duminică, 10 iulie 2011

ANTENA 3 SI BACUL SUSTINUT DE FUNERIU IN FRANTA

Jurnalistul Radu Tudor, invitat permanent în emisiunea "La ordinea zilei", a prezentat un document din care rezulta că în anul 1989, la un liceu din Strasbourg, ministrul actual al Educaţiei, Daniel Funeriu, n-ar fi reuşit să absolve Bacalaureatul din prima sesiune. Jurnalistul a pretins că ar fi primit un link (adresă de internet) de la un telespectator din Franţa în care i se semnala acest lucru şi a cerut în direct ministrului să intervină în emisiune şi să-şi lămurească situaţia.
Numele lui Daniel Funeriu a fost inserat printre rezultatele de la Bac 2011 din Franţa


Documentul prezentat de Radu Tudor cuprindea o pretinsă listă cu absolvenţi de Bacalaureat din Strasbourg unde, printre numele franţuzeşti, figura şi cel al lui "Funeriu Petru Daniel", în dreptul căruia scria "passe second groupe". Asta însemna, potrivit sistemului din Franţa, că Funeriu n-ar fi întrunit nota necesară de a absolvi Bacalaureatul şi ar fi fost necesară o a doua examinare, orală.

Fals depistat într-un minut
Ieri, ministrul Educaţiei a dovedit că documentul, pe care postul Antena 3 pretinde că ­l-ar fi primit de la un telespectator din Franţa, e un fals. Numele franţuzeşti prezente pe lista arătată la Antena 3 aparţin, de fapt, celor care au absolvit liceul în acest an. Numele unuia dintre ei, Fuchs Valentin, a fost şters şi înlocuit cu cel al lui Funeriu Petru Daniel. În plus, calificativul lui Fuchs, „admis cu menţiunea bine" a fost şi acesta înlocuit cu „passe second groupe". Rezultatele care au fost trucate se găsesc pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei din Franţa www.education.gouv.fr. „Antena 3 a făcut ieri (n.r. - 8 iulie) un fals în acte prezentând public ceva ce reprezintă o calomnie fără precedent. Un fals abject care nu poate să rămână nesancţionat", a declarat ieri ministrul Funeriu.
Rezultatele originale se află pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei din Franţa

El a mai demonstrat cu un element falsul comis. Două nume de pe lista originală au fost complet şterse. „Aceste nume lipsesc pentru că în dreptul lor scrie „secţiune europeană", secţiune în 1989 nu exista în Franţa. Deci, pentru a şterge urmele, Antena 3 a comis un fals în acte. Concluzia acestei mârşăvii este că Antena 3 falsifică realitatea", a precizat Daniel Funeriu. Ministrul a declarat pentru „Adevărul" că pentru el „această calomnie este încheiată" şi că justiţia urmează să se pronunţe. Mai mult, ministrul Educaţiei a spus că a depistat foarte uşor falsul, „în mai puţin de un minut". 

Antena 3 nu recunoaşte greşeala

„Niciodată n-am spus că ministrul nu a luat Bacalaureatul. Am spus că au fost probleme. Am pus întrebări la care ministrul, dacă avea toate informaţiile pe care spune că le are, altele decât cele pe care ­le-am prezentat noi, putea să intervină în direct şi să spună «lămuresc astăzi, lămuresc mâine, informaţiile voastre sunt false». Toate ziarele, toate ediţiile online ale ziarelor aveau această informaţie, nu le-am inventat noi", a explicat Dana Grecu într-un jurnal Antena 3. Ea omite că restul presei a preluat informaţia prezentată la Antena 3.

Reprezentanţii postului de televiziune au declarat că vor face şi ei o plângere penală pe numele ministrului Educaţiei.  „Timp de două ore am insistat cu telefoane la Domnia Sa, la responsabilii Ministerului Educaţiei, niciunul dintre ei nu a dorit să răspundă. A preferat să măsluiască şi să construiască un scenariu cu care să iasă 12 -14 ore mai târziu şi să formuleze aceste acuzaţii de ordin politic", a declarat Radu Tudor, fără să precizeze dacă tentativele sale de a vorbi cu ministrul au avut loc înainte sau după ce informaţia fusese deja difuzată.

Jurnaliştii tac acum

„Adevărul" a încercat ieri toată ziua să ia legătura cu Radu Tudor şi cu Dana Grecu, spre a reconstitui cât mai minuţios modul în care s-a născut acest subiect şi a vedea dacă a fost vorba de ignoranţa jurnaliştilor, de reaua lor credinţă sau chiar de o manipulare a acestora. Atât cei doi jurnalişti, cât şi producătorul lor au refuzat să răspundă la apelurile telefonice şi la mesajele SMS.

Singurul martor cu care am putut discuta a fost preşedintele Sindicatului Alma Mater, Anton Hadăr, invitat la emisiunea „La Ordinea Zilei", din 8 iulie. Acesta a declarat pentru „Adevărul" că l-a sunat pe Daniel Funeriu într-o pauză. „Reporterii de la Antena 3 au încercat să-l sune pe Daniel Funeriu, aşa zicea doamna Grecu în emisiune, şi am înţeles că el a răspuns la un SMS în care zicea că a luat Bac-ul cu brio. În pauză l-am sunat să-l întreb care e problema şi mi-a zis «Ce să fac, să intervin la ceva ce nu este adevărat? Dacă vor, să sune la liceu». Şi mi-a dat numărul directorului de la liceul din Franţa", a explicat Anton Hadăr.

"Antena 3 a făcut un fals abject care nu poate să rămână nesancţionat."
Daniel Funeriu
ministrul Educaţiei
SURSA ADEVARUL

5 comentarii:

Catz Kitty spunea...

Tano, eu am dovada ca nici Voiculescu n-a trecut bacalaureatul. E la fel de solidă ca și aceea de la A3.
aurorademocrata.blogspot.com/2011/07/dovada-ca-nici-dan-voiculescu-n-trecut

Anonim spunea...

si totusi , unde este numele lui funeriu ?
de ce nu prezinta diploma ?
conform legislatiei din tara voastra , nu poate ocupa functia fara a avea la dosar diploma de bac si dovada absolvirii facultatii .
foarte clar . in conditiile in care studiile nu au fost echivalate , nu putea ocupa functia . simplu . hadar , lider sindical , stie asta .

Neacsu spunea...

toti vorbesc pe baza unui document care poate fi contrafacut, nimeni nu vine cu dovezi irefutabile. Documente oficiale, declaratii ale oficialitatilor din Franta.Minte si speculeaza fiecare cat poate.

Anonim spunea...

da clar. funeriu trebuie sa prezinte dovezi. la minimax tv la cartoon si in click. de fapt el nici nu a absolvit gradinita deoarece nu a adus nici o dovada in acest sens. asa ca sa ne mai lase ca el nu a mancat salam cu soia ca noi. e bine sefu? am de o shaworma?

victor spunea...

o parere cu privire la subiect:
http://sareinochi.wordpress.com/2011/07/11/tarii-cat-mai-multa-minte/