vineri, 29 iunie 2012

ANARHIE SI ABUZ DE PUTERE

Guvernul Ponta a reusit in mai putin de doua luni sa sperie orice om de buna credinta, dispus sa crediteze o vreme noua putere cu un cec in alb. Ne confruntam deja cu doua situatii gravissime - cazurile  MOF si ISC - plus o invitatie la anarhie prin boicotarea Curtii Constitutionale. In primele doua cazuri putem suspecta in mod legitim utilizarea discretionara a puterii in scopuri personale, pentru a face scapati oameni cu probleme majore de integritate, inclusiv pe seful Guvernului. Invitatia la anarhie lansata de premierul Victor Ponta prefateaza declansarea actiunii de suspendare a presedintelui, in tentativa USL de preluare a puterii totale in Romania.

Inventarul cazurilor grave suspecte de abuz de putere incepe cu prima zi de guvernare. Pe 8 mai, in prima sedinta de guvern, Guvernul Ponta decide sa treaca Inspectoratul de Stat in Constructii de la Ministerul Dezvoltarii in directa subordonare a Guvernului. Mai are astazi cineva dubii ca Victor Ponta stia exact ce face, ca toata actiunea a fost premeditata intr-o incercare de a-l scapa pe Adrian Nastase de condamare? Mai crede cineva in inocenta premierului dupa ce l-ati vazut tipand pe scarile spitalului Floreasca celebrul "Basescule, esti fericit", sugerand astfel ca presupusa tentativa de sinucidere ar fi rezultatul unei condamnari politice? Putem trage concluzia de aici ca Victor Ponta a simtit inca din prima zi de guvernare ca e datoria lui sa-si scape maestrul, coordonatorul sau in furt, sa-l scape din ghearele dictatorului. Se mai indoieste cineva astazi, dupa dramoleta sinucigasului ratat, ca totul a fost o farsa lametabil pusa in scena cu ajutor institutional (ministri, politisti, medici)?

Miercuri, 27 iunie, Guvernul Ponta trece prin ordonanta de urgenta (unde-o fi urgenta) Monitorul Oficial de la Parlament in directa subordonare, la fel cum a procedat cu ISC-ul. Cu miscarea asta, Ponta a impuscat doi iepuri. L-a scapat pe Dan Voiculescu de procesul de la Inalta Curte si s-a salvat pe sine de Consiliul care urma sa-i judece plagiatul. (Detalii aici si aici). Daca n-ar fi avut control total pe data publicarii unor acte oficiale, existau doua riscuri majore. Unu: Demisia lui Dan Voiculescu risca sa nu intre in vigoare la timp pentru a stopa procesul la Inalta Curte. Doi: Ordinul de ministru prin care s-a blocat Comisia reunita vineri sa judece plagiatul lui Ponta risca sa opereze legal abia dupa pronuntarea unui verdict, adica tardiv. Putea risca Victor Ponta? Nu putea, prin urmare a trecut la fapte. Avem in acest moment toate motivele - faptele vorbesc singure - sa credem ca a utilizat puterea in scopuri personale. Iar complicii sai se numesc Ioan Rus, ministru de interne in cazul tentativei de favorizare a infractorului Nastase si Liviu Pop, ministrul educatiei, cel care a intervenit brutal prin ordin de ministru pentru a-si apara seful de un iminent verdict de plagiat.

Aceste doua gesturi institutionale socante (jongleriile MOF si ISC) se incadreaza lejer la abuz in serviciu sau favorizarea infractorului, fapte penale, comise pe fata, in total dispret fata de opinia publica. Procurorul Ponta stie bine ce a facut, stie ca s-a transformat in avocatul borfasilor. Procurorul este perfect constient ca a furat munca altora, din moment ca impiedica disperat aflarea adevarului, indiferent uzand in mod scandalos de toate parghiile puterii de care dispune ca un vechil. La fel cum, cel care se pretinde seful celui mai cinstit guvern, aparatorul legalitatii si ordinii institutionale are in clar reprezentarea raului produs cand submineaza autoritatea Curtii Constitutionale. Anul trecut, cand il critica pe seful statului ca nu respecta deciziile Curtii, califica cu gura lui aceasta atitudine anarhie.

Complicele premierului Ponta in actiunea de subminare a ordinii institutionale se numeste Andrei Marga, ministru de externe. Presedintele Traian Basescu sustine ca este impiedicat in exercitarea atributiilor sale, o acuzatie fara precedent. Cu tot gradul ei de subiectivism, exprima totusi o realitate pe care doar cei de rea credinta refuza sa o accepte. Probabil ca actiunea de suspendare a presedintelui va debuta in forta saptamana viitoare. In absenta unor motive constitutionale, va fi pur si simplu inca un mare abuz, inca un pas spre anarhie. Asta nu-i revolutia bunului simt, seamana mai degraba a revolta in penitenciar. E revolutia hotilor prinsi in flagrant.

Discipolul si-a invins maestrul (aflat in puscarie). Guvernul Ponta a reusit sa se impuna ca putere abuziva, anti-democratica si anarhica mai repede decat Guvernul Nastase, caruia i-au trebuit totusi patru ani sa ingrozeasca lumea occidentala. Cel putin Nastase avea oroare de anarhie. Pana si coruptia din vremea sa era sistemica, ceea ce presupune o anumita ordine si disciplina in furt.
AUTOR DAN TAPALAGA
SURSA www.hotnews.ro 

Niciun comentariu: