joi, 3 noiembrie 2011

FATHI TAHER - AGENT MOSSAD?

Omul de afaceri Fathi Taher este agent Mossad, anunță cunoscutul jurnalist Victor Roncea pe portalul „Ziariști Online“.
El deconspiră, astfel, numele real al misteriosului „Abu Aman“, un agent al serviciilor secrete străine descris minuțios de generalul în rezervă al SRI Aurel Rogojan în ultima sa lucrare, „Fereastra Serviciilor Secrete“. Prin dezvăluirea sa de senzație, jurnalistul online Victor Roncea dovedește un simț specific investigatorului profesionist pe care nici chiar Valentin Zaschievici, confratele său print-online ascuns la Jurnalul Național (publicația de familie a turnătorului ordinar al Securității, Dan Voiculescu), nu-l are. Aceasta deoarece ziaristul online (Roncea) preia o întrebare formulată pe 31 octombrie a.c. în Jurnalul Național de ziaristul print-online (Zaschievici), anume „Ghici cine e spionul care i-a vândut pe palestinieni Mossad-ului şi dă tunuri peste tunuri în România?“, și răspunde impecabil: Fathi Taher. Cum Roncea este nu numai un jurnalist online, dar și un apropiat al autorului cărții în care apare interesanta descriere a agentului Mossad „Abu Aman“, alias Fathi Taher (apud Victor Roncea), înseamnă că el știe chiar mai multe decât, în nimicnicia noastră, avem voie să știm. Personal, mărturisesc faptul că, asemenea lui Zaschievici, nu m-aș fi gândit că personajul descris atât de generos de maestrul Aurel Rogojan, un as al secretelor serviciilor secrete, ar fi chiar Taher. Aveam oarece îndoieli că iordanianul racolat de români, englezi și evrei este chiar prietenul lui Hrebenciuc, cel alintat duios „Javra“, sau al lui  George Copos, Mitică Dragomir, Gigi Becali, Nicolae Badea, Nicolae Văcăroiu, Dumitru Tinu sau al expertului judiciar de casă al lui Vîntu, Alexandru Bunea. Așadar era vorba despre Taher. Fathi Taher. Cel mai bogat arab din România este, adică, un agent Mossad. Asta explică multe și afirmațiile făcute despre el, de-a lungul ultimelor două decenii, capătă acum mai multă credibilitate.
Sigur, despre Taher s-a mai spus că a fost agent al Securității, sau al Mossad-ului, ba chiar și al CIA, gazeta lui Vadim fiind campioană la astfel de deconspirări, dar nimeni nu și-a asumat până acum o asemenea afirmație. O face adminis­tratorul site-ului „Ziariști Online” și ne umple, astfel, pe toți, de respect. Abu Amin, cel identificat de Roncea ca fiind Taher, este descris de gen. (r) SRI Aurel Rogojan ca fiind un agent al serviciilor secrete străine care a parvenit în România sub protecția oferită chiar de politicieni corupți de el, la ordinul comandanților săi din exterior. Cel mai important politician care l-a protejat pe Taher este cel căruia i-am putea spune, duios, Abu Javra, adică Hrebenciuc. ”Printre agenții serviciilor străine care au parvenit sub protecția oferită de politicienii pe care i-au corupt, sub control extern, se numără și unul dintre cei mai valoroși informatori ai Mossad-ului în lumea arabă. O să-l numim convențional “Abu Aman”” - scrie Aurel Rogojan în lucrarea sa, ”Fereastra Serviciilor Serete”, într-un fragment intitulat sugestiv ”Marii naivi ai operațiunilor acoperite”. Apoi, începe descrierea succintă, misterioasă pe alocuri, a acestui James Bond din lumea arabă. ”De origine iordaniană, cu studiile făcute în Egipt, Abu Aman s-a înrolat în rețeaua de susținere financiară a Organizației pentru Eliberarea Palestinei, unde s-a ocupat cu traficul de armament ca sursă de finanțare a “cauzei palestiniene”. O cauză care, într-o perioadă neagră a secolului XX, a generat una dintre cele mai active și mai periculoase ramuri ale terorismului internațional. Abu Aman a făcut afaceri și în România, dar a intrat în conflict cu legea în urma implicării sale într-un furt și a unei operațiuni de spălare de bani. Autoritățile române i-au blocat viza de călătorie dar, la intervenția lui Yasser Arafat, i s-a ridicat interdicția. Intervenția liderului palestinian a fost confirmarea certă a naturii și scopurilor afacerilor lui Abu Aman”. Autorul descrie, aici, perioada de acomodare în România ceaușistă a lui Abu Amin (alias Fathi Taher, apud Roncea). Doar atunci putea interveni Yasser Arafat pentru un ”soldat” de-al său, în cazul în care așa au stat lucrurile.

Abandonat de MI6 în brațele Mossad

Pe de altă parte, infracțiunile comise de iordanian ar putea justifica racolarea sa de către Securitate. Numai că implicarea sa în vânzarea de armament către Irak, țară supusă embargoului, ar fi atras atenția englezilor care l-ar fi șantajat pe iordanian, l-ar fi scuturat de informații și apoi l-ar fi pus sub jugul evreilor, care avea nevoie de surse în interiorul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). ”Serviciile secrete britanice au documentat activitățile clandestine ale lui Abu Aman privind vânzarea de arme Irakului (supus în acea perioadă embargoului internațional) șI i-au propus să-l exonereze de răspundere penală în schimbul înregimentării ca informator. După ce l-au “descărcat de informații”, serviciile britanice i-au negociat predarea la Mossad, aflat în permanentă căutare de agenți cu posibilități în staff-ul OEP. La Mossad se spunea într-o vreme că Abu Aman era “cea mai bună sursă în lumea arabă” ” - continuă generalul Rogojan descrierea aventurilor lui Abu Aman (alias Fathi Taher, apud Roncea).

Pasărea Phoenix a lui Viorel Hrebenciuc, alias Abu Andrei

În majoritatea țărilor arabe, pentru un bărbat căsătorit care are copii se mai folosește o formulă de adresare compusă din particula ”Abu”, urmată de numele primului născut. Spre exemplu, dacă Hrebenciuc ar fi arab, iar primul său fiu s-ar numi Andrei, el ar fi apelat și prin Abu Andrei. La fel în cazul lui Taher. Cum Taher nu are niciun fiu numit Aman, numele de Abu Aman este un pseudonim folosit de autorul lucrării, pentru a-l proteja pe adevăratul agent Mossad. Deși a oferit destule indicii pentru aflarea identității reale a lui Abu Aman, autorul Aurel Rogojan spune că nu și-a permis totuși să dezvăluie numele acestuia. ”Cei interesați de identitatea personajului Abu Aman trebuie să înțeleagă că importante rațiuni – în primul rând grija de a nu-i pune viața în pericol – ne împiedică să o dezvăluim”. Urmează apoi descrierea cîtorva dintre operațiunile lui Abu Aman, fiecare dintre ele fiind un indiciu pornind de la care Roncea, acest Sherlock Holmes autohton, a reconstruit imaginea lui Fathi Taher. ”După 1989, Abu Aman și-a văzut visul cu ochii. Înarmat cu o strategie bine adaptată la realitățile românești, a fost dirijat să inițieze mari operațiuni de corupție și punere în dependență a unor politicieni din întreg spectrul politic ca bază a dezvoltării afacerilor. În același timp, s-a ocupat în mod special de finanțarea campaniilor unui partid considerat antisemit. Pentru a nu da de bănuit, Abu Aman a sponsorizat modernizarea unui spital și a intrat în parteneriat cu persoane așa zis respectabile din lumea afacerilor. Cu o carte de vizită aparent onorabilă, Abu Aman s-a înfruptat din tortul marilor privatizări”pe un leu”, a încercat devalizarea unui club de fotbal, a tras tunuri și țepe pe unde a putut, nu și-a onorat angajamentele față de statul român… dar continuă să prospere. Politicienii corupți stau și ei bine mersi în fișierele serviciilor străine unde Abu Aman i-a descărcat de povara trădării” - spune Aurel Rogojan în cartea sa.

”Abu Aman” a demolat Electroputere. Who’ the fuck   is Abu Aman?

Spre finalul dezvăluirii, autorul mai aruncă un indiciu din trecutul apropiat al lui Abu Aman, atunci când afirmă că autoritățile competente ale statului cunosc cazul și veghează. ”Veghează pe când Abu Aman demolează și valorifică la fier vechi o mare întreprindere, fostă de top pe plan internațional, acum trecută la categoria “reconversie funcțională din construcție industrială în spații comerciale și de servicii”. Știind că autorul lucrării este trecut în rezervă de vreo cinci ani, deci tot cam de pe atunci nu mai are acces la documente secrete, ne-am gândit că ultimul citat provine dintr-o sursă deschisă. Fără a beneficia de aparatul investigativ al lui Victor Roncea, ne-am permis așadar să luam un fragment din fraza de mai sus, să-l punem pe google și să dăm ”enter”. Primul document care ne-a ieșit în cale este un Certificat de Urbanism eliberat de Primăria Municipiului Craiova, pe 30 iunie 2010 în scopul ” obținere aviz prealabil de oportunitate aprobat de Primar în vederea elaborării unui PUZ și obținere avize pentru reconversie funcțională din construcție industrială în spații comerciale și servicii - ”Electroputere Shoping Center”. Cum Electroputere este o ”mare întreprindere, fostă de top pe plan internațional” care corespunde descrierii, iar proprietarii sunt arabi, o verificare sumară a iordanienilor implicați în afacere ne-ar putea da soluția aceste enigme. Cum singurul iordanian de la Electroputere, pe care-l cunoaștem, este Fathi Taher, administratorul societății, el ar putea fi același cu Abu Aman, dacă în societatea Al-Arrab, care a preluat Electroputere, nu mai există vreun alt iordanian cu aceleași semnalmente.

Misteriosul tovarăș Bunea din fundul-dreapta al lui Taher

Fathi Taher a fost implicat în ultimii 40 de ani în cele mai dubioase afaceri, atât pe vremea lui Ceaușescu, cât și după 90. Presa le-a consemnat pe cele derulate după 1990, iar ofițerii din servicii pe cele anterioare. Chiar Taher a povestit câte ceva despre afacerile sale, unor persoane acreditate cum ar fi, spre exemplu, Floriana Jucan, cea care a consemnat întocmai și la timp spusele iordanianului. De altfel, într-o fotografie cu care ziaristul online Roncea și-a ilustrat senzaționala dezvăluire a numelui real al lui Abu Aman, apare și Jucan, un fel de asistentă discretă și microbistă a omului de afaceri Fathi Taher. Tot Roncea ne dezvăluie că Jucan e Jucan, dar pentru că nu spune cine este cea de-a două persoană din spatele lui Taher (vezi foto, pag.1) suntem obligați s-o spunem noi, fără a știrbi cu nimic meritele ziaristului online. Personajul din dreapta spatele lui Taher este unul dintre vechii parteneri de afaceri ai iordanianului, dar și un instrument de bază al lui Vîntu din afacerea BRS, tovarășul expert judiciar de casă, Alexandru Bunea. Derbedeul, iar noi am arătat deja acest lucru, l-a spălat pe Vîntu în afacerea FNA, atunci când , printr-o expertiză trucată, a aruncat vina de pe umerii lui Liviu Istrate, fostul președinte al Băncii Agricole, pe cea a unui departament din interiorul Băncii, anulând acuzația de instigare de care era acuzat Vîntu și, deci, forțând mâna procurorilor să-l scoată pe SOV de sub urmărire penală. Tot noi am dezvăluit că Bunea fusese angajatul lui Vîntu, la Petrom Aviation, deci era în incompatibilitate flagrantă cu cauzele în care era cercetat ”grăsuțul”. Pe de altă parte, Bunea a fost  în Consiliul Împuternicitilor Statului la CNM Petromin SA în perioada 1 februarie 1991 - 10 august 1992, când drumurile lui s-au intersectat cu cele ale lui Fathi Taher, cel care a fost implicat apoi în vânzarea Flotei. Este de prisos să mai amintim afacerile Katounis, Moira etc etc., în urma cărora Taher a început să prindă cheagul din care avea să crească. O căutare pe google rezolvă curiozitatea celor care vor să afle mai multe.
Pentru că, până la ora închiderii ediției, nu am primit un punct de vedere de la Fathi Taher, cu privire la apartenența sa la Mossad, menționăm că într-o discuție neconfidențială cu Jucan el a negat că ar fi fost omul serviciilor. ”Nu puteam fi și nu pot fi omul serviciilor… pentru ca asta ar însemna sa primesc ordine de undeva și să răspund în fața cuiva. Nu sunt eu omul acela”. Iată însă că Roncea îl contrazice.
AUTOR DAN BADEA
SURSA CURENTUL