vineri, 22 iunie 2012

II VA GRATIA PARLAMENTUL USL PE NASTASE SI VANTU?

Dramatică, dar și penibilă prin rezultatul ei aproape „manelist”, tentativa ratată de suicid a lui Adrian Năstase a declanșat printre colegii săi de partid un veritabil „tsunami” de compasiune lacrimogenă. Preschimbați într-un cor antic de babe bocitoare, membrii de vază ai USL au început să-și dea cu părerea, în fel și chip și pe toate vocile, despre nenorocirea care s-a prăbușit brusc peste capul fostului premier. Și, cu mult înainte ca vechiul lor tovarăș Năstase  să fi apucat să facă măcar o secundă de pușcărie, bravii noștri politruci  aflați acum la putere au început să se dea peste cap, doar-doar or găsi niște soluții juridice care să-l scape de „zeghe” pe mult prea sensibilul Adrian.
Dincolo de penibila încercare de a scăpa de pușcărie, chiar și așa ratată, încercarea lui Năstase de a-și lua viața ar fi trebuit să fie tratată cu discreție și de ce nu, fără nici o tentă politică. Nu a fost să fie așa. Venit intempestiv, împreună cu Daciana Sârbu, în miez de noapte, la Spitalul Floreasca, premierul Ponta nu a ratat ocazia de a sări, hodoronc-tronc și în felul său specific, la gâtul președintelui. Chestionat de ziariști, el a spus, miercuri noapte, că medicii au situația sub control și că va aștepta pe parcursul întregii nopți vești despre starea lui Adrian Năstase. Apoi, s-a întrebat plin de niște subînțelesuri pe care doar el l-a priceput, dacă președintele Traian Băsescu este fericit de această situație. Ca și cum Băsescu i-ar fi pus lui Năstase pistolul în mână și i-ar fi apăsat pe trăgaci. Bineînțeles că pentru Premierul „Cârlan” nu a contat nici cât negru sub unghie faptul că președintele a telefonat la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov unde s-a interesat de starea lui Adrian Năstase după ce acesta a fost internat de urgență la Floreasca, în urma deja celebrei tentative de suicid.
Veniți parcă în  pelerinaj la „Sfintele Moaște”, alți politicieni și-au dat și ei cu părerea despre justiția haină care l-a determinat pe Năstase  să încerce să-și curme viața. Uitând și ea că sentința definitivă pronunțată de instanța supremă l-a preschimbat pe Adrian Năstase într-un deținut de drept comun, Corina Crețu,  europarlamentar PSD, a declarat că gestul lui Năstase, la care ea se aștepta, a fost făcut din demnitate față de umilințele pe care le-a îndurat în ultimii șapte ani.  Iar președintele PNL, Crin Antonescu, nu s-a sfiint să „pluseze” patetic: „Eu din nopțile din 13-15 iunie nu am mai avut astfel de nopți”.  Venit și el în pelerinaj „de partid” la Spitalul Floreasca, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD a făcut un apel la membrii partidului să fie solidari cu Adrian Năstase, apreciind că gestul acestuia dovedește că fostul premier se consideră nevinovat. Dar în privința unei eventuale cereri de grațiere, a spus că PSD nu va merge cu mâna întinsă la Băsescu. Mai mult decât atât, Dragnea a susținut că exprimă opinia tuturor membrilor de partid: „Vorbesc oficial în numele PSD, mă adresez membrilor PSD din toată țara și simpatizanților noștri. În primul rând, vreau să le cer tuturor să dea dovadă de unitate, vorbim din punct de vedere uman, trebuie să fim alături de Adrian Năstase care trece prin momente cumplite și alături de familia lui. Nu comentăm decizia judecătorească, nu comentăm conținutul hotărârii judecătorești, dar trebuie să fim alături de un om care a fost un lider-simbol al acestui partid, unul dintre cei mai importanți lideri politici ai României”.Și tot el a fost cel care, poate că fără să vrea, a aruncat o umbră de neîncrederea asupra sincerității gestului comis de Adrian Năstase. Concret Dragnea a condamnat faptul că „adversari" ai fostului premier încearcă să acrediteze ideea că acesta și-ar fi înscenat tentativa de suicid: „Constat un lucru cutremurător, adversarii lui Adrian Năstase care își exprimă de câteva ore, și aseară, și azi-noapte și azi dimineață, ura față de acesta. Este inuman să încerci să spui că cineva și-a înscenat sinuciderea. Este inuman să dorești moartea unui om. Este inuman ce se întâmplă, faptul că în ultimele ore am văzut o dorință de sânge ce contrazice profund tradiția creștină a poporului român”.

Soluții juridice

Apoi, pe parcursul zilei de ieri a devenit din ce în ce mai clar că multă lume caută o soluție pentru a-l scăpa pe Năstase de contactul „intim” cu  pușcăria. După cum era și de așteptat, primii care au promis că vor face tot posibilul să-l ferească pe Adrian Năstase de spectrul pușcăriei au fost chiar avocații lui, cei care l-au reprezentat în toate fazele juridice ale procesului „trofeul Calității”. Astfel, avocatul Ion Cazacu a anunțat că apărătorii lui Năstase vor depune, joi, o cerere de amânare a executării pedepsei, motivată de condițiile extraordinare în care se află fostul premier, condiții ce s-ar putea răsfrânge în mod negativ și asupra familiei acestuia. „Vom depune la Tribunalul București o cerere în acest sens, în acord cu dispozițiile Codului de procedură penală”. Totuși avocatul Cazacu a precizat că amânarea executării pedepsei în cazul clientului său poate fi cerută o singură dată, pentru o perioadă de maximum trei luni.

Grațiază-l „Măi dragă”  

Bineînțeles că Ion Iliescu, actualul președinte de onoare al PSD, nu putea să rateze, nici el, ocazia de a-și da cu părerea despre cazul lui Adrian Năstase. Uitând că, pe vremuri, fusese extrem de deranjat de comportarea  „Arogantului”, bătrâna „Cucuvea” a declarat: „Fiecare este responsabil în fața legii, indiferent de statutul pe care îl are, dar actul de justiție trebuie să fie corect și fundamentat. Toți oamenii sunt supuși legii, dar și justiția și cei care aplică legea trebuie să o facă cu grijă. Eu nu pot să judec pe fond, pentru că nu cunosc toate elementele care au fost la mâna judecătorilor, dar mi se pare că a fost un act nedrept, care lansează dubii asupra acestei sentințe. Chestia asta cu amestecul politic e ceva inevitabil în societatea româneasca, dar nu acesta este elementul esențial”. El s-a lăudat că, dacă ar mai fi ocupat fotoliul de la Cotroceni ar fi găsit el o rezolvare a „cazului Năstase”: „Cred că da, l-aș fi grațiat. Dar în ecuație mai trebuie să intre cineva despre care nu vreau să spun nici o vorbă”. Cine ar putea fi acel „cineva” la care se referă Iliescu? Probabil că Traian Băsescu, de la care ar fi de așteptat să dea un decret de grațiere. Adică un demers similar cu cel pe care l-a făcut el însuși atunci când l-a grațiat și l-a pus în libertate pe Miron Cozma. Un decret pentru care tot el, Ion Ilici Iliescu a trebuit să-l îndrepte cumva, după ce o țară întreagă l-a huiduit ca la ușa cortului.

Hai să vedem ce spune legea!

În conformitate cu Art. 1 din Legea nr. 546/2003,  „Grațierea este măsura de clemență ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanță ori în comutarea acesteia în una mai ușoară”. Iar  Art.2 spune că „Grațierea poate fi acordată individual, prin decret al Președintelui României, potrivit art. 94 lit. d) din Constituția României, sau colectiv, de către Parlament, prin lege organică, conform art. 72 alin. (3) lit. g) din Constituție”. Iată că, legea spune clar că, în cazul în care  Președintele nu-l grațiază printr-un decret individual, sarcina de a-l scăpa pe Năstase de pușcărie poate fi rezolvată chiar de către prietenii săi politici din Parlamentul în care au o majoritate zdrobitoare. Așadar, dacă-l vreți liber pe Năstase, dragi useliști puneți mâna și scoateți rapid din joben o „Lege organică” referitoare la o grațiere colectivă. Ei hai, că acum sunteți „fără număr, fără număr” și puteți. Cu atât mai mult că, printr-o grațiere colectivă aveți ocazia  să împușcați mai mulți iepuri dintr-un singur foc (să ne scuzați domnule Năstase că vorbim de glonț în fața împușcatului). Și astfel să-i  puneți în libertate și pe câțiva intre prietenii voștrii care lâncezesc sau vor lâncezi  după gratii. Concret, “Art. 12. al Legii 546/2003, spune că „Grațierea colectivă se acordă unui număr de persoane pentru condamnări determinate prin cuantumul pedepselor sau prin infracțiunile pentru care au fost pronunțate”. Iar  Art. 13. – (1) zice că „Grațierea colectivă poate avea ca obiect numai pedepse aplicate de instanță pentru fapte săvârșite anterior datei prevăzute în legea de grațiere”. Păi dacă vă mișcați „mai cu talent”, și treceți în legea organică și infracțiunea de șantaj, prin același decret de grațiere îl puteți scăpa de la  „brutărie”, și pe Sorin Ovidiu Vântu, cel trimis ieri, „la răcoare”, tot printr-o sentință definitivă. Hrebenciuc știe cum să tragă sforile pentru ca Parlamentul să voteze o lege organică prin care să-i grațieze pe bunii săi prieteni Năstase și Vîntu. Reamintim că mai există un precedent, petrecut în vremea guvernării Năstase (ce vremuri!). În 2002, Parlamentul dominat  de PSD a adoptat Legea 543 prin care au fost grațiate colectiv toate pedepsele până la cinci ani de închisoare inclusiv, precum și pedepsele cu amenzi. Dacă atunci s-a putut e greu de crezut că nu se va reuși acum , când partidul lui Ponta, premierul celui mai cinstit guvern din istorie , se bate cu pumnul în piept că poate adopta orice lege dorește în Parlament. Prin urmare,  așteptăm cu interes să vedem dacă pesediștii chiar mor de dragul lui Năstase și sunt gata să adopte o lege organică, lege care ar putea purta numele fostului premier, acest Antoine de Saint Exupery al României, după cum la descris, inutil, unul dintre avocații săi, în pledoaria finală.

Presa externă îl compară pe Năstase cu Bettino Craxi, condamnat și el pentru corupție
Informația potrivit căreia fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu doar câteva ore înainte de a ajunge la pușcărie a  făcut rapid înconjurul lumii.  Prezenți la fața locului, jurnaliștii AFP l-au văzut pe Năstase în timp ce era scos pe targă, inconștient și transportat la spital. Explicând pe scurt detaliile dosarului în care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, ziariștii AFP au făcut o comparație între acesta și fostul președinte al Consiliului italian, Bettino Craxi, condamnat definitiv la închisoare în anii 90, în diferite dosare, demnitar care a părăsit Italia exact pentru a nu-și ispăși pedeapsa.
Ulterior știrea AFP a fost preluată de marile publicații franceze, începând cu Le Monde, Le Parisien sau Liberation, care au prezentat cazul în detaliu. Agenția belgiană Belga, a precizat că Năstase va fi operat pentru a i se extrage glonțul rămas în zona gâtului, în timp ce site-ul elvețian swissinfo.ch a precizat că fostul premier este oficialul politic cu cel mai înalt rang condamnat până în prezent pentru fapte de corupție în România postcomunistă. Iar Reuters, după ce a prezentat în detaliu cazul în care a fost condamnat Adrian Năstase, precum și tentativa lui de suicid a apreciat că decizia Curții Supreme care l-a condamnat pe fostul premier să ispășească doi ani de închisoare, i-a surprins pe mulți care credeau că politicienii sunt deasupra legii în România. În plus agenția a subliniat că „Eșecul de a combate corupția endemică a împiedicat accesul României și Bulgariei, cele mai noi și cele mai sărace state membre UE, la spațiul Schengen”. Iar Associated Press a apreciat că sentința de condamnare a lui Adrian Năstase este un semnal trimis Uniunii Europene, care a cerut României să combată corupția endemică. Decizia Curții Supreme, care a menținut sentința inițială, a trimis însă unde de șoc în întreaga țară, susține AP, amintind că Năstase este cel mai important politician român condamnat după 1989.
AUTOR VASILE SURCEL
SURSA CURENTUL

Niciun comentariu: