miercuri, 18 mai 2011

CONGRESUL PDL SI DEMISIA PREMIERULUI

Am urmarit ca tot romanul interesat putin despre politica aplicata in Romania, congresul care a avut loc in fieful PDL-ului. Victoria lui Emil Boc, desi pentru multi era o simpla formalitate, pentru mine a fost o mare surpriza. Marii sforari ai partidului, la inceputul campaniei, erau in tabara Vasile Blaga, iar premierul era flancat de cele doua dame de vaza ale partidului Elena Udrea si Roberta Anastase. Era prea putin. Pana la congres Emil Boc a reusit sa echilibreze balanta atragand in tabara propie nume grele precum Gheorghe Flutur, Gheorghe Stefan, Ioan Oltean, Monica Macovei si aripa tanara a partidului. Bineinteles ajutorul primit de la Traian Basescu a avut un rol important. Multe voci afirma ca fara sprijinul lui Basescu, Boc ar fii pierdut, asa ca lupta a fost inegala, sau ca victoria este a lui Traian Basescu nu a lui Emil Boc. Teorii gresite.

Emil Boc cand s-a vazut pus cu spatele la zid de greii partidului a cerut un sprijin de la personajul caruia toata cariera politica i-a fost fidel, si la primit. Un presedinte de partid, nu castiga alegerile datorita unei motiuni depuse, sau a unui discurs rostit care incinge sala. Un politician castiga un partid, tragand sfori si formand aliante, asa a procedat si Vasile Blaga, asa a ajuns Ponta presedinte la PSD. Niciodata nu l-ar fi batut la vot pe Cristian Diaconescu, poate nici pe Geoana daca sforile nu era trase de papusarii partidului. Nu are rost sa mai amintim de procedurile urmate de Crin Antonescu pentru a-si asigura presedentia PNL-ului la ultimul mandat. Vorba lui Mitica Dragomir rostita la alegerile FRF : '' votati dupa cum va sugereaza constinta, dar aveti grija la lectiile primite de acasa, sa nu tradati!''. In acest gen mi se par mie si alegerile unui partid.

Vasile Blaga, afirma la congres ca decizia cea mai importanta in partid este aceea de a nu se lua nici o decizie. Inteleg ca Boc era ocupat cu tara la Palatul Victoria, dar domnia lui unde a fost? Din cate stiu pe vremea cand nu se luau decizii in partid, era prim-secretar general. Functie echivalenta cu al doilea personaj dintr-un partid politic. In concluzie nici el nu lua nici o decizie in partid.

Dupa victoria premierului in fruntea partidului a aparut o noua isterie. Cand demisioneaza Emil Boc?!! Nu inteleg de ce trebuie sa demisioneze Emil Boc, si de ce sa fie inlocuit cu un tehnocrat, care nu se stie, daca va reusi sa formeze o majoritate parlamentara, fie ea si foarte fragila. Pana la alegeri, curentul in partid era ca Boc e bun de premier dar nu e bun de presedinte de partid. Acum dupa rezultat, e excelent pentru partid dar nu mai este bun de premier si trebuie adus un tehnocrat. Poate nu ma duce minte pe mine cum trebuie, dar demisia lui Emil Boc din fruntea guvernului nu are nici o logica. Pana la urma cu toate gafele, rateurile si cu comunicarea proasta, Emil Boc a reusit sa treaca aceasta tara prin criza economica. A suportat toate criticile, injuraturile, pentru a tine Romania pe linia de plutire, acum cand trebuie sa se vada efectul economic al masurilor nu trebuie inlaturat, mai mult trebuie incurajat sa-si duca planul pana la capat.

Daca Emil Boc demisioneaza, partidul nu are nici o sansa la alegerile parlamentare. Populatia va ramane cu ideia intiparita ca Emil Boc in fruntea guvernului este ''bau-baul cu coasa-n mana''. Nu vor creste in sondaje asa cum cred marii nostri analisti politici. Emil Boc trebuie sa ajunga cu partidul in functia de premier in 2012. Maurile luate trebuie sa-si faca efectul in buzunarul votantului. Votantul va arunca un ochi in buzunar apoi in fruntea guvernului pentru a pune stampila. Eu nu cred in votanti de drepta si votanti de stanga. Prea putini romani, voteaza dupa ideologii si doctrine. Majoritatea voteaza dupa ce simte in buzunar si de unde au venit banii. Un alt atu important pentru ramanerea lui Boc in fruntea guvernului o reprezinta stabilitatea politica. Daca Boc demisioneaza incepe balciul si iar stam saptamani bune fara guvern in functie, si iar ne bate Europa obrazul.

Niciun comentariu: