marți, 5 iulie 2011

POVESTEA UNUI SCOLAR CU BACUL LUAT IN 2005

Acum doi ani de zile, presedintele tarii, Traian Basescu, ne avertiza ca scoala romaneasca produce, someri, diplome false si tampiti pe banda rulanta. Ce scandal si taraboi a fost atunci. Toata opozitia, presa si scumpii nostri profesori, care in ultimul an au stat mai mult in greva decat la catedra i-au sarit in cap dictatorului.

Dupa doi ani de zile, toata Romania constata ca un examen national de genul bacului, sustinut cu camere de supraveghere in sala, devine dovada de necontestat in favoarea afirmatiilor facute de Traian Basescu. Rezultatele centralizate de la BAC 2011, arata ca doar 44%, dintre participanti au reusit sa obtina o nota de trecere. Un adevarat dezastru national, titreaza cu litere mari, toata presa romana. Acum leprele din presa zbiara ca-n codru pe la Realitatea TV. Guvernatii au sacrificat viitorul unei generatii, pentru a dovedi tarii intregi ca marinarul a avut dreptate. Acum doua seri, m-am prapadit de ras cand un pustan timisorean se smiorcaia in emisiune la Striblea, ca a cazut la bacalaureat. Motivul invocat de licean era ca in sala au fost camere de filmat iar supraveghetorii au fost adevarati jandarmi in sala lui de examen. Pampalaul isi varsa amarul, motivand ca in alte clase dupa auzite s-a putut copia. Deci juniorul nostru un an de zile a gandit ca la bac se poate copia de pe fituici si caietul de notite in voie si nestingherit de nimeni.A mers la alte generatii cu spaga adunata de diriginte  si fituica-n buzunar, va merge si la noi.

Ar fi multe motive care stau la baza acestei catastrofe nationale din acest an. Nu stau acum sa le scot in relief si sa le dezbat pe fiecare in parte.Cand am pus mana pe tastatura am vrut sa sterg pe jos cu generatia etnobotanicelor, a lui ''giginho'' si pitipoace de doi lei precum '' Bianca lui Bote''. Dupa 3-4 randuri m-am oprit. M-am uitat bine in oglinda si am inceput sa-mi revad viata de scolar in democratia instalata de tatuca Iliescu. Nu eram mai breaz, si ar fii mult mai inteligent din partea mea daca-mi vad barna din propiul ochi.

Cand am debutat eu la scoala prin 93', imi aduc aminte ca eram tare lenes. Invatatoarea atat la mate cat si citire (parca asa se numea obiectul la care invatam abecedarul), ne dadea pentru acasa o pagina cu liniute si una cu punctulete. Doua saptamani ma prindea 12 noapta si eu nu-mi terminam temele. Dupa ce pierdeam o zi intreaga sa umplu o fila cu liniute ale dracului mai erau si strambe. Toate astea pana intr-o seara cand veni taica-miu acasa de la servici si cu ceva paharele la bord. Eu nu termisem liniutele de insirat pe foaie. Tata veni langa mine si-mi vazu strambaturile. Mi-a rupt fila si mi-a dat o mama de bataie de o voi tine minte pana-n mormant. Dupa batuta luata, mai mult de jumatate de ora nu-mi trebuia sa-mi termin temele. Liniutele mele erau perfecte.Calcatura luata in clasa I, mi-a fost suficienta. Am terminat clasele primare fiind mereu premiant cu coronita.

In ciclul gimnazial m-am descurcat binisor. Mereu la sfarsit de an ma alegeam cu cate un premiu. Insa tata era nemultumit in sufletului lui. Var-mea colega de generatie si scoala, an de an lua premiul intai. Si tot timpul imi spunea ''la anul sa-ti dai silinta mai mult'', probabil era invidios. Ai mei nu se inghesuiau sa dea pe la scoala mai de loc, si nici nu-mi verificau carnetul de note. Erau constienti ca ma descurc daca an de an vin cu premii acasa. Prin 2001, ajung la examenul de capacitate. Emotii mari. Tata era prin Germania, plecase de vreo 2 ani de acasa. La afisarea rezultatelor, surpriza mare. Trecusem de examenul care-mi facuse nopti albe cu 9,70 cea mai mare medie generala din scoala. Era prima data cand o bateam pe var-mea la invatatura, si ultima. Insa o surclasasem cu vreo 20 de puncte.

La liceu, calculatorul ma arunca la cel mai bun liceu din judet. Ma descurcam dar impreuna cu baietii din clasa incepusem sa mai chiulesc,  mergand la o partida de biliard, sa pun tigara in gura si sa servesc cate o bere. Primul an ma descurc si-l trec cu note bune. In al doilea an, incepe dezastru pentru viata mea de scolar. Devenisem un golan in toata regula, anturajul bata-l vina. Gagici, tigari, bautura si catalogul plin de absente. Existau in oras doctorite bune la suflet care pentru un bacsis si-o punga de cafea iti elibera o scutire pentru motivarea absentelor. Cu notele totusi ma descurcam. De prin clasa a VII-a faceam box. Intr-o pauza ne hotaram noi baietii sa chiulim de la scoala si sa mergem la o cana de vin fiert. Il trimitem pe al mai amarat sa ne aduca ghiozdanele. Eu personal mergeam cu cartile intr-o punga la scoala, ghiozdanul era pentru fraieri, imi spuneam. Un vlajgan din clasele mai mari incepuse sa rada si sa-si bata joc de colegul meu, care avea spinarea plina de ghiozdane, si o statura in jur de 1,60. Ma indrept spre vlajgan si fara sa-i spun ceva il pocnesc de-i sar dinti din gura. Chestia asta ma costa temporar exmatricularea.

Ce sa se faca mama cu un dobitoc exmatriculat si destrabalat acasa. ''Afla tact-tu te strange de gat'' imi zice. De la o vecina maica-mea afla de directorul unui grup scolar caruia ii sticlesc ochii la spaga. Ajunge mama in biroul directorului pune in plic 200 de dolari, sa-i primeasca golanul la scoala. Directorul se uita-n plic si-i spune : '' doamna, dar eu conduc o scoala care se respecta, pentru atata nu ne incurcam noi cu toti borfasii '' . Mai trec vreo 3 zile se imprumuta maica-mea de ceva valuta si se afiseaza din nou la director cu 500 de dolari in plic. Directorului incepuse sa-i placa borfasii la suma asta. Ma rezolva cu un transfer pe caz de disciplina, dar nu uita sa-i spuna mamei, sa treaca si pe la directoarea care ma exmatriculat cu o mica atentie. Sa fie lucrurile asezate in ordine. Dupa o luna de stat acasa incep semestrul doi din clasa a X-a, la scoala noua.

Nici la grupul scolar nu ma linistesc, acelasi stil de viata. De note sa trec clasa ma descurcam an de an. La matematica aveam un profesor care nu-i placea sa se complice. Te vedea mai golan, din nota 5 nu te mai scotea. Cand ieseam la tabla, el dicta exercitiu, el dicta rezolvarea, el punea 5 in catalog. Eu doar consuam 10 minute din ora cu creta si burete-n mana. La extemporale aceiasi situatie. Nu eram singurul elev aflat in situtia asta. Media 5 garantata o avea si toanta clasei care la un extemporal, scrisese un 3 si-i desenase un patrat deasupra, profului in foaie. Cu el uitasem si matematica invatata in clasa a IX-a, insa eram tare fericit ca nu-mi genera greutati in plus pe cap. In scoala circula zvonul ca la alt liceu in urma cu doi ani proful de mate in varsta fiind, fusese batut rau de un individ pe care-l lasase repetent.

La romana, aveam un prof pensionar care se plictisea acasa. Zi de zi imi facea zile amare. Pana si pauza de tigara mi-o rapea caracterizandu-mi fel si fel de personaje din literatura romana. Munceai pentru un 5 de-ti sareau capacele. Eu ma invarteam de media 7 an de an. Mosul era spaima liceului. Vorbea mereu ca o moara stricata si stateam la o opera literara, cate doua saptamani. Sa le ramana in cap ceva si tontilor. La chimie imi preda o acritura fara barbat acasa care ma lasase in clasa a XII-a, corigent pe primul semestru. Imi spuneam ca nu are cine sa o reguleze acasa si ma reguleaza pe mine ora de ora, la cap. Nici astazi nu stiu daca am ramas pe bune corigent. Eu alesesem sa dau bacul la biologie, mi se parea mai usoara materia. Toti colegii de clasa care dadeau bacul la chimie, erau abonati la meditatii cu doamna profesoara. In semestrul doi la sfaturile colegilor, imi cumpar abonament acasa la profa de chimie. Dupa 6 ore de meditatii ma trezesc in catalog cu un 9 salvator. Dupa socoteala mea acel 9 imi aducea media 7, suficient sa nu mai dau in ultima luna de scoala pe la meditatii sau la orele acriturii. Intervenise pe langa acritura diriginta, si mi-a incheiat intr-un final media.

Taras pe burta, s-au ca gasca pe apa (daca tin cont de matematica), ajung la bac in vara lui 2005. Majoritatea elevilor din clasa cotizase la diriginta, cu sume importante pentru protocol. Eu nu cotizasem, cheltuisem banii luati de acasa prin baruri si discotetci cu toate panaramele. Ma vor primi in sala de examen si fara bani, gandeam la vremea respectiva. Prima proba a fost oralul la limba si literatura romana. Pe biletul tras, imi cazuse ''Luceafarul''. Fara sa cotizez cu ceva am luat nota 10, in fata ascultatorului, imi aduceam aminte toate balivernele insirate de proful de romana, in pauzele mele de tigara. Ma descurc si la franceza, si ajung la scris.

Prima proba scrisa, a fost la romana. In foaie, aceiasi poveste ca si la oral. Unde ma inpotmoleam, aruncam putin ochii la colega din fata, sau pe cate o fituica. Supraveghetorii nu-mi faceau probleme, cineva le lasase un plic cu un comision pe catedra. La matematica, proba la care eram bata, aceiasi poveste. Zburau exercitiile rezolvate din colt in colt. Ciudat este faptul ca la matematica am luat nota 8,30, iar la romana unde imi batusem si eu capul nota 7,15. De sport nu are rost sa vorbesc. Fiind sportiv am luat foarte usor nota 10. Intre timp schimbasem boxul cu fotbalul. La biologie a fost o mare teroare. Personal eram in stare sa obtin nota de trecere. In sala de examen, nimeresc cu 3 politisti, imbracati in uniforme. ''Am dat de dracu, se da pe bune examenul cu astia in sala'', imi zice un coleg. Unul din curcani se ridica si ne strange pe toti la un loc. '' Hai, bagati mana in buzunare, sa oferim o mica atentie doamnelor profesoare ''. Indivizii erau obligati prin lege sa obtina diploma de bac in dreptul studiilor, pentru a-si pastra locul caldut din politie. Fiecare a contribuit cu cat a avut in buzunar. Dupa jumatate de ora de la inceperea examenului, ridic ochii din foaie, si observ o tipa draguta, ca scrie de zor cu creta pe tabla. Ma uit mai bine si imi dau seama ca individa scria rezolvarile subiectelor mele din foaie. Am luat nota 9, am fost baiat finut si am tinut cont de rugamintea persoanei care-mi servise rezolvarea subiectelor. Sa nu copiem toti de nota 10, sa nu bata la corectare la ochi.

Cititorul va spune ca acesta poveste relatata este o fabulatie, sau in cel mai rau caz un o situatie izolata. Situatia unei pramatii din societatea romaneasca, care a avut un noroc chior pentru a-si termina liceul finalizand cu o diploma de bacalaureat. Pe langa faptul ca l-as ruga sa arunce un ochi pe net sa vada procentajul obtinut in 2005  la examenul de bacalaureat, i-as sublinia ca acest caz izolat descrie perfect realitatea trista din scolile romanesti. Pentru cei care-l injura pe Daniel Funeriu, si transforma aceasta realitate intr-o combinatie politica, ii rog sa verifice ministrii de la invatamant din perioada 2001-2005. Eu am constatat ca latrai de astazi Andronescu si Marga au guvenat perioada mea de liceean.

4 comentarii:

victor spunea...

apreciez sinceritatea materialului.
demonstratia este clara. QED!

dictaturajustitiei spunea...

Trăiască profu de limba romănă !
Mi-a plăcut mult. Nu este o excepție, asta era regula.

Sigur că și anul acesta s-a mai copiat. Nu cred că în același mod atât de obraznic dar faptul că au fost clase fără camere de înregistrat spune destul.

Dan spunea...

Da este adevărat şi trist.FELICITĂRI :)

Anonim spunea...

Mi-a placut povestea; dar dupa cum ai scris, se vede ca nu prea ti-a placut scoala.