joi, 24 noiembrie 2011

PARIU CU TELEVIZIUNEA

Dragi prieteni, astazi vom demara un nou proiect, cu aceleasi idealuri pe care le aveam in urma cu 1 an. Am fost intrerupt, voi scrie in memorii despre acest episod, dar nu pot fi oprit. Cred ca inca mai am energia necesara sa umplem acest gol imens de pe piata comunicarii si informarii corecte. In ultimii ani, peste 1 milion de romani s-au refugiat din calea manipularii si intoxicarii grotesti la care au fost supusi. Exista un potential urias, un motor extraordinar pentru dezvoltarea acestei tari, motor care sta oprit pe margine. Echipa mea vrea sa isi asume acest risc urias, sa repornim aceasta “limuzina de lux” a tarii! Pentru noi, pentru urmasii nostri! Eu cred in Romania!
Dupa 20 de ani de televiziune am inteles ca singura finantare viabila a unei televiziuni curate vine din bani curati, fara nicio legatura cu politicul, cu marile corporatii care impun viziuni editoriale, fara nicio legatura cu depravarea la care a ajuns industria de publicitate. Cum spuneati multi, “Nasule, fa o televiziune din banii nostri munciti greu si dublu impozitati!”
Asta ar fi solutia! Coloana vertebrala a acestei televiziuni sa fie telespectatorii! Ei sint cei mai exigenti finantatori si critici! De 20 de ani lor le dau socoteala si nimanui altcineva! Toata cariera mea a fost finantata in exclusivitate de catre telespectatori! De 20 de ani maninc o piine buna de la ei si vreau sa cred ca nu i-am tradat niciodata, nici cind a fost bine, nici cind a fost rau! Greseli am facut destule, dovada miile de emisiuni in direct.

Visul nostru ar fi sa avem un Consiliu Editorial format din telespectatori-investitori, alaturi de care sa alegem cele mai bune cai pentru identitatea viitoarei televiziuni. Dar pina atunci mai e mult!
Spuneam deunazi ca una din problemele romanilor este organizarea. Sintem buni, stim ce vrem, dar nu reusim sa fim pragmatici! Vom vedea pe acest blog daca e chiar asa. De cind am pornit la drum, de citeva saptamini, peste 80 de comentatori au dorit sa fie Membri Fondatori ai acestui proiect si si-au ales, fara amestecul meu, un Comitet de Integritate format din 5 membri.  Lista este deschisa pentru toti si va rog sa va adresati acestui comitet care va analiza cererea fiecaruia de a deveni membru fondator. Nu veti primi onorarii, ba din contra, s-ar putea sa va coste nitzel timp si voluntariat! Dar poate vom intra cu totii in istoria televiziunii anilor urmatori, macar pentru ineditul acestui proiect, daca nu cumva si pentru idealurile care ne-au facut sa ne intilnim in ultimii ani in Lumea Nasul! Cine poate sti?!
O alta categorie de contact va fi cea a celor care doresc sa devina actionari sau donatori la aceasta televiziune. Va multumesc celor citeva sute care ati venit cu aceste idei inca din primele zile ale blogului, Blog One! Thank you!

Am descoperit ca foarte multi dintre d-voastra doriti sa ajutati dar sa ramineti anonimi. Pentru aceasta situatie, la momentul oportun, NU ACUM, vom pune la dispozitie conturile Fundatiei Nasul care va deveni actionar la noua televiziune. Este o fundatie care ofera burse lunare copiiilor buni la invatatura din familii foarte necajite. Dar donatiile d-voastra vor fi folosite pentru a realiza emisiuni sociale, educative si evenimente speciale pentru oamenii extraordinari din Romania care au reale dificultati economice.
Din pacate, toti prietenii nostri care doresc sa ramina anonimi nu pot cumpara actiuni la noua televiziune. Legile ne obliga sa fim transparenti cu datele fiecarui actionar, atit la Registrul Comertului cit si la CNA. Asadar, cei care nu au nicio problema legata de acest tip de transparenta, pot cumpara, la momentul pe care il voi anunta eu pe blog, NU ACUM, o actiune in valoare de 100 de euro, maxim 5 actiuni. Indiferent de numarul de actiuni cumparate, 1 actionar va avea un singur vot, atunci cind vor fi alegeri pentru Consiliul Editorial.
Impreuna cu avocati, juristi, contabili si experti contabili lucram la forma finala a actionariatului, astfel incit atit controlul economic cit si cel editorial sa fie pe miini sigure, sub girul si garantiile mele! Pentru a preintimpina orice amestec editorial sau orice preluare agresiva a televiziunii de catre vreun mogul. Cind vom fi gata, vom fi transparenti! Stiu ce inseamna presiunea unei cenzuri editoriale dar mai periculoasa este presiunea unei cenzuri de tip economic! Din nefericire, televiziunea este “un sport extrem” foarte costisitor si va dau un mic exemplu din realitate: pentru a obtine 1% cota de piata tv, o televiziune mica cheltuie lunar peste 500.000 de euro si, daca are noroc, incaseaza din publicitate maxim 200.000 de euro pe luna! Restul banilor vin pe alte carari si inseamna o serie de compromisuri, unele grave! Ori, ca sa ramii curat, trebuie sa ai ceva bani in cont si sa fii un foarte bun manager, plus sa stii bine aceasta
industrie de facut rating!

Pina se va curata intreaga piata, sper in 2-3 ani, si avind in vedere ca vom fi la inceput, e nevoie de aceasta dubla finantare, publicitate si bani curati de la telespectatori. Evident, mai exista un tip de finantare, de care ma ocup, si anume bani de la firme mici si mijlocii care s-au saturat sa mai dea bani la intermediari mafioti si care doresc o relatie directa cu media. Pentru aceste firme construim acest portal care sa cuprinda blog, site, radio si tv. In plus, vom acorda firmelor doritoare posibilitatea de a deveni actionari in televiziune, dar intr-un procent care sa nu le permita, nici daca se unesc, controlul economic sau editorial.
Stiu ca sint multe firme doritoare si voi organiza curind citeva prezentari. Voi da insa un exemplu. O firma poate cumpara maxim 250 de actiuni, adica va plati 25.000 de euro dar va beneficia de reclama si expunere corecte in valoare de aproape 25.000 de euro. In plus, va avea un sprijin mediatic atunci cind politicul sau ticalosii se vor deda la santaj asupra firmei respective. Vor avea, de asemenea, o tribuna unde isi vor putea anunta proiectele sau succesele. Dar nu vom organiza, sub nicio forma, cirdasii cu aceste firme! Eu cred ca sint sute de companii curate care vor intelege exact mesajul meu si ne pot contacta pe adresa nasul@nasul.tv. Am identificat si companii mici, cu bugete anuale mai reduse, care nu doresc actiuni dar si-ar dori sa-si asocieze imaginea si reclamele cu acest proiect media. E vorba de bugete intre 1000-5000 de euro. Acestor companii le vom oferi o expunere dubla, masurata dupa standarde, fata de bugetul alocat! Ne pot contacta la aceeasi adresa de e-mail.

Cind incepe Marea Operatiune?! ACUM! Dar NU BANI! Ca sa vedem cit de organizati putem fi, va lansez o provocare! Astazi pe acest blog sinteti cam 2-3000 de unici activi, unii zilnic, altii la 2-3 zile. Avind in vedere ca blogosfera nu este accesibila nici macar pentru 5% din fanii nostri, va provoc ca, pina de Ziua Nationala a Romaniei, sa propuneti, in dreptul nickname-lui d-voastra, apasind pe BUTONUL “Vreau sa fiu actionar!”, 10 prieteni seriosi pe care sa-i fi convins sa cumpere o actiune sau maxim 5! Acum facem DOAR listele! Atentie la eventualii escroci care vor cere bani pentru a ne compromite! Va dau un exemplu de lista:
radu moraru propune: 3 prieteni (3 actiuni), 4 prieteni (8 actiuni), 1 prieten (3 actiuni), 2 prieteni care doresc sa ramina anonimi (doneaza in Fundatie 200 de euro, adica fiecare 100)
Nu toti vor reusi sa gaseasca 10 prieteni, mai ales ca multi prieteni ar trebui atrasi din afara internetului, oameni care poate n-au folosit niciodata o tastatura (ca voluntariat as propune sa-i invatam pe acesti prieteni macar cu netul, acesta e viitorul urmatorilor ani!). Important e sa fim sinceri unii cu altii si sa intocmim liste cit mai apropiate de adevar. Abia pe 1 Decembrie vom vedea cit de buni, puternici si multi sintem! Va rog, pe cei mai activi, sa dati sfoara-n tara si in lume printre romani, trimitindu-le aceasta postare sau vorbind despre ea! Timpul e foarte scurt, provocarea e uriasa, dar cred ca zarurile au fost deja aruncate! Sint rezervat, dar foarte optimist! Inchei cu un mesaj care mi-a mers la suflet, ca alte mii, de la un hitru: “Nasule, pun si eu o suta de euro, numai ca sa pot sa-i spun copilului meu, uite tata, asta e si televiziunea ta! Sa le spui colegilor la scoala!” Frumos, nu-i asa?!
Sa fiti iubiti!

P.S.
Precizare importanta: televiziunea nu va fi doar pe internet! Vom ajunge in toate casele romanilor de pretutindeni. Pentru intrebari sau nelamuriri, voi organiza miine sau poimiine o conferinta online. Tot la conferinta va astept cu eventuale completari. Multumesc.
AUTOR RADU MORARU
SURSA www.nasul.tv 

Niciun comentariu: