Judecătorii Instanței Supreme au hotărât confiscarea a patru milioane de lei din conturile fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu.
Decizia nu este definitivă, hotărârea putând fi contestată în termen de 30 de zile la un complet superior. Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus confiscarea sumei şi obligarea persoanele cercetate să plătească această sumă la bugetul de stat în termen de 30 de zile de la rămânerea irevocabilă a prezentei sentinţe.
Acest proces a început în 2006, când Comisia de cercetare a averilor demnitarilor de la ÎCCJ a constatat că fostul ministru nu poate justifica aproximativ un milion de euro, venituri obţinute în perioada când a fost demnitar în cabinetul Adrian Năstase.
Dosarul a fost trimis spre judecare aceleiaşi instanţe. După câteva luni, procesul a fost suspendat, cauza fiind trimisă la Curtea Constituţională pe motiv că "averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă", adică celebrul articol 44 din Constituţia României.
Cererea a fost respinsă de judecătorii CCR şi dosarul a continuat să se judece. După un an de amânări, avocaţii lui DIP au cerut clasarea cauzei, lucru care s-a şi întâmplat. La data respectivă, completul care a luat decizia era condus de judecătorul Florin Costiniu, fostul preşedinte al Secţiei Civile a ÎCCJ. Procurorii au făcut recurs la Completul de 9 judecători, magistraţi care, un an mai târziu, au considerat că judecătorul Costiniu nu şi-a făcut treaba arătând că "trebuia să se stabilească cum au putut fi achiziţionate bunuri în anii 2000, 2001, 2002, 2003 şi în perioada 1 ianuarie 2004 - 1 decembrie 2004 cu venituri încasate în cursul lunii decembrie 2004", conform deciziei Completului de 9 judecători.
SURSA www.evz.ro
3 comentarii:
Nu inteleg un lucru: Daca a fost gasit vinovat de obtinere de bunuri ilicite pe care nu le poate justifica, de ce nu e arestat ? De ce nu face puscarie ? I se da o amenda de 1 milion de Euro, sau cotizeaza mascat,cu un milion de euro la bunastarea PDL? De fapt cam asta se urmareste, un mic targ : te lasam liber, dar ne dai atat. Frumoasa afacere face statul cu hotii.
Si inca ceva . Daca ne trebuie 5 ani ca sa dovedim (inca nedefinitiv) un amarat de caz de ilicit, la un om in cate milenii se va starpi coruptia in Romania ?
Deci se poate confisca averea chiar daca Constitutia o prezuma a fi licita, nu?
Mai...! Da mincinos mai este Basescu cand vrea sa schimbe Cnstitutia si cati tantalai se lasa pacaliti!
Trimiteți un comentariu