luni, 18 iulie 2011

CAZUL POLI TIMISOARA. INGINERIE FINANCIARA MARCA MARIAN IANCU

Dupa afacerea RAFO Onesti - CAROM S.A, in care Marian Iancu a dat un tun de 270 de milioane de lei noi dupa spusele presei in acele vremuri, petrolistul urmeaza exemplul baietilor destepti certati cu legea si se refugiaza in fotbal. Unde poti spala banii in voie fara sa te bata nimeni la cap daca nu in fotbal??!! Pentru afacerea RAFO, Marian Iancu a platit cu o luna de arest preventiv. Un chilipir daca punem in balanta profitul urias realizat prin mijloace frauduloase.

Marian Iancu apare in fotbal in 2005, in pauza competitionala a campionatului 2004\2005 la Poli AEK Timisoara. Prelua echipa de la Anton Dobos, un alt personaj dubios in lumea fotbalului, cunoscut publicului larg datorita celebrului caz valiza. La Timisoara se anunta un proiect ambitios, presa avea sa intituleze echipa '' Chelsea de Banat ''.Iancu asemeni lui Roman Abramovich, incepuse sa arunce cu banii pe fereastra pentru a forma o echipa capabila sa castige campionatul. Pentru a salva echipa de la retrogradare, transfera 6 jucatori de la FC National, si-l numeste antrenor pe Cosmin Olaroiu. Pe langa lotul cumparat de la Gino Iorgulescu, in Banat mai ajung Viorel Moldovan, Cosmin Contra si Ovidiu Petre. Daca pe plan sportiv lucrurile merg bine, pe plan financiar apar probleme. Fiscul bate la usa pentru a recupera datorii mai vechi. Marian Iancu se apara castiga in instanta, si trimite ANAF- UL pe urmele lui Iosif Armas si Anton Dobos. Prinde orbul scoate-i ochii, societatatea lui Dobos era in faliment. Putina lume stie ca Marian Iancu actiona din umbra la clubul timisorean inca de prin 2003, fiind prezent cu diverse sponsorizari, creditari si procente in actionariatul clubului. Situatie asemantoare ca si-n cazul Gigi Becali la Steaua. Iancu arunca la cos o datorie de vreo 500 de mii de euro catre statul roman.

Timpul trece si Marian Iancu se decide sa renunte la sigla AEK, din denumirea clubului 2006. Avea sa-si justifice mutarea, ca un gest de recunostinta fata de suporterii care sustineau neconditionat echipa banteana. Echipa devine FCU Politehnica Timisoara. In realitate Marian Iancu dorea sa scape de sicanele statului care alerga sa-si recupereze datoriile. Era o practica invatata de la Gigi Becali, George Copos sau Cristi Borcea. In Bucuresti artificiul divizarii societatilor comerciale era in floare, iar statul an de an ramanea cu ochii in soare. Trebuie sa notam in faza de pionerat a lui Marian Iancu in fotbal, transferul lui Gigel Bucur de la Sportul Studentesc. Pentru acest transfer, Marian Iancu avea sa plateasca cu banii in punga. Sportul Studentesc, era datoare la Vasile Siman cu 1,2 milioane de euro. In fata DNA-ului Siman a avea sa declare ca trebuia intr-un fel sa-si recupereze bani imprumutati la Sportul Studentesc.

La clubul banatean se investeste masiv in jucatori, odata cu venirea lui Dusan Uhrin pe banca. La club, apare atacantul ceh Lukas Magera in vara lui 2008, transfer care si astazi da batai de cap timisorenilor. Marian Iancu nu a platit decat 35% din suma din transfer, iar cehii someaza clubul in instanta. In toamna lui 2008, dupa un inceput bun de campionat la Timisoara se lanseaza doua bombe. Marian Iancu se retrage din fotbal daca autoritatile locale nu sprijina echipa de fotbal. Speriati de isteria maselor primaria bate palma cu Marian Iancu si se implica financiar la echipa.  La scurt timp urmeaza a doua bomba. Timisoara este depunctata cu 6 puncte si ii este interzis sa mai foloseasca sigla '' Poli'' culorile si sa-si insuseasca palmaresul. Claudio Zambon castiga un litigiu la FIFA. Toata Timisoara iesea in strada. In realitate din punctul meu de vedere a fost un mare blat intre Marian Iancu si Claudio Zambon. Zambon avea sa afirme in acest an la GSP TV, ca el cu Marian Iancu se afla in relatii foarte bune. In realitate Marian Iancu punea din nou o inginerie financiara la cale. Datoriile se ridicau in jur de 4,5 milioane de euro, iar schimbarea denumirii clubului avea sa usureze situatia. Pentru a fi credibil pozand in victima, Iancu il scoate din joben pe Ovidiu Tender. Personaj nou in lumea fotbalului, veche cunostinta a lui Marian Iancu si mana dreapta in cazul RAFO Onesti -CAROM SA. Toata povestea vanzarii clubului catre Tender tine cateva saptamani, intr-un final Marian Iancu alege sa ramana alaturi de suflarea viola sa lupte impotriva celor de la FIFA. Era ultima divizare in urma caruia Marian Iancu avea sa scape basma curata.

Sub denumirea de FC Timisoara clubul obtine performante bune pe plan intern iar in 2010, autoritatile locale vireaza catre clubul banatean 2, 7 milioane de euro. Echipa era vicecampioana tarii si eliminase in preliminariile Ligii Campionilor pe Shakhtar Donetsk. Autoritatile justificau ca finanteaza in functie de performata clubului. Ajungem in 2011. Marius Stan presedintele celor de la Otelul Galati, arunca o noua bomba pe piata. Timisoara nu va primi licenta pentru sezonul competitional 2011\2012. Divizarea bat-o vina devenise procedura interzisa de UEFA. Multi vad la inceput un foc de paie, mai tarziu o conspiratie. Divizarea la care facea referire Marius Stan, era publicata de luni bune in Monitorul Oficial. Artificiul folosit ani de zile de Marian Iancu pentru a fenta statul avea sa se intoarca ca un bumerang impotriva lui. Prin Vocea lui Viorel Duru, directorul de licentiere mai iese la suprafata o veste halucinanta. Desi de doua sezoane se folosea de aportul lui Lazlo Sepsi, gruparea banateana nu achitase un cent catre Benfica Lisabona. Mai mult timisorenii ii actionase in judecata pe portughezi fiindca acestia isi solicitau drepturile financiare stipulate in contract. Tupeu dambovitean. Cumpar o masina, nu o achit ma folosesc doi ani de ea, si apoi dau in judecata vechiul propietar ca ma someaza sa-i dau bani. In ciuda faptului ca autoritatile locale virase 2,7 milioane de euro jucatorii de pe Bega erau neplatiti de vreo 4-5 luni de zile. Cosmin Contra avea sa declare ca la Timisoara era nevoit sa aduca fase pentru antrenament de acasa in perioada cand antrena clubul timisorean. Gabi Balint un fost angajat a lui Iancu se zbatea de 1 an de zile pe la comisiile patronate de Mitica Dragomir sa-si recupere salariile restante, de pe vremea cand antrena Poli Timisoara.

Dupa cum bine stiti astazi TAS a respins memoriul depus de clubul timisorean, si echipa va evolua in esalonul secund. In urma acestei decizii groparul fotbalului timisorean, Marian Iancu si-a anuntat retragerea de pe scena fotbalului romanesc.Guralivul ligii 1, dupa ce a pagubit statul cu cateva milioane de euro si a tepuit cateva cluburi europene, transferand jucatori fara sa achite transferurile s-a decis sa spele putina ca si-n cazul RAFO Onesti. Autoritatile locale, dupa ce au virat 2,7 milioane de euro in buzunarul lui Marian Iancu, in curand vor ramane pe cap cu un cadavru inglodat in datorii. Petrolistul va vinde tot ce este vandabil in lot, banii ii va primi in punga pentru a fenta fiscul (si el platise in era pioneratului cu punga). In acest timp Timisoara va iesi in strada sa protesteze, iar Marian Iancu ca si Dumitru Bucsaru (Unirea Urziceni) va iesi pe usa din dos, cu cel putin 6 milioane de euro.

Niciun comentariu: