joi, 3 mai 2012

RAPORTUL PRIVIND LIBERTATATEA PRESEI : ''POLITIZAREA S-A ACCENTUAT''

Raportul arata ca politicieni importanti sau consilieri politici, precum Sebastian Lazaroiu, Vasile Dancu, Cosmin Gusa sau Dan Andronic au devenit in ultimul an patroni sau manageri de presa ”ridicand noi semne de intrebare asupra credibilitatii demersului jurnalistic”.

Politizarea media s-a accentuat anul trecut, multi politicieni sau consilieri politici de anvergura devenind patroni sau manageri de presa, inainte de anul electoral 2012, se arata in raportul FreeEx privind libertatea presei in Romania in 2011, lansat joi de ActiveWatch.
“Aparent paradoxal, piata s-a confruntat in ultimele luni cu o eSAxplozie a televiziunilor de ştiri, explicabila prin proximitatea anului electoral. Sustenabilitatea economica a acestora ridica, insa, mari semne de intrebare. Cel putin cinci canale de stiri la nivel national, plus alte canale regionale au intrat pe o piata ale carei incasari din publicitate nu dau semne de revenire dupa perioada de criza”, se spune in raport. Acest aspect alimenteaza speculatiile privind adevarata ratiune de a exista a respectivelor institutii media, “aceea de a servi ca instrumente de influenta politica in anul electoral 2012, marcat de alegerile locale din iunie si de cele parlamentare din noiembrie”.

Raportul arata ca politicieni importanti sau consilieri politici, precum Sebastian Lazaroiu, Vasile Dancu, Cosmin Gusa sau Dan Andronic au devenit in ultimul an patroni sau manageri de presa ”ridicand noi semne de intrebare asupra credibilitatii demersului jurnalistic”.

De asemenea, in raportul ActiveWatch se arata ca piata de media ramane dominata de oameni de afaceri interesati in primul rand de obtinerea unor avantaje politice si economice, dispusi sa investeasca sume fabuloase pentru a-si atinge aceste scopuri. Aceasta poate fi si una din explicatiile pierderilor imense inregistrate in ultimii 7-8 ani de actori semnificativi din piata de media, se mai spune in raport. Din aceasta cercetare mai rezulta si faptul ca abundenta televiziunilor nu este insotita si de o diversitate a continutului editorial. In conditiile in care peste 80% din populatie afirma ca televiziunea constituie principala sursa de informare, devine si mai ingrijoratoare situatia calitatii actului jurnalistic, impregnat de partizanat politic, senzationalism ieftin si exploatarea unor subiecte cu slaba relevanta pentru bunul mers al societatii, se precizeaza in raport. ActiveWatch mai spune ca politicienii au continuat in 2011 sa depuna initiative legislative menite sa restranga libertatea presei si sa intimideze jurnalistii. Deputatul PDL Mihail Boldea – arestat in 2012 – a propus anul trecut modificarea legii 544/2001 si a codului penal astfel incat sa fie exceptate din categoria de interes public informatiile din dosarele aflate in faza de urmarire penala sau pe rol in instantele de judecata, pana la pronuntarea unei sentinte definitive.
Ziaristii au continuat sa fie agresati, insultati si amenintati, in special de politicieni, autoritati, forte de ordine si persoane publice, se mai arata in raport.
SURSA www.nasul.tv

Niciun comentariu: