miercuri, 25 mai 2011

PORTUL, PE INTELESUL ADJUNCTILOR PONTA SI ANTONESCU

Bizar sau revoltător? Aceiaşi lideri politici care la începutul anului acuzau procurorii că nu se ating de afacerile tenebroase de la malul mării, deplâng azi incursiunile DNA de la Constanţa şi zisa prigoană la care ar fi expuse personaje influente, nu din opoziţie, ci din tabăra puterii.
Fostul procuror de care nu-şi aminteşte nimeni ca om al legii, şi care nu a fost niciodată mai mult decât un tinerel obedient peste măsură al premierului Adrian Năstase, deplânge noile operaţiuni ale DNA. Victor Ponta, acest prim-adjunct al părintelui lui 2% în politică - Dan Voiculescu, nici nu ar putea percepe altfel ultimele descinderi. Orizontul său e limitat, deopotrivă de trecut şi de prezent.

Privită prin ochelarii de politician ai lui Ponta, simpla audiere a unui parlamentar al puterii, percheziţionarea vilei unui secretar general de la Interne şi săltarea altor câteva zeci de angajaţi ai structurilor vamale  reprezintă, stricto senso, răzbunare şi manevră politică. Dacă evenimentul se petrece în aceeaşi zi în care opoziţia serbează o nouă moţiune simplă în Parlament, iar unul dintre cei vizaţi înoată încă în siajul grupării lui Vasile Blaga, concluzia iat-o încă o dată confirmată.
Privită prin ochelarii de fost procuror ai lui Victor Ponta, anchetarea unor personaje cu atâta greutate echivalează cu o adevărată blasfemie. Cum, chiar şi ca procuror, să îndrăzneşti a ridica atât de sus mâna? Şi tocmai ca procuror, ce te-ar putea mâna atât de departe în luptă? Cumva vreo ambiţie secretă de a prelua, să zicem, şefia Corpului de control al primului ministru? Păi, l-ar consilia Ponta pe orice procuror din DNA, tocmai ce faci acum la Constanţa trebuie să eviţi, dacă vrei o carieră "strălucită".
Teza a fost îmbrăţişată rapid şi de Crin Antonescu, celălalt adjunct al lui Voiculescu, responsabil cu aripa, vorba lui Patriciu, "nătângliberaloidă" a USL.

Dincolo de reacţia la cald a liderilor PSD şi PNL, rămâne fondul problemei. Intrarea DNA în port este, oricum am lua-o, binevenită. Operaţiunea vine după descinderile în serie de la câteva frontiere terestre, unde şefi de vămi, vameşi şi poliţişti au fost arestaţi, iar unii trimişi între timp în judecată. La vremea respectivă, s-a vorbit mult de Constanţa şi Agigea, chiar dacă subiectele zilei erau Siretul sau Stamora-Moraviţa.
Au făcut-o chiar oameni politici din opoziţie. Aceştia din urmă, e drept, deplângeau ezitările DNA şi acuzau autorităţile judiciare că nu se ating de reţelele din porturi de teama lui Traian Băsescu.
Dincolo de speculaţii şi declaraţii politice, mai mult sau mai puţin juste, despre deschiderea unei ample anchete la Marea Neagră nu poate spune nimeni că ar fi fără temei. Prin cele două porturi intră de fapt în România cea mai mare parte din marfa de contrabandă.

La adăpostul unor reţele complexe de protecţie politică, Constanţa şi Agigea au ajuns în ultimele două decenii să funcţioneze ca două pompe vitale pentru criminalitatea economică şi, în mod natural, pentru marea corupţie din această ţară. Lăsaţi să prospere în tihnă la marginea estică a României,  traficanţii, evazioniştii şi protectorii lor din instituţiile statului şi-au convertit cu mare viteză veniturile uriaşe, astfel generate, în putere şi influenţă la nivel înalt, adică în guvern, în parlament, şi în serviciile secrete.
Deşi raţionamentul de mai sus e simplu, Victor Ponta insistă, ca de obicei, pe construcţiile preţioase: "Azi (23 mai - n.r.) s-a dat un mesaj pentru toţi senatorii şi deputaţii PDL: «Dacă cumva gândiţi să plecaţi din PDL, pregătiţi-vă că vine DNA la uşă». O spun ca fost procuror şi om al legii: nu ştiu şi nu sunt eu în măsură să spun dacă s-au săvârşit fapte penale. Dar ştiu că azi, luni, cu 6-8 ore înainte de discuţiile în Senat pe o moţiune cu semnificaţie specială, care ar fi putut schimba majoritatea, azi, deodată, după multe luni de inactivitate, DNA şi autorităţile statului se activează".
Ce-ar mai putea adăuga şi Crin Antonescu?
AUTOR LAURENTIU MIHU
SURSA ROMANIA LIBERA 

Niciun comentariu: