miercuri, 7 septembrie 2011

CELE DOUA OBSESII USL SI CUM VA FI PACALIT PNL

Crin Antonescu şi Victor Ponta, cei doi lideri ai alianţei, se transformă încet, dar sigur, din lideri politici în persoane instabile cu obsesii aproape convulsive. Spre deosebire însă de Ponta, liderul liberal şi-a păstrat pe masă doar cărţi necâştigătoare.
Cei doi nu pot face evaluări politice, nu pot articula păreri economice pertinente şi probabil că nici nu vor, fiindcă sunt asediaţi de cel puţin două obsesii: suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi dispariţia PDL.

USL nu vrea să demonstreze că are idei mai bune, soluţii mai consistente sau programe mai sănătoase pentru ţară, de aceea Victor Ponta, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu se concentrează doar asupra propriilor obsesii. Într-un fel e de înţeles fiindcă, spre deosebire de restul gândurilor, obsesiile nu pot fi ignorate. Zilele trecute, Crin Antonescu a explicat că ţinta PNL până la alegeri este dispariţia PDL: „În 2012 ori nu mai există ei, ori nu mai existăm noi“. Varianta a doua din prezicerile liderului PNL s-ar putea verifica şi dacă PDL pierde alegerile, fiindcă mariajul liberalilor cu socialiştii ar putea duce la dispariţia celor care au votat în ultimii 20 de ani PNL. Oamenii vor vota împotriva lui Traian Băsescu sau împotriva lui Emil Boc şi a măsurilor lui neinspirate, împotriva micilor sau marilor ticăloşii făcute de PDL, dar e greu de crezut că votanţii liberali vor aplauda hibridul USL, în spatele căruia tronează, alături de Crin Antonescu, Felix-marele aranjor al Antenelor şi Ion Iliescu, comunistul reformat care a confiscat Revoluţia din decembrie ’89. După cum arată sondajele, mulţi liberali nu vor să voteze, iar alţii preferă mai degrabă să susţină partidul lui Traian Băsescu decât pe cel al lui Ion Iliescu. În acelaşi timp, planurile pe care şi le-a făcut PNL cu PSD seamănă cu cele ale fetei sărmane şi naive care vrea să pună mâna pe averea boierului: se lasă sedusă, dar nu reuşeşte să devină stăpâna casei. În eventualitatea în care USL ar câştiga alegerile, premierul va fi de la PSD, iar liberalii vor primi fotolii marginale şi greu de crezut că vor putea dicta politicile economice ale unui Executiv condus de un socialist. Apoi până în 2014, când ar urma să fie susţinut liderul PNL la prezidenţiale, se vor întâmpla multe lucruri, poate chiar intrarea în cursă din partea PSD a lui Adrian Năstase. Dacă USL nu reuşeşte să câştige însă alegerile, atunci singura scăpare a liberalilor este să revină cu coada între picioare sub umbrela lui Traian Băsescu, în condiţiile impuse de preşedinte. În ambele cazuri PNL va ieşi în pierdere şi, în plus, va fi văzut în ochii electoratului ca o amantă nesătulă care a sărit dintr-un pat în altul doar pentru beneficii materiale şi care, în cele din urmă, a ajuns pe stradă.

Crin Antonescu este optimist, iar obsesiile îl blochează, aşa că nici nu are urechi pentru ceea ce-i spun unii colegi din partid. Pentru liderul PNL, dispariţia PDL şi suspendarea lui Traian Băsescu sunt singurele probleme. La fel ca şi Victor Ponta sau Felix-definitiv şi irevocabil turnător al Securităţii, caută soluţii doar pentru obsesiile lui. Dan Voiculescu alias Felix vrea să modifice Constituţia în aşa fel încât, dacă un milion de români sunt de acord, preşedintele să poată fi suspendat. N-are nici o importanţă pentru USL, care girează această propunere, că în România şeful statului este ales cu circa cinci milioane de voturi. Obsesiile obturează logica şi bunul simţ, de aceea Antonescu, Ponta şi Voiculescu pot vorbi doar despre Băsescu.
AUTOR SABINA FATI
SURSA ROMANIA LIBERA 

Niciun comentariu: