marți, 20 septembrie 2011

DUPA ANI SI JUSTITIA L-A GASIT INCOMPATIBIL PE MIRCEA DIACONU

Puţine anchete de presă îşi mai regăsesc astăzi finalitatea printr-o decizie a instanţelor din România. Totuşi, atât timp cât vor exista şi astfel de decizii care să ne reamintească că statul de drept primează în faţa unor profitori politici, parcă demersurile jurnalistice nu mai par tocmai în van. Concret, este vorba despre senatorul-mim al PNL Mircea Diaconu care a aflat azi că îi este imposibil să mai tragă la două căruţe şi să încaseze două salarii de bugetar, deşi legea nu îi permite acest lucru. Curtea de Apel a decis, ieri, că Diaconu este incompatibil cu funcţia de director de teatru, fiindu-i astfel respinsă contestaţia în cazul deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins ca nefondată, în 16 septembrie, contestaţia lui Mircea Diaconu în cazul deciziei din 27 ianuarie prin care Agenţia Naţională din Integritate a constatat starea de incompatibilitate în care se află din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupă şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara“ din Capitală. În concluzie, de ani de zile acesta lucrează în ilegalitate iar practica în rândul unor astfel de politicieni nu este singulară. Totuşi, decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată la instanţa supremă, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Potrivit ANI, Mircea Diaconu este senator din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan şi director-manager al Teatrului „C.I. Nottara“. Furios foc la auzul acesei veşti, Diaconu a declarat ieri că va contesta decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB), potrivit căreia este incompatibil cu funcţia de director de teatru. Mircea Diaconu a refuzat să facă alte comentarii, precizând că până în acest moment nu i-a fost comunicată decizia instanţei, potrivit Mediafax.

Legea nu e pentru toţi

Toată povestea cu incompatibilitatea lui Diaconu în primăvara lui 2010, când ziarul „Curentul“ a scris despre toată această tărăşenie. Scriam atunci că potrivit Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în 2008, scrie negru pe alb că un ales nu poate fi şi-n Parlament şi la conducerea unei instituţii publice. Scriam atunci despre Mircea Diaconu pe care mai mult îl vedem în platourile Realităţii, decât pe micile ecrane sau sălile de teatru, acolo unde se înghesuiesc marii actori ai neamului. Potrivit Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Articolul 15 - Incompatibilităţi cu funcţii din economie, scrie foarte clar că dubla postură nu este permisă. „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu următoarele funcţii: preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţi comerciale, inclusiv la bănci ori la alte instituţii de credit, la societăţi de asigurare şi la cele financiare, precum şi în instituţii publice“, se arată în textul legii mai sus menţionate. Articolul din lege i se potriveşte mănuşă senatorului-actor-director de teatru şi copil de mingi al lui Crin Antonescu.

Tertipuri juridice sub oblăduirea lui don Corleone

Pentru a se putea eschiva de această legi, toţi practicanţii acestui tertip prin care deţin o funcţie politică, dar şi una administrativă. Toată această ilegalitate a fost realizată prin intermediul şefului Comisiei Juridice a Senatului, Toni Greblă, un veritabil „godfather“ al clanului Soprano din USL din această comisiei care nu se dă îndărăt la încălcarea legii. Astfel, Greblă a dat o dispensă în data de 27 ianuarie 2009 prin care solicitările a nu mai puţin de 17 senatori cu privire la cumulul de funcţii erau rezolvate. Printre acestea se afla şi cea a trubadurului politruc  Mircea Diaconu. Potrivit inspectorilor ANI, demersul lui Greblă, a fost unul ilegal, deoarece un simplu aviz al Comisiei Juridice a Senatului nu poate substitui o lege organică. De altfel, articolul 16, aliniatul 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, e cât se poate de clar şi precizează că „alte incompatibilităţi cu calitatea de deputat sau de senator se pot stabili numai prin lege organică“. Deci, nu de către Toni Greblă&co.  Astfel, cu patalamaua la mână, Diaconu s-a pus pe muncă dublă. Şi la Senat şi la Teatru „Nottara“.

Combinaţii penale cu iz teatral

Deşi pare oarecum clară, povestea este mult mai încâlcită de atât iar implicaţii sunt întodeauna, fără excepţie, extrem de bănoase. Nu numai starea de incompatibilitate dintre cumulul de funcţii este o povară pentru Diaconu dar şi conflictele de interese. Unele care chiar pot atinge sfera penalului. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, soţia senatorului liberal a fost unic acţionar la SC Succes Family SRL, firmă care se ocupa cu activităţi de interpretare artistică (spectacole) şi a cărei activitate s-a întrerupt în noiembrie 2010, după o perioadă destul de fructuoasă din punct de vedere financiar pentru familia Diaconu. Ulterior, în decembrie 2010, senatorul PNL şi soţia sa au devenit coacţionari la asociaţia familială „Diaconu Maria Diana - Întreprindere Familială“, asociaţie ce se ocupă tot de activităţi artistice. Potrivit informaţiilor noastre, o parte din activităţile artistice derulate de firmele senatorului PNL s-ar fi desfăşurat cu Teatrul Nottara, unde director este chiar Mircea Diaconu, cel care stabilea unde merg banii instituţiei. Curat-murdar, cum ar Caragiale, coane Mircică!

Senatorul muşcatelor

Chiar dacă Diaconu riscă să rămână fără mandatul de parlamentar, electoratul său nu ar rămâne păgubit. Anul trecut, Diaconu s-a făcut remarcat în cariera sa politică prin faptul că a votat din greşeală contra ordinii de zi care nu conţinea revocarea lui Geoană din fruntea Senatului. PNL a votat contra ordinii de zi care nu includea demiterea lui Mircea Geoană din scaunul de preşedinte, deşi grupul liberal susţine păstrarea acestuia în funcţie.
„A fost o greşeală de moment. Dacă se folosesc de greşeala mea o să le dau ceea ce merită: Vorbe, vorbe!“, declara atunci furios Diaconu. Tot anul trecut, Diaconu în calitate incertă de senator sau actor, făcea apologia florilor autohtone. „Vreau numai ca în balcoanele oamenilor să văd muşcate româneşti vechi, din alea grase. Măcar la muşcate să fiu şi eu senator! Vreau să fac, în circumscripţiile mele, concursuri pe muşcate.
Am ajuns să ne mirăm ca proştii în faţa muşcatelor din Elveţia, dar ale noastre sunt cu mult mai frumoase. Ne-am tâmpit la cap cu criza asta şi am uitat să trăim frumos şi să ne bucurăm de begoniile noastre“, declara atunci senatorul muşcatelor, Mircea Diaconu. Îi sugerăm parlamentarului eventual să îşi ia şi o a treia slujbă de director al serelor din sudul Bucureştilor, de lângă IML.
AUTOR NICOLAE BUCUR
SURSA CURENTUL

Un comentariu:

Anonim spunea...

Scuze, trebuie o erata: "L-a gasit".