sâmbătă, 16 iulie 2011

VICTOR PONTA, SLUGA PERFECTA A SISTEMULUI

Ultima monstruozitate ieşită din laboratoarele Sistemului este faptul că Victor Ponta se prezintă pe sine şi pe Crin Antonescu drept cavaleri ai luptei împotriva „Sistemului securist'' patronat de Traian Băsescu.
Când Winston Smith trebuie să modifice trecutul în acord cu noile decizii ale Partidului (Socialist), el decupează articole din ziare vechi şi le înlocuieşte cu versiuni aduse la zi.

Documentele şi ziarele vechi sunt aruncate într-o aşa numită Gaură a Memoriei şi ajung într-un furnal uriaş aflat în adâncurile Ministerului Adevărului. Din trecut nu mai rămâne nici cenuşa, ne spune Orwell. Politician de extracţie „Ingsoc'', Victor Ponta are neruşinarea să se înfăţişeze în faţa naţiunii în haine noi-nouţe de guerrillero anti-Sistem şi, încă şi mai neruşinat, anti-Securitate, şi ne cere să îl credem şi să îl acceptăm ca şi cum întregul trecut - al său şi al partidului său - ar fi dispărut instantaneu într-o gaură a memoriei pentru a fi mistuit de flăcările cine ştie cărei instanţe voiculesciene a adevărului.

Oricine îndrăzneşte să strige că împăratul este gol, oricine îndrăzneşte să refuze să accepte această realitate contrafăcută, oricine îndrăzneşte să îşi amintească este calificat imediat drept „vândut'', „slugă a lui Băsescu'', „fascist'', „mercenar rapace''. Eşti trecut imediat în categoria „tismănenilor şi mihăieşilor'', o categorie subumană se pare, de care trebuie să te ţii deoparte ca să nu te contaminezi de ceva teribil.
Din fericire, nu suntem în „1984'' şi putem încă să rostim adevărul, cu riscul de a intra în colimatorul Poliţiei Gândirii de la Antene şi RTV cu „profesioniştii'' lor cu tot. Din fericire, putem să ne amintim. Iar dacă e vorba despre Victor Ponta, atunci memoria îl arată drept una dintre cele mai oportuniste, mai conformiste şi mai obediente figuri care au trecut vreodată prin dezolantul peisaj politic românesc.

Victor Ponta şi-a construit cariera universitară în umbra binevoitoare a lui Adrian Năstase - omul Sistemului prin excelenţă -, care şi-a făcut la un moment dat iluzia că îl poate controla din calitatea de despot luminat. Ca procuror de sector, Ponta a jucat cuminte în limitele fixate de Sistem, fără să deranjeze pe nimeni şi fără să se remarce prin nimic. Ca şef al corpului de control al guvernului (tot Năstase), s-a remarcat prin cerbicia cu care a apărat Sistemul (acelaşi guvern Năstase) de orice acuzaţie de corupţie, culminând cu penibilul caz Puwak. Ponta a spălat-o de orice vină  pe vedeta pesedistă pentru ca Justiţia să îl condamne pe soţul fostei ministrese pentru delapidare. Pentru aceste merite, a fost distins cu Ordinul „Serviciu Credincios''. Serviciu credincios în slujba Sistemului! După modelul aceluiaşi Năstase, Ponta s-a căsătorit cu fiica unuia dintre cei mai puternici oameni ai Partidului, unul care îi putea asigura protecţie şi un culoar favorabil de ascensiune în cadrul Sistemului. Guvernul Năstase a avut cei mai mulţi securişti cunoscuţi dintre toate guvernele post-decembriste, dar abia acum descoperă Ponta racilele Securităţii. Victor Ponta este membru într-o alianţă cu un partid inventat şi condus de un sinistru securist dovedit - Dan Voiculescu - dar vrea să ne convingă că luptă cu Securitatea. Ponta a beneficiat din plin de serviciile media ale unui alt securist fără scrupule - Sorin Ovidiu Vîntu - dar vrea să ne convingă că este duşmanul jurat al Securităţii.

Din 2005 şi până astăzi Ponta, împreună cu PSD şi PNL şi Voiculescu s-au luptat cu gherele şi cu dinţii pentru a menţine în viaţă Sistemul securisto-birocratic - în economie, în Justiţie, în Educaţie, în Sănătate, în Administraţie - lăsat moştenire de Iliescu&Năstase şi acum ni se înfăţişează (alături de Antonescu) drept luptător anti-Sistem. Cum poate să facă acest lucru?
Orwell spune că Gândirea Dublă înseamnă „să ştii şi să nu ştii, să fii pe deplin conştient de adevăr dar să rosteşti minciuni construite cu grijă (...), să foloseşti logica împotriva logicii, să repudiezi moralitatea în vreme ce te revendici de la ea, să crezi că democraţia este imposibilă şi în acelaşi timp că Partidul este garantul democraţiei, să uiţi orice fapt neconvenabil, apoi să ţi-l reaminteşti din nou când devine oportun, numai pentru a-l uita din nou când nu mai e de folos''.

Tranziţia românească a creat o specie formată în Gândirea Dublă. Sunt oameni lipsiţi de orice dimensiune morală. În universul lor bidimensional nu există nici Bine, nici Rău, nici Adevăr, nici Minciună. Ei nu aspiră spre nimic pentru că nu pot gândi nici înălţimile, nici profunzimea. Nu cunosc nici onoarea, nici bunul-simţ nici ruşinea. Mândria lor nu este decât aroganţă goală. Este specia din care fac parte Ponta şi Antonescu, un Ciutacu sau Gâdea, dar şi mulţi dintre membrii partidelor aflate la guvernare. Nu cred în nimic în afara foamei lor de Putere. Sunt oameni care au învăţat de la părintele lor spiritual, Ion Iliescu, o altă lecţie orwelliană: „Cine controlează trecutul, controlează viitorul''. Sunt slugile perfecte ale Sistemului.
AUTOR CRISTIAN CAMPEANU
SURSA ROMANIA LIBERA 

Un comentariu:

Lupus spunea...

@Tano
Cine este acest Tampeanu, sluga jalnica a regimului de base?
Comentariile critice de pe RL la acest articol, demn de Scanteia comunista, sunt sterse.
Cantaretii comunismului aveau o teama teribila de opozitie!