vineri, 16 septembrie 2011

CUM A FOST LUCRAT SEBASTIAN LAZAROIU DE PDL

În PDL se conturase de câtva timp un curent ostil ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu. De la început, numirea sa în guvern în ciuda faptului că nu era membru de partid a nemulţumit anumiţi membri ai conducerii PDL. Observaţiile fostului consilier prezidenţial în legătură cu evoluţia politică a PDL, cât şi prezenţa sa perpetuă în mass-media au pus şi mai multă sare pe răni.
Ostilităţile au fost deschise, pe faţă, de secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Acesta şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţiile lui Sebastian Lăzăroiu privind necesitatea constituirii unui pol de centru-dreapta şi de precizarea acestuia că PDL nu poate singur să adune toate voturile din acest bazin electoral, estimat de ministrul Muncii la 40-50%.
Lăzăroiu a făcut aceste declaraţii în repetate rânduri, mai întâi la Şcoala de Vară a OT-PDL, apoi la B1TV şi, în cele din urmă, într-un interviu pentru Gândul, unde a mai spus că PDL riscă să piardă alegerile prezidenţiale din 2014 şi, odată cu acestea, şi guvernarea. Iritat, Oltean i-a replicat din fieful său de la Bistriţa, acuzându-l că îşi face imagine pe seama partidului şi ameninţând că îl va pune pe Lăzăroiu în discuţia Biroului Permanent al PDL de luni.

"Noaptea se crede analist politic, iar dimineaţa ministru"
În viziunea lui Oltean, Lăzăroiu - care nu este membru PDL - "recidivase într-un mod nepermis", criticând partidul care îl susţinea ca Ministru al Muncii. Secretarul general a spus că ministrul s-a molipsit "de boala aceasta a unora care ajung pe funcţii înalte, pe demnităţi înalte pe seama PDL şi pe urmă, într-un mod totalmente condamnabil, îşi fac şi îşi cultivă propria imagine".
"N-a ajuns ministru în temeiul calităţilor domniei sale excepţionale, ci a ajuns ministru pentru că l-a propus PDL. E un post bun pentru domnia sa, dar trebuie să se îndepărteze mult de calitatea de analist politic, să fie mai mult ministru. Or, domnul Lăzăroiu este şi analist politic, şi ministru. Nu se poate", a spus Oltean, citat de Agerpres.
El i-a mai transmis ministrului că răbdarea democrat-liberalilor este limitată, mai ales când vine vorba despre declaraţii care fac rău partidului şi guvernului Boc. "Nu i-a cerut nimeni să se înscrie în PDL, dar nici nu putem permite ca domnia sa să facă afirmaţii iresponsabile. Domnia sa se crede, ştiu eu, noaptea analist politic şi dimineaţa ministru", a declarat secretarul general al PDL.
Oltean nu era însă singurul nemulţumit de acţiunile lui Sebastian Lăzăroiu. Chiar în cadrul conducerii PDL exista un grup nemulţumit de prezenţa acestuia în fruntea Ministerului Muncii, în locul unui om din partid, iar acţiunile publice ale ministrului nu fac decât să le pună acestora sare pe rană.
Conform unor surse din PDL, Oltean, ca şi Roberta Anastase sau Sever Voinescu au fost printre cei care nu l-au dorit din start pe fostul consilier al lui Traian Băsescu în guvern.

Legea lui Lăzăroiu, sabotată din interior?
În acest context, accidentul din Senat, unde legea asistenţei sociale a fost scoasă miercuri de pe ordinea de zi, poate fi privit într-o altă lumină. Surse din PDL declară că slaba mobilizare a senatorilor PDL nu a fost tocmai o întâmplare.
Deşi ministrul s-a răfuit în principal cu opoziţia, care, în loc să voteze împotriva legii, a preferat să o amâne, adevărul este că nici senatorii puterii nu s-au mobilizat. Votul de modificare a ordinii de zi a fost de 48 (pentru opoziţie) la 43 (pentru putere). În sală au fost prezenţi numai 30 de senatori ai PDL dintr-un total de 48, în contextul în care se ştia că pe ordinea de zi este o lege importantă.

Nou-veniţii, greu acceptaţi în partide
Cazul lui Lăzăroiu a fost complicat de faptul că nu este membru PDL (ba chiar a declarat că nici nu doreşte să se înscrie), dar reacţia de respingere a PDL nu este una singulară. Nou-veniţii sunt în general absorbiţi cu dificultate într-un partid. Cel mai recent exemplu este cel al grupării Macovei-Preda-Voinescu, persoane cu o bună imagine publică, dar fără susţinere în PDL.
Recenta lor încercare de a impune un set de criterii bazate pe anticorupţie şi principii de dreapta a eşuat, negăsind suficienţi susţinători încât să fie transformată în moţiune la recenta Convenţie Naţională a PDL. Ceva mai înainte, fuziunea PD-PLD dusese la fricţiuni între cele două grupări, vechii pedişti fiind nemulţumiţi că pelediştii lui Theodor Stolojan erau mai apropiaţi de Traian Băsescu.
Situaţia nu este una specifică PDL, fiind întâlnită, de-a lungul timpului, şi în cadrul altor partide. PNL a fuzionat în 2002 cu ApR-ul lui Teodor Meleşcanu şi în 2003 cu UFD-ul lui Varujan Vosganian. În 2005, după alegerile din filiale, centrul încă mai încerca să pacifice diversele grupări interne care, în plan local, îşi meţinuseră coeziunea şi care cereau reprezentare proporţională în noile scheme de conducere.
AUTOR LAURA CIOBANU
SURSA www.evz.ro 

Niciun comentariu: