marți, 18 ianuarie 2011

PENSII MILITARE, PENSII CIVILE

De cateva zile, toata Romania dezbate, pensiile militare. Pe ton ridicat, agresiv pe alocuri isteric, aflam ca fostilor ofiteri si subofiteri li se face o nedreptate istorica.
Nu prea mai e loc şi nici timp pentru argumente, căci rezerviştii chemaţi prin studiouri, în echipament de paradă şi împodobiţi cu toate medaliile eroismului şi cu dovezile bravurii, nu admit să fie contrazişi.
Am văzut un colonel care se plângea că în această lună, după recalculare, i-a scăzut pensia de la 3.800 de lei la 2.000 de lei. Şi zicea: mă simt umilit. Apoi completa: mi se ia onoarea de militar. Ba, mai mult: asta merit eu, după ce mi-am dat viaţa pentru ţară?! (şi a lăcrimat în direct). În consecinţă: să-mi dea banii înapoi, altfel mă judec cu ei până la CEDO!
Am văzut şi militari mai puţin patetici, dar la fel de convinşi că li se cuvin pensiile încasate până de curând. Ei invocă faptul că tot statul le-a făcut calculaţia, pe baza unor legi speciale, în urmă cu cinci-şapte-zece ani. Ba, mai mult, i-a îndemnat să iasă la pensie cu avantaje majore, ca să reducem efectivele militare pentru intrarea în NATO.
Toate astea sunt perfect adevărate. Statul român, în diverse guvernări, le-a oferit militarilor privilegii la care alte categorii sociale nici nu puteau visa. Iar acum, într-o guvernare de criză, acelaşi stat nu mai poate suporta povara cheltuielilor gonflate în vremuri euforice.
Le dau dreptate militarilor care s-au trezit cu pensii de câteva sute de lei. Mă simt solidar şi cu ofiţerii care, la capătul unei cariere militare impresionante, se chinuiesc la bătrâneţe cu 1.000-1.500 de lei. Mi se pare însă jenant ca un căpitan pensionat la vârsta de 45 de ani, „pe motive de NATO" sau din oricare alte temeiuri, să încaseze apoi timp de câteva decenii sume spectaculoase. Carevasăzică, a muncit puţini ani, dar primeşte pensie mare şi lungă. Ei, asta nu se poate!
Să revenim la cazul colonelului pensionat la 52 de ani, care se plânge că i-a fost redusă suma de la 3.800 la 2.000 de lei. Două mii de lei?! Păi, pentru banii ăştia, un fost profesor, medic sau inginer ar zice că l-a apucat pe Dumnezeu de picior!
Comparaţia e devastatoare. Civilii nu doar lucrează, ci şi cotizează la fondul de pensii cu zece ani mai mult decât militarii, dar la final iau pensii mai mici. Şi imediat sare corul bocitoarelor cazone: da, dar noi am avut o viaţă plină de pericole şi privaţiuni...
Care pericole? Ce războaie a purtat Armata Română în anii '60-'70-'80? Cazarmă, poligon şi mai ales culesul recoltei. Iar pe ogoarele patriei, militarii se întâlneau cu dascălii, cu medicii şi cu inginerii, care erau scoşi din producţie pentru a aduna cartofii şi a strânge porumbul. Acelaşi lucru îl făceau şi militarii în termen, nu şi ofiţerii! Aceştia se limitau, de regulă, să dea ordine.
Privaţiuni, da, au existat şi pentru oastea română. Dar nu cu mult mai multe decât pentru civili. Iar neplăcerile vieţii de militar (alarmele de noapte, de exemplu) au fost compensate cu îmbrăcăminte şi încălţăminte gratis, cu masă la popotă...
În concluzie: înainte de a deplânge soarta pensionarilor militari într-un fel aproape mistic, n-ar strica să vedem ce facem şi cu civilii. Iar punerea pensiilor într-o logică înseamnă şi o comparaţie de bun-simţ între cele două categorii. Nu de alta, dar a da mai mult într-o parte înseamnă a tăia din cealaltă parte, ceea ce este şi dureros, şi incorect.
AUTOR GRIGORE CARTIANU
articol preluat din ADEVARUL

3 comentarii:

Catz Kitty spunea...

Era zilele trecute la Irealitatea un vlajgan de 50 de ani, pensionat din 2002, 28 de ani vechime, care avea 2100 pensie, adica exact atat cat un conferentiar universitar cu 35 de ani vechime. Ce sa mai spui ?

Anonim spunea...

Ştii ce e interesant? Modul în care fiecare zice că el şi ai lui sunt superiori, deci musai să fie apreciaţi altfel decât ceilalţi.
Militarii spun că ei au luptat, politicienii că sunt aleşi, magistraţii că fac dreptate, medicii vindecă oameni, profesorii îi că îi învaţă pe oameni chestii folositoare, piloţii că le-au avut multora vieţile în mînă etc.
Eu mă întreb ce mâncau oaenii ăştia dacă ţăranul cu ara şi semăna, dacă brutarul nu le făcea pâine, dacă măturătorul nu făcea curăţenie...
Au oare în cap netoţii ăia o lume în care toţi ar fi militari, sau medi, sau profesori, sau piloţi ori profesori. Indiferent cât de buni ar fi, cei pe care i-am pomenit, au pretenţia să primescă bani din plusvaloarea creată de alţii care nu e nici o problemă dacă sufere greutăţile crizei. Oricum acei oameni aveau venituri mult mai mici decât cei care se pretind a fi un fel de semizei.
Stii ce zic eu? Să li se dea ce venituri doresc, dar nu de la buget. De acolo de unde tot zic ei că există bani de aruncat.

Anonim spunea...

Doamne TANO, greu se mai intră aici, în blogul tău. Am reuşit cumva cu Open ID...
Chestoia cu codul antispam m-a spart ... :D
P.S. Nu e un reproş. Doar o constatare.