miercuri, 5 octombrie 2011

LECTIA CEHA PENTRU DREAPTA ROMANEASCA

Istoria recentă a Cehiei nu conţine doar lecţii pentru politicienii români care încearcă să-l reînvie pe Ceauşescu, ci şi pentru partidele de dreapta. Nu la fel de spectacu­loa­se, dar cu acelaşi mesaj: asuma­ţi-vă convin­gerile până la capăt şi fără minciuni inutile! Înaintea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor, programate iniţial pentru vara lui 2009, Partidul Social Demo­crat era considerat câştigător cert, fiind cotat cu peste 30% din voturi. În lu­nile dinaintea alegerilor, au apărut două forţe noi.

 Un partid politic nou, TOP 09, şi un lider nou, Radeck John, în frun­tea unui partid ceva mai vechi, dar care jucase până atunci un rol minor, „Afaceri Publice". Beneficiind şi de amânarea ale­gerilor cu aproape un an (s-au ţinut pe 28-29 mai 2010), TOP 09 a obţinut 17% din voturi şi a devenit a treia forţă politică a ţării, detronându-i pe comunişti. „Afa­ceri Publice" s-a situat pe locul cinci, cu aproape 11%.

 Social-democraţii au câştigat alegerile, însă nu cu 30%, ci cu 22%. Acest scor, dar şi faptul că al doilea partid clasat, cel Civic Democrat, care obţinuse 20%, s-a aliat cu TOP 09 şi cu „Afaceri Publice" i-au obligat pe social-democraţi să-şi recunoască înfrân­ge­rea chiar a doua zi după anunţarea rezultatelor. Şeful social-democraţilor, Jiri Paroubeck, şi-a dat demisia, ca şi liderul creştin-democraţilor, partidul din care se desprinsese TOP 09, deoa­rece a ratat pragul de 5% şi intrarea în Parlament.

 Amânarea alegerilor le-a dat răgazul necesar celor două noi forţe politice, TOP 09 şi „Afaceri Publice", să convin­gă. Însă esenţial a fost cum au făcut-o: prin campanii agresive şi inovative, cu mesaj clar. Ambele au avut un puter­nic discurs anticorupţie, îndreptat în spe­­cial împotriva fostului partid de guvernământ, cel Civic Democrat, adi­că a celor alături de care aveau să for­­meze ulterior coaliţia de guvernământ.

 De altfel, Partidul Civic Democrat, cel mai important partid de dreapta din Cehia, deşi s-a clasat pe locul doi şi a rămas la putere, numind chiar şi noul premier, a înregistrat pierderea cea mai severă. Din cele 81 de mandate pe care le câştigase în 2006 au pierdut 28 şi au mai rămas cu 53. Spre deosebire de ei, social-democraţii au pierdut doar 18.

 Motivul pentru care civic-democraţii au pierdut cele mai multe mandate este unul şi acelaşi cu motivul pentru care au rămas la putere. Celelalte formaţiuni de dreapta i-au atacat virulent şi cu argu­men­te şi, ca urmare, au câştigat pro­cen­te consistente, suficiente ca să le per­mită să guver­neze împreună cu partidul pe care în campania electorală îl trans­formaseră în sac de box. A fost surprinză­tor faptul că noile partide au format o coaliţie de guvernământ cu cei pe care îi identificaseră ca principali responsabili pen­tru problemele Cehiei? Da şi nu. Da, pentru că au acceptat să se facă frate cu dracu'; şi nu, pentru că alternativa ar fi fost să se facă frate cu ta'su.

 Cum a fost posibilă această salvare de ultim moment în urma căreia dreapta a rămas la putere deşi popularitatea ei se erodase considerabil ca urmare a măsurilor nepopulare dictate de criză?

 În primul rând, dreapta de la putere a fost atacată dinspre dreapta. Pe două direcţii. Dinspre o dreaptă cerebrală, TOP 09, focusată pe problema economică, care cerea reducerea şi mai drastică a risipei din sectorul public şi măsuri care să stimuleze economia. Şi care nu s-a mulţumit să mobilizeze alegătorii prin gargară ieftină pe forumurile de internet, ci a coborât în stradă, pentru a convinge Cehia reală, nu doar pe cea virtuală.

 Una dintre strategii a fost de a trimite tuturor alegătorilor imitaţii de facturi cu suma colosală la care a ajuns la dato­ria pu­blică şi cât le revine lor de plată din acea sumă. O alta a fost de a-şi trimite acti­viştii prin baruri pentru a explica, la o bere, care sunt soluţiile şi măsurile pen­­tru care vor milita ei dacă vor ajunge la putere. 

„Afaceri Publice" a atacat cu argu­men­tele dreptei populiste. Cerând măsuri drastice împotriva corupţiei, dar şi pentru combaterea criminali­tăţii care afectează cetăţeanul de rând. Nu au lipsit nici discursurile aluziv homo­fobe, sexiste şi anti-rroma. Şi ei au coborât în stradă şi au instituit pa­trule de voluntari în Praga pentru a ridica de pe  străzi drogaţii şi prostituatele.

 Ambele partide au lideri carismatici, care, deşi erau departe de a fi avut un trecut imaculat, la momentul alegerilor se bucurau de cea mai mare încredere din partea alegătorilor. Mai important decât orice, ei nu sunt invenţiile Partidului Civic Democrat. Opoziţia lor nu a fost mimată, iar criticile pe care le-au adus în campanie partidului de guvernământ nu au fost regizate.

 Ambii lideri şi oamenii lor de încredere au refuzat varianta comodă şi au ales-o pe cea mai dificilă. Cu toţii au fost curtaţi la un moment dat de Partidul Civic Democrat, dar au refuzat cu încăpăţâ­nare ofertele, preferând să-şi investească energia în propriile proiecte politice. Dacă ar fi ales să se unească cu partidul dominant în loc să încerce să-l învingă, ambele ar fi pier­dut. Din interior nu ar fi putut schimba nimic. Ar fi fost ultimii veniţi şi vocea lor ar fi fost, în cel mai bun caz, igno­rată. Iar la primul semn că nu respectă disciplina de partid şi critică în exterior ceea ce se întâmplă în interior ar fi fost demişi din funcţie şi chiar excluşi.

Ambele partide au evitat ambigui­tăţile. Nu au pretins că sunt altceva decât erau. Proiecte politice pursânge. Niciodată nu s-a pus problema ca ele să pozeze mai întâi în mişcări civice pen­tru ca după aceea, „la cererea publicu­lui", să se trans­forme în par­tide. Atât TOP 09, cât şi „Afa­ceri Pu­blice" au beneficiat însă, indirect, dar consis­tent, de campaniile antico­rup­ţie şi anti-SISTEM ale unor orga­nizaţii sau iniţiative civice de mare impact, precum „Defenestrarea 2010" sau „Înlo­cuiţi Politicienii", susţinute de intelec­tuali de mare probitate morală.

Astăzi, la peste un an de la instalarea noii coaliţii de dreapta, cu greu s-ar pu­tea spune că ea a împlinit toate speranţele celor ce i-au votat. Aproape că nu a exis­tat lună fără vreo criză, fără acuzaţii gra­ve de corupţie, fără demisii şi demiteri răsunătoare. La baza lor au stat de multe ori dezvăluirile făcute de un demnitar despre ilegalităţile comi­se de un coleg din coaliţia guvernamentală. Privit în retrospectivă, ce a rămas din imaginea justiţiară idealizată pe care cele două noi partide şi-au creat-o în campanie este destul de trist. Chiar jalnic. Cu toate acestea, potrivit sondajelor, alegătorii, deziluzionaţi cum sunt, încă o dată, de moralitatea multora dintre politicienii de dreapta pe care i-au votat, le-ar încredinţa tot acestora puterea. De ce?

Pentru că măcar un lucru funcţionează. Cele trei partide se pre­sează reciproc pen­tru a-şi atinge fie­care măcar agenda mi­ni­mală  pe baza căreia au fost votaţi. Iar dacă imple­mentarea măsurilor anti­corupţie încă trenează, lucrurile stau mult mai bine cu reformarea statului şi creşterea eficienţei administrative. Ex­plicaţia: priorităţile guvernamentale rezultă dintr-o concurenţă între diverse poli­tici de dreapta, şi nu dintr-un com­promis între măsuri de dreapta şi altele de stânga. Coerenţa şi eficienţa vin din faptul că lupta de la vârful puterii se duce în interiorul aceluiaşi sistem ideologic politic, nu între sis­teme diferite. Lucru care îi enervează la culme pe susţinătorii comuniştilor. Partidul lor ar primi astăzi un număr chiar mai mare de voturi decât în 2010.

Nu mă aştept ca Vadim, Voiculescu şi restul comuniştilor vopsiţi să-şi asu­me total şi sincer proiectul Ceauşescu. Întocmai precum fostul lor şef, şi ei trăiesc într-o fantasmă care îi împie­dică să perceapă cum sunt priviţi cu adevărat din afară. Dacă ar realiza o secundă că pe scara evoluţiei nu sunt nimic mai mult decât urmaşii lui Ceauşescu şi că unica lor misiune legitimă este aceea de a-i perpetua cât de mult moştenirea, nu s-ar mai complace în jalnicul efort de a ne dovedi că reprezintă altceva O şansă pentru a-şi clarifica poziţiile şi a-şi asuma până la capăt destinul politic o au cei ce spun că reprezintă dreapta. Cu o singură condiţie: să în­veţe ceva din lecţiile pe care ni le predau, gratuit, cei ce au trecut deja prin etapa în care ne aflăm noi.
AUTOR DAN CRISTIAN TURTURICA
SURSA ROMANIA LIBERA

Niciun comentariu: