miercuri, 1 august 2012

SE ASCUT CUTITELE IN PNL

Perioadă de tolerare a ambițiilor autocrate ale lui Crin în interiorul PNL pare să fie pe sfârșit. Eșecul USL, alianță pe care în special Crin Antonescu și-a dorit-o alături de PSD, este ultima picătură care umple paharul liberalilor. După ce încă de la locale în interiorul PNL s-a resimțit o puternică tendință de rebeliune a „fracțiunii Chiliman”, mămăliga este tot mai aproape se explodeze în curtea liberalilor care s-au săturat să fie o remorcă a PSD și mai ales să fie părtaș la un eșec politic. Bașca, unul realizat în condițiile unui abuz de putere fără precedent în România de după 1989. Ieri dimineață, atât Relu Fenechiu, cât și Cristian Adomniței au decis să demisioneze de la vârful PNL deoarece au recunoscut că nu au putut mobiliza mai bine lumea la urne, în condițiile în care Moldova a fost dintotdeauna un fief al PSD. Ulterior, Fenechiu a făcut ca fost premier liberal Tăriceanu-Răzgândeanu și a revenit asupra deciziei în logica unei presiuni puse pe Crin pentru ca acesta să demisioneze. El a precizat că nu şi-a dat demisia din funcţiile deţinute în partid, dar că este dispus că facă acest lucru în cazul în care colegii săi din BPC consideră că rezultatele obţinute la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu nu au fost satisfăcătoare.  „Eventuala mea demisie repre­zintă un angajament politic strict între mine şi Partidul Naţional Liberal. Sunt dispus să fac acest pas dacă conducerea partidului consideră că rezultatele obţinute la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu nu au fost satisfăcătoare“, precizează Fe­nechiu, care a coordonat cam­pania PNL pentru referendum, într-o declaraţie scrisă. Relu Fenechiu a menţionat, luni seară, la Digi 24, că a spus că, în condiţiile în care Traian Băsescu va reveni la Cotroceni, el va demisiona din toate funcţiile de conducere din PNL. La fel, în  data de 12 iulie, Relu Fenechiu declara că, în condiţiile în care Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, el îşi asumă că a greşit declanşând referendumul împotriva şefului statului şi va demisiona din toate funcţiile deţinute în partid. Dar memoria sa e scurtă și în bună tradiția liberală a răzgândirii, acesta a renunțat la promisiunile electorale. De asemenea, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, ieri, că decizia de a părăsi viaţa politică nu poate fi luată sau supusă propriei conştiinţe de către Crin Antonescu decât după o soluţionare finală în ceea ce priveşte referendumul. El a precizat că, pe fond, decizia lui Antonescu este una personală, care, în aprecierea sa, trebuie să rămână personală.

Adomniței demisionează

Nu același lucru l-a făcut însă fostul ministru al Educației, Cristian Adomniței. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat marţi ieri că a demisionat din Biroul Politic Central al PNL. Cristian Adomniţei, care este şi liderul filialei municipale Iaşi a PNL, a spus că astfel şi-a respectat promisiunea făcută la începutul campaniei pentru referendum în cazul în care Iaşiul nu se va plasa între primele cinci judeţe din ţară în ceea ce priveşte prezenţa la vot. 'Acest lucru neîntâmplându-se, merg până la capăt cu demersul meu. Nu pot să nu observ şi să mulţumesc tuturor ieşenilor, ca şi tuturor românilor, pentru mesajul lor foarte clar, cele 7,5 milioane de români care i-au spus domnului Băsescu că trebuie să părăsească Preşedinţia României. Mă aştept ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Domnul Băsescu nu mai poate, prin impostură şi imoralitate, şi mai nou fără legitimitate, să mai conducă această ţară', a declarat Adomniţei.

Tensiuni interne

Mișcările centrifuge în interiorul PNL au început să devină vizibile încă din ajunul alegerilor locale, acolo unde Crin a avut grijă ca toți locotenenții săi să-și primească tainului.
Surse din  PNL susțin că  există deja un nucleu închegat în jurul acestei aripi „dizidente” care vrea ruperea pactului cu USL în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare de la finele toamnei. Acum este și momentul prielnic pentru convocarea unui congres extraordinar prin care Crin să fie înlăturat iar PNL să poată pregăti un alt drum pentru acest partid. Atacurile asupra politici duse de Crin au continuat și săptămâna trecută, înainte de referendum. Atunci, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui interimar al PNL, Daniel Chiţoiu, în care îi cere să spună dacă, în numele partidului, a semnat un document ce prevede „desfiinţarea unor instituţii democratice fundamentale ale statului român“. Chiliman amintea atunci că principiile şi valorile libertăţii şi ale demo­craţiei, asumate şi promovate de PNL, pentru care atât de mulţi români şi-au sacrificat vieţile, „nu se negociază“, ci „se afirmă şi se respectă“, în orice situaţie, „fie ea şi de război politic“ şi, mai ales, „indiferent de interesele politicianiste ale unora sau altora“. În replică, Crin Anto­nescu, a comentat ulterior, la Realitatea TV, despre scrisoarea trimisă de către primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, conducerii PNL, privind acordul semnat cu partenerii sociali.Crin și exprimat atunci speranţa că Andrei Chiliman va fi dat afară din PNL. Acest lucru nu s-a întâmplat iar rolurile sunt pe cale să se schimbe conform informațiilor noastre.
AUTOR DRAGOS STANCULESCU
SURSA CURENTUL

Un comentariu:

Adela spunea...

Sunt satula de atata circ, din pacate nu cred ca se va rezolva ceva