joi, 9 decembrie 2010

FALS SAU ADEVAR?

Astazi pe lumea justitiei, a aparut un document asa zis senzational, in ceea ce priveste istoria evenimentelor din decembrie 1989. Se afirma ca Ion Iliescu ar fii transformant sentinta dictatorilor din condamnare la moarte in detentie pe viata. Eu inclin sa cred ca acest document este un fals. Nu am argumente, dar ce este prezentat pe acel site si preluat de Evenimentul Zilei, imi pare o fituica nu un document oficial.Acest document a fost prezentat de Teodor Maries.Iata textul:

“Preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale, asigurând interimatul funcţiei de preşedinte al României, examinând dosarul nr. 1/P/1989 şi sentinţa Tribunalului Militar Excepţional, pronunţată astăzi, 25 decembrie 1989, luând în considerare faptul că în vederea stopării vărsării de sânge condamnatul Ceauşescu Nicolae a luat parte activă la încetarea luptelor din partea tuturor trupelor de securitate printr-un ordin ferm dat în acest sens, decretează:

1. Se comută pedeapsa capitală privindu-l pe condamnatul Ceauşescu Nicoale la detenţie pe viaţă

2. Se comută pedeapsa capitală privind pe condamnată Ceauşescu Elena la detenţie pe viaţă
3. Dispoziţiile articolelor 1 şi 2 nu aduc nicio altă atingere dispoziţiilor sentinţei numărul 1 din 25 decembrie 1989 privind susnumitii condamnaţi”

Maries ia in calcul 3 ipoteze:

“Ion Iliescu a aşteptat un ordin din străinătate, cel mai probabil de la Moscova. A trasat sarcina înfiinţării unui tribunal militar excepţional, dar a pregătit şi al doilea document pe care l-ar fi folosit dacă primea un ordin”

“Ion Iliescu nu a avut deplină încredere în victoria revoluţiei şi atunci s-a gândit să-şi asigure spatele”

“Ion Iliescu n-a fost sigur că cei de la Târgovişte îl vor ucide pe Ceauşescu şi atunci a scris acest decret care i-ar fi salvat propria piele în caz că se întâmplă ceva şi comandantul suprem se întorcea la Bucureşti”

Eu nu iau in calcul nici una dintre aceste 3 variante datorita faptului ca cred in autenticitatea acestei hartii.Nu contine o data, o stampila oficiala, si nici indentitatea clara a fostilor dictatori.Ma refer la datele din buletin.Putea fii un oarecare Nicolae Ceausescu.Desi Ion Iliescu nu recunoaste documentul, am senzatia ca se incearca sa fie scapat de povara ceausestilor, din ochii cetatenilor.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Interesant... Totuşi, semnătura pare a fi din alt film. Dacă am privi documentele oficial atestate, di din timpul "revoluţiei" şi-apoi afişele de campanie din 90 şi 92, semnătura pare a fi fost încercată de o altă mână...

Anonim spunea...

un fals bine plasat acum in apropierea comemorarii victimelor loviturii de stat iliestiene...se spera ca servind astfel de documente, opinia publica nu va mai fi la fel de critica la adresa hoitului de ilici...probabil ca psd are pe langa o masinarie de fraudat alegerile si una de spalat sangele victimelor revolutiei de pe mainile bolsevicului de ilici...

Galeata cu Pixeli spunea...

Un decret atat de important, scris de mana, mi se pare o aiureala. Un cel mai bun caz e o "ciorna" de uz propriu, pe pare Iliescu ar fi putut-o prezenta in caz de esec Ceausestilor, daca poporul s-ar fi razgandit in privinta lor. Mai bine zis rusii sau altii.

Un lucru e sigur, daca ramaneau in viata, absolut niciiunul dintre participantii la "lovitura de stat", pentru ca asa ar fi considerat-o Ceausescu, n-ar fi putut sa scape pe urma. Eu cred ca Iliescu stia ca nu mai exista cale de intors, iar cei doi nu puteau ramane in viata dupa ce s-a intamplat. Niciun dictator nu ar fi inghitit un asemenea afront.

Anonim spunea...

Nici eu nu consider real documentul...
Totuși, nu mă leg de absența undei ștampile căci, în acele zile fierbinți, nu exista încă o ștampilă cu CFSN, iar ștampilele vechi de președinte ale lui Ceayușescu, cu RSR - Președinte (sau cum dracu or fi arătat) ar fi produs o oarecare confuzie (presupunând prin absurd că documentul este real)... Într-un anumit fel pervers, absența unei ștampile îi conferă un plus de aer de autenticitate...
Nu înțeleg însă jocul acelui Mărieș... El vrea să-l acuze pe tov. Iliescu însă nu ia în calcul o tristă realitate a sondajelor, și anume numărul mare al celor care-l regretă pe Ceaușescu. În ochii acestora, cel care ar fi decis să nu fie omorâți în ziua de Crăciun, în speță tov. Iliescu, ar merita să fie felicitat pentru curajul său și fermitatea opiniilor :D :(
Gestul lui Mărieș îl ajută în mod nesperat pe Ilici să-și spele imaginea de ucigaș...