vineri, 14 ianuarie 2011

PRESA CENTRALA SI EST EUROPEANA

Pornind de la noua lege a presei din Ungaria, şeful concernului mediatic german WAZ a criticat situaţia presei din Europa Centrala şi de Est, într-un interviu pentru Deutschlandradio Kultur, preluat de RFI. Presa din România se află în mâinile unor oligarhi care stabilesc preţuri de dumping şi elimină editorii care lucrează normal, spune Bodo Hombach.

"Ceea ce face domnul Orban în Ungaria corespunde viselor multor politicieni. Ei doresc să dirijeze mass-media în sensul ca ziarele să relateze echidistant. Cu alte cuvinte să nu fie prea critice. În România avem o situaţie diferită, dar într-un alt fel problematică. Mass-media din România se află în mare parte în mîinile unor oligarhi, adică a unor oameni de afaceri care şi-au cîştigat banii în altă parte, de regulă în cursul privatizărilor; [...]. Ei sprijină media financiar, uneori cu pînă la 60 de milioane pe an - asta într-un caz concret -, animează publicul prin concursuri să devină abonaţi, stabilesc preţuri de dumping, ocupînd astfel piaţa media şi eliminînd prin aceste practici editorii care lucrează normal", a declarat Hombach, potrivit RFI.

Bodo Hombach a anunţat că WAZ se va retrage de pe piaţa ungară, aşa cum a anunţat, înca din 2010, că va părăsi România (une deţinea acţiuni la România Liberă) şi Bulgaria. Editorul german s-a plâns de aceleaşi preţuri de dumping şi în cazul Bulgariei, preţuri promovate in special de New Bulgarian Media Group, condus de fosta şefă a loteriei naţionale bulgare.

Bodo Hombach descrie în continuare degradarea standardelor etice din jurnalismul răsăritean şi aminteşte că, în urmă cu un an jumătate, un grup de experţi ai concernului au redactat o expertiză privind situaţia media din răsărit, relateaza RFI. Expertiza a fost trimisă Consiliului Europei, însă acolo nimeni nu avea interes să se ocupe de această problemă.

În continuare Hombach îşi exprimă speranţa că tocmai cazul Ungariei ar putea crea o sensibilitate mai mare la nivel european: „În statele în curs de transformare, care abia s-au desprins de comunism care au păşit pe calea europenizării, nimic nu este mai important decît o presă liberă. Numai o presă independentă poate contracara evoluţiile negative, abuzurile de putere şi corupţia."
SURSA http://www.cotidianul.ro/

Un comentariu:

Anonim spunea...

presa in romania? e prea mult spus...mai degraba organe de agitatie si propaganda in cel mai pur stil bolsevic...

la mine pe blog Tiriac Jr. da in judecata statul roman pentru fiecare "linie" pierduta in alea 8 ore cat a fost arestat!!!