joi, 5 mai 2011

SINDICALISTUL PETCU ISI MAI ARANJA O SPAGA

Preşedintele CNSLR - Frăţia şi al Sanitas, Marius Petcu, intenţiona să-i dea omului de afaceri Petre Scrieciu un nou contract de execuţie, contra unui „comision” considerabil. Unul dintre cei mai bogaţi sindicalişti români, Marius Petcu, se pregătea, în ziua în care a fost arestat, să mai dea „un tun”. Partea lui: 20% din valoarea contractului.
„Deci, ca şi, ca şi acum! Ne înţelegem, ne înţelegem, dacă îmi daţi o lucrare de cincizeci de miliarde şi douăzeci, douăzeci şi ceva ce trebuie să vă dau (comisionul - n.r.)", i-a propus Petre Scrieciu lui Marius Petcu. Discuţia ambientală a avut loc în momentul flagrantului, la 24 martie 2011, în casa sindicalistului, iar în imaginile audio-video ambientale apare ca martor, pentru câteva minute, fiul acestuia, Răzvan Petcu.

„Trebuie să-mi daţi undeva o lucrare cam la cinci milioane de lei!", i-a spus Scrieciu. Petcu a clătinat din cap şi a răspuns că nu are un contract aşa de mare, de un milion şi ceva de euro. „Sau îmi da-ţi una mai mică da' facem, facem exact ca la ăsta! Deci, vorbim înainte: «Dom'le cât e...». «Atât sau 500 de euro pe metru! 400 de euro pe metru, da?». O punem cu 700, diferenţa calculată cât este, da' să-mi acopere şi mie ăsta un milion", i-a prezentat planul Scrieciu. „Da, da' nu ştiu dacă am, mă, una de un milion, f...i mama mă-sii... ar fi de şase (600.000 de euro - n.r.), de şapte (700.000 de euro - n.r.), de eu ştiu ce...", s-a arătat revoltat Petcu. „Îmi daţi din două, că nu moare nimeni", a venit prompt răspunsul.

Şefii Sanitas s-au încurcat în declaraţii

Marius Petcu a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi este arestat preventiv de la 31 martie 2010. El a  fost acuzat că a primit de la Petre Scrieciu o şpagă de 1,4 milioane de lei şi o vilă în Predeal. În schimb, Electronics SRL, firma lui Scrieciu, a primit de la Federaţia Sanitas un contract de 9,2 milione de lei, privind construirea „Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov". Opt lideri sindicali, membri ai Federaţiei Sanitas şi din ordinul Asistenţilor Medicali, s-au încurcat în declaraţii la DNA, când au fost audiaţi cu privire la modul în care s-a încredinţat acest contract.

„Unii dintre martori au susţinut că ofertele au fost în plicuri sigilate, iar alţii că ofertele au fost în plicuri deschise. Martorul Mircea Popescu (fostul preşedinte al Uniunii Sanitas Bucureşti) a susţinut chiar că s-a organizat licitaţie, cu publicare într-un cotidian. Unii martori au arătat că alegerea firmei s-a făcut pe criteriul preţului cel mai scăzut, iar alţii au susţinut că a fost vorba de criteriul raportului calitate-preţ", se arată în rechizitoriul DNA. Un alt martor, Răzvan Gae - vicepreşedinte al USB - a povestit procurorilor anticorupţie că Marius Petcu a fost cel care a susţinut că cea mai avantajoasă ofertă a  fost cea prezentată de societatea Electronics SRL, din punct de vedere al raportului calitate-preţ şi al bonusurilor.

Sindicalistul, prins  cu minciuna

DNA susţine că Petcu i-a sugerat lui Scrieciu să bage aceste bonusuri în contract, pentru a-i convinge mai uşor pe liderii sindicali. Contractul a fost votat cu unanimitate de liderii Sanitas. Marius Petcu a dat şi el o declaraţie procurorilor, în care a arătat că cei 40.000 de euro, marcaţi cu „mită" şi primiţi de la Scrieciu, ar fi de fapt restituirea unui împrumut din luna februarie. El a  fost prins cu minciuna de anchetatori, întrucât în discuţiile ambientale aminteşte de plata unor sume aferente lunii decembrie 2010: „În luna decembrie 2010 eram la zi cu hotelul", „pe decembrie nu mi-ai dat". 

40 de mii de euro este mita cu care a fost prins în flagrant preşedintele CNSLR - Frăţia, Marius Petcu.

Vile, terenuri şi conturi bancare

Asistent medical la Spitalul „Sf. Ioan" din Capitală înainte de 1989, Marius Petcu a înfiinţat, în februarie 1990, Sindicatul Sanitas, unde a ocupat funcţia de vicepreşedinte.  Marius Petcu este liderul cu cele mai mari venituri încasate din activitatea sindicală în 2009. El şi soţia sa, care este secretar general la Federaţia „Sanitas" şi vicepreşedinte la CNSLR - Frăţia, au luat peste 150.000 de euro de la sindicat. Marius Petcu a mai câştigat bani ca membru în Consiliile de Administraţie de la Realitatea Media (35.432 de lei) şi de la firma sindicatelor - Sind România (14.383 de lei).

O parte din bani au venit şi din proiectele europene derulate de „Frăţia" şi de implementarea cărora s-au ocupat Marius şi Claudia Petcu. Soţii Petcu au o vilă de aproape 200 de metri pătraţi în Bucureşti, o casă de vacanţă de 267 de metri pătraţi în Snagov (Ilfov), o garsonieră în Capitală şi trei terenuri în Ilfov şi în Teleorman. Cei doi deţin o maşină Toyota, o motocicletă Honda şi un ATV şi au 10 conturi bancare. Familia Petcu mai are o vilă în Predeal (Braşov), despre care procurorii spun că ar fi primit-o şpagă la 1 februarie 2011.
SURSA ADEVARUL

Niciun comentariu: