duminică, 1 aprilie 2012

CINE VREA SA-L COMPROMITA PE UNGUREANU?

În nesfârşita lor înţelepciune politică şi dând dovadă de curaj şi integritate morală nesmintită, liderii PDL au profitat de lipsa lui Traian Băsescu din ţară şi au dat fuga la Palatul Victoria ca să-i bată cu pumnul în masă premierului Ungureanu pentru bani. Tipic pentru politica românească. Atipic a fost refuzul premierului.
Argumentul Sulfinei Barbu că primarii PDL au proiecte în derulare care trebuie finalizate nu ţine. Ce proiecte? Mai multe parcuri la sate, ca să se plimbe vacile pe alei în drum spre şi dinspre păscut? Niscaiva piscine în localităţi fără apă curentă şi canalizare? Piste de biciclete pe marginea drumurilor neasfaltate? Dacă ar fi fost vorba de proiecte cu adevărat importante - infrastructură, şcoli, dispensare - pedeliştii le-ar fi făcut publice iar Ungureanu nu le-ar fi trântit uşa în nas.

„Liderii'' pedelişti au făcut ceea ce fac toţi politicienii români de 22 de ani încoace: şi-au revendicat dreptul sacrosanct de a prădui bugetul ţării în an electoral pentru avantaje de partid, că doar de-aia sunt la putere. Pentru că, în România, clasa polică este încredinţată că politica este despre banii altor oameni şi acţionează în consecinţă. Excelentul raport realizat de Institutul pentru Politici Publice privind transparenţa arată că în 2009-2010 valoarea contractelor realizate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost de aproximativ 2,9 miliarde de euro în vreme ce contractele netransparente au valorat aproape 17 miliarde, adică 86%. Potrivit aceluiaşi raport, „Dacă ar fi existat o minimă preocupare pentru standardizarea în intervale rezonabile a preţurilor la care autorităţile publice achiziţionează diferite servicii şi produse, am fi avut o economie din bugetul total de achiziţii de circa 23% - adică aproximativ 4,5 miliarde de euro în 2 ani''.

Când nu este vorba de achiziţii publice, politicienii noştri subvenţionează de la bugetul statului miliardari de genul lui Ion Niculae, care este prea bogat ca să plătească gaz la preţul pieţei, iar dacă sunt prin consiliile de admnistraţie la NuclearElectrica vând electricitatea sub preţul pieţei la Arcelor Mittal, că nu sunt banii lor, sunt banii statului.

Şi-atunci când le arde buza electorală nici măcar nu se gândesc să se sprijine pe buna lor guvernare ci pe fondul de rezervă al primului ministru din care să verse asupra alegătorilor binecuvântările pomenilor electorale. Liderii PDL au dovedit că nu sunt capabili să gândească politica în alţi termeni şi au năvălit în mod laş asupra premierului pentru a-i forţa mâna. Spre onoarea sa Mihai Răzvan Ungureanu a rezistat.
Dacă nu ar fi rezistat, s-ar fi compromis pentru că ar fi dovedit că nu este cu nimic diferit de cei dinaintea sa şi că teza uselistă după care Ungureanu nu este altceva decât o altă marionetă a lui Băsescu, ce răspunde la comenzi politice este adevărată. Dar cine ar avea interesul să compromită credibilitatea lui Ungureanu în tabăra puterii? Să fie posibil ca aleşii locali ai PDL să fie atât de disperaţi după bani de campanie încât să rişte să torpileze şansele partidului de a obţine un scor bun în alegerile parlamentare? Este posibil, dar nu e raţional. Măcar şi din instinct de conservare ar trebui să realizeze că de performanţa acestui guvern depinde performanţa electorală a PDL la alegerile din toamnă. Or, dacă liderii partidului decid să facă opoziţie premierului, atunci se sinucid politic pentru că este mai mult ca sigur că vor reveni la scoruri electorale de o cifră şi vor pierde tot ce au câştigat în era Băsescu.

Nu plecarea unor inşi precum Frunzăverde din partid reprezintă o catastrofă pentru PDL ci torpilarea acestui guvern şi a acestui premier. Şi atunci, răspunsul este limpede: Cei care vor să îl compromită pe Ungureanu sunt cei care ar prefera un PDL de 7-8% dar nereformat şi aflat ferm sub controlul lor decât să rişte să fie aruncaţi la groapa de gunoi a istoriei de o nouă generaţie de oameni politici.
AUTOR CRISTIAN CAMPEANU
SURSA ROMANIA LIBERA 

Niciun comentariu: