vineri, 25 februarie 2011

VREMEA GOGOSILOR A TRECUT

Un sondaj realizat recent arată falimentul clasei politice în cvasitotalitatea ei. Românii par să se fi săturat de eternele promisiuni şi vorbe dulci propagate prin televizor. Vor acţiune. Vor oameni care să-i scoată din criză. Vor specialişti, nu gurişti.
Chiar şi realizat la cererea postului Realitatea TV, sondajul Centrului de Studii şi Cercetări Infopolitice (CSCI) indică o victorie netă a unui finanţist - şi acela, nu tocmai charismatic - în faţa oponenţilor săi politici.

„Cine credeţi că ar trebui să fie viitorul prim-ministru al României, dintre următorii", au fost întrebaţi cei 1.097 de respondenţi, şi le-a fost pusă în faţă o listă cu trei nume: Mugur Isărescu, Victor Ponta, Klaus Iohannis. Rezultatul: Isărescu - 36%, Ponta - 32%, Iohannis - 12%, Altul - 10%, Nu ştiu/nu răspund - 10%.

Sondajul a pornit de la premisa că Victor Ponta are în spate întreaga coaliţie PSD-PNL-PC, dovadă că nu a fost nominalizat niciun candidat liberal. Cu toate astea, liderul PSD adună doar 32% din opţiuni, fiind depăşit de guvernatorul Băncii Naţionale, care nu este susţinut de niciun partid! Tendinţa este confirmată de rezultatul unui ipotetic duel Isărescu - Ponta: 57% din români au încredere în guvernatorul BNR, doar 41%, în preşedintele PSD.

Ar mai fi de observat scorul de 12% obţinut de Klaus Iohannis. E de presupus că majoritatea a susţinătorilor săi pentru funcţia de prim-ministru sunt votanţi liberali. În lipsa unei opţiuni din PNL, mare parte dintre liberali ar merge, aşadar, spre un candidat de tip Iohannis, şi nu spre „fratele de coaliţie" propus de PSD!

E un avertisment pentru nou-înfiinţata alianţă de stânga-centru-dreapta. Dar e un avertisment şi pentru coaliţia aflată la guvernare. Dacă un om al cifrelor şi un adept al austerităţii, precum Mugur Isărescu, este preferat întregului spectru politic, înseamnă că oamenii au ajuns la un mare grad de dezamăgire. Ei s-ar da mai degrabă pe mâna unui finanţist care spune că trebuie să strângem cureaua, decât pe cea a unor politicieni care promit că va curge lapte şi miere.

Acum două zile, Mugur Isărescu a fost de neclintit: „Trebuie să creştem prin muncă, nu prin consum!". Şi a explicat: „Reluarea creşterii economice trebuie realizată prin stimularea muncii, prin investiţii şi crearea de locuri de muncă, şi nu prin încurajarea consumului. Repetarea excesivă a ideii că economia nu înregistrează creştere pentru că nu este stimulat consumul e un lucru periculos".
Majoritatea politicienilor încă nu-şi dau seama că, în plină criză, acesta este mesajul pe care-l aşteaptă românii, şi nu promisiunea unor binefaceri căzute din cer. Vremea gogoşilor electorale a trecut.
AUTOR GRIGORE CARTIANU
sursa ADEVARUL 

Un comentariu:

Anonim spunea...

cine naiba ar vota cu maimutoiul ponta isteric si manuit din umbra de nastase?

la mine pe blog discutam daca Turcia este o tzara europeana sau nu