joi, 16 februarie 2012

''BAIETII DESTEPTI'' AR PUTEA RAMANE FARA ENERGIE

Ministrul Economiei, Lucian Bode a declarat ca s-a decis  trimiterea tuturor contractelor bilaterale de energie, incheiate de Hidroelectrica cu “baietii destepti”, catre Ministerul Justitiei pentru analiza clauzelor secrete si anularea  contractelor.

Termenul limita pentru analiza Ministerului Justitiei este 23 februarie 2012. Dupa acesta data, Ministerul Economiei si Ministerul Justitiei vor prezenta un punct de vedere comun. Ministrul a mentionat ca astazi era ultima zi in care statul roman, prin Hidroelectrica, trebuia, la solicitarea expresa a FMI, sa renegocieze contractele cu ”baietii destepti”.
Renegocierea a esuat dupa ce detinatorii de contracte pentru energie ieftina cu Hidroelectrica nu au acceptat un pret majorat.

Pe de alta parte, Comisia de privatizare a Hidroelectrica va trebui reanalizata deoarece Gheorghe Ialomitianu  si Ion Ariton, fosti ministri in Guvernul Boc, nu mai fac parte din Executiv, a precizat, pentru Nasul.tv, Andreea  Paul Vass, fost consilier al ex-premierului Emil Boc.
La ultima misiune a FMI in Romania, Jeffrey Franks a cerut explicit Romaniei renegocierea acestor  contracte in vederea privatizarii companiei. “Cand investitori potentiali ai Hidroelectrica vad nivelul actual al veniturilor vor plati mult mai puţin pe acţiunile companiei decat daca aceasta companie ar castiga mai multi bani, pentru ca profitabilitatea este ceea ce conteaza pentru investitorul privat. Prin nerezolvarea problemei legate de contactele bilaterale, condamnam aceste companii sa valoreze mai putin decat ar trebui în mod normal. De aceea e mai bine pentru cetatenii romani, pentru ca actiunile lor la Hidroelectrica vor valora mai mult, dar si pentru ca posibilitatea de a le vinde unor investitori privati va genera mai multi bani si pentru stat”, a mai spus oficialul FMI.

El a mai declarat ca Hidroelectrica este o companie care ar trebui sa fie foarte profitabila, dar nu este pentru ca vinde multa energie sub pretul pietei, prin aceste contracte bilaterale.
“Nu obiectez ca unele companii sa aiba contracte bilaterale cu un furnizor de electricitate, pentru a avea o furnizare stabila. La ce obiectez sunt contractele secrete, sub preţul pieţei, cu unele companii, ceea ce, realmente, este o modalitate de a baga banii în buzunarele acestor companii, banii apartinand populatiei Romaniei. Deci, in acest context, daca o fac, vreau sa fie transparent, vreau ca si conditiile contractelor sa fie disponibile public, astfel incat, toata lumea sa poata sa vada cat se cheltuieste si toata lumea sa vada daca Hidroelectrica primeste un pret corect pentru energia pe care o da companiei X, Y, Z”, spunea Jeffrey Franks in 7 februarie.
SURSA www.nasul.tv

Niciun comentariu: