marți, 24 mai 2011

FURTUNA PENALA IN PARADISUL CORUPTIEI

După descinderile de la punctele de frontieră terestre, procurorii anticorupţie au ajuns ieri şi în Portul Constanţa, după ce SRI şi DNA au cercetat timp de mai multe luni schema de fraudare a statului cu mărfuri aduse din China şi Hong Kong.
Primele rezultate ale monitorizărilor DNA şi SRI în portul de la Marea Neagră: un senator PDL pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, un secretar general al MAI demis şi ridicat de „mascaţi" şi zeci de audieri şi percheziţii. Potrivit procurorilor, gruparea infracţională era extrem de bine organizată şi structurată pe şase paliere.
Descindere spectaculoasă a procurorilor anti-corupţie în Portul Constanţa. Împreună cu Poliţia de Frontieră, procurorii DNA au făcut ieri aproape 50 de percheziţii. Anchetatorii au monitorizat în ultimele două luni un grup infracţional organizat care, potrivit surselor RL, îi are drept lideri pe senatorul PDL Mircea Banias şi secretarul general, în funcţie până ieri, al Ministerului de Interne, Laurenţiu Mironescu.

Acesta din urmă a fost ridicat de poliţişti din vila sa din localitatea Eforie, apoi a fost dus la audieri. De altfel, Banias a recunoscut ieri la ieşirea de la DNA că este pus sub acuzare pentru trafic de influenţă. Legătura dintre Banias şi Mironescu este făcută de firma Euroshipping Services, în care cei doi deţin cote egale. Celălalt asociat în societate este nimeni altul decât Ioan Bălan, fost director al Administraţiei Portuare, demis în timpul scandalului declanşat de dosarul privind returnările de TVA, al libanezului Said Baaklini.

De altfel, unul dintre punctele de plecare ale anchetei din Portul Constanţa l-a constituit tocmai dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pe Baaklini pentru o tentativă de a obţine fraudulos o returnare de TVA de 60 milioane euro.

În ancheta "Baaklini" a fost implicat şi senatorul Banias, care a fost scos de sub urmărire penală, după ce iniţial fusese acuzat de favorizarea omului de afaceri libanez.

Din acel dosar, în urma monitorizării SRI în Portul Constanţa şi în urma informaţiilor obţinute după percheziţiile făcute la sediile firmelor SC Container Clearance Service SRL şi Air & Sea Container Shipping, anchetatorii au format un nou caz. Verificările au scos însă la iveală un adevărat grup infracţional organizat, extrem de bine structurat, grup care cuprindea o întreagă reţea de firme şi funcţionari vamali implicaţi în operaţiuni comerciale frauduloase.
Importurile din China şi Hong Kong, „scăpate" de taxele vamale
Până la închiderea ediţiei, procurorii DNA începuseră urmărirea penală faţă de mai mulţi oameni de afaceri, vameşi şi chiar şefi din Vama Constanţa Sud Agigea, cu toţii acuzaţi de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, dare şi luare de mită.

Reţeaua protejată de Banias şi Mironescu era formată din mai mulţi oameni de afaceri care importau mărfuri din China şi Hong Kong şi care erau sprijiniţi în eludarea taxelor către bugetul de stat. Pe lista procurorilor DNA în acest dosar mai sunt Claudiu Olteanu - fost adjunct al Vămii Constanţa Sud, Liviu Durbac - fost şef interimar al Vămii Agigea, Aurelian Cătălin Pilcă - fost lucrător în Direcţia Regională Vamală Constanţa, Valentin Roşculeţ, Marian Iordăchescu, Adrian Milea - vameşi, Ionuţ Valentin Ţiripan - om de afaceri, Costel Liviu Bratu - şi el fost şef interimar al Vămii Agigea. În afară de aceştia mai sunt anchetaţi şi câţiva cetăţeni chinezi care le facilitau oamenilor de afaceri români relaţii în China. O parte dintre asiatici au fost lăsaţi de ieri în libertate, dar după ce au fost audiaţi.
Cazul Dodu
Un personaj interesant ridicat ieri de procurorii anticorupţie este bucureşteanul Marin Dodu. Situaţia sa poate oferi o imagine de ansamblu asupra întregului dosar. Printre altele, Dodu a fost şi patronul echipei de fotbal Progresul Bucureşti. „Dodu are o firmă de consultanţă şi management care, printre altele, ţinea evidenţa contabilă clienţilor a căror principală activitate era importurile de mărfuri din China şi Hong Kong. El este acuzat că dădea mită pentru a-şi grăbi formalităţile şi pentru a evita alte controale. Mai exact, autori-tăţile vamale luau mită pentru a trece cu vederea importurile. Practic, în Portul Constanţa cheia era să ştii firma de comisionariat vamal la care trebuia să te duci pentru a-ţi rezolva problema cât mai repede cu putinţă", au explicat pentru RL surse judiciare. În acelaşi dosar se mai vehiculează şi numele lui Eugen Bogatu, arestat şi trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul lui Said Baaklini. Potrivit unor surse judiciare, ancheta procurorilor anticorupţie vizează aproximativ 30 de persoane. Toate aceste fapte ale lui Banias şi Mironescu, sprijiniţi de şefii din vămile din Constanţa, au generat evaziune fiscală prin neplata taxelor.
„Picaţi pe tehnică"
Laurenţiu Mironescu, secretarul general al MAI demis azi, şi senatorul PDL Mircea Banias au fost învinuiţi de trafic de influenţă şi abuz în serviciu în baza interceptărilor comunicaţiilor realizate cu ajutorul SRI. Potrivit interceptărilor, folosindu-se de funcţia publică, Mironescu şi Banias ar fi favorizat evaziunea fiscală şi contrabanda cu produse supuse fiscalizării, spun surse judiciare. Din interceptări ar rezulta că Mironescu i-ar fi solicitat directorului adjunct de la Grupul Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, Adrian Sorin Pătraşcu, să protejeze anumite transporturi navale pentru a nu fi controlate şi apoi supuse taxelor fiscale. De asemenea, Mironescu ar fi apelat şi la protecţia directorului Direcţiei Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti, Lucan Marius Cotizo.
SURSA ROMANIA LIBERA

Un comentariu:

Anonim spunea...

LA MAFIA MAZÄRE,NU SE AJUNGE???

S-AU ESTE OCOLITÄ,ARE OAMENI PUS SUS?????????