anonim spunea...

Nu sunt aberatii, este un punct de vedere care contine multe adevaruri. Totusi capitalismul nu este neaparat argumentul cel mai potrivit in sustinerea punctului tau de vedere. Capitalismul imbraca mai multe forme, nu exista o definitie concreta a acestuia. Si ti-as atrage atentia asupra uneia dintre formele capitalismului doar:

"A social market economy is a nominally free-market system where government intervention in price formation is kept to a minimum, but the state provides for moderate to extensive provision of social security, unemployment benefits and recognition of labor rights through national collective bargaining schemes. The social market is based on private ownership of businesses."

sau alta varianta:

"State capitalism : State capitalism consists of state-ownership of profit-seeking enterprises that operate in a capitalist manner in a market economy; examples of this include corporatized government agencies or partial ownership of shares in publicly-listed firms by the state. State capitalism is also used to refer to an economy consisting of mainly private enterprises that are subjected to comprehensive national economic planning by the government, where the state intervenes in the economy to protect specific capitalist businesses."

mai multe pe wikipedia.


Acum, legat de forma de capitalism potrivita in tara noastra, eu cred (sper) ca nu prea avem multe de spus atata vreme cat facem parte din uniune si trebuie sa ne raportam la Bruxelles.

In privinta "Statului social" iti recomand articolul asta : http://en.wikipedia.org/wiki/Welfare

si astept parerea ta dupa ce citesti.