miercuri, 2 martie 2011

GADEA ACUM GARANTAT SI DE VANGHELIE

Să încercăm un mic joc şi să ne imaginăm: Elena Udrea îşi serbează ziua de naştere. Cu 500 de invitaţi, printre care "intelectualii lui Băsescu" şi ziariştii "deontologi". La masă: purcel de lapte, vin scump, palincă.
Toată petrecerea nu numai că nu se desfăşoară discret, departe de public, ci dimpotrivă, toate televiziunile sunt invitate să filmeze în sala de mese şi să mediatizeze evenimentul. Cam cum vă închipuiţi că ar fi arătat jurnalele de ştiri de la Realitatea TV şi Antena 3? Eu cred că cel puţin vreo trei zile ecranul televizorului ar fi fost împărţit în două: într-o parte, invitaţii lui Udrea benchetuind cu bucate alese, iar în cealaltă parte interviuri cu pensionari care trăiesc din ajutorul social sau cu bugetari care nu mai au ce pune pe masă după ce guvernul Boc le-a tăiat salariile.

Şi iată faptele: Marian Vanghelie şi-a sărbătorit ziua de naştere într-un local de lux din Bucureşti, cu purcel de lapte, vin de la Mircea Dinescu şi palincă. Invitaţi la masă, în afară de politicieni, academicianul Eugen Simion, directorul Antenei 3, Mihai Gâdea, redactor-şef al "Jurnalului Naţional", Victor Ciutacu, precum şi doi (foşti?) şefi din trustul lui Vântu-Ghiţă, Stelian Tănase şi Emil Hurezeanu. După eveniment, Realitatea TV a difuzat o ştire tandră în care Ion Iliescu spunea că i-a făcut cadou lui Vanghelie "sufletul-prietenie". La Antena 3, tăcere totală, nici măcar o informaţie pusă pe site.

Nu sunt absurd şi nu cer ca ziariştii să rupă orice legătură prietenească cu politicienii. Nu cred că este nimic rău ca, după o veche relaţie amicală, să accepţi o invitaţie la o petrecere. Cred că ar fi ridicol să rupi o prietenie doar pentru că unul este ziarist, iar altul politician. Dar ceea ce s-a întâmplat luni seara, la petrecerea oferită de Vanghelie, a fost o demonstraţie de forţă, prin care primarul sectorului 5 a vrut să arate cam care sunt fluturaşii prinşi în insectarul său. Marian Vanghelie, probabil că aţi observat, se află în plină campanie de schimbare a imaginii. Îndrumător, Cosmin Guşă, revenit în forţă după ce l-a îngropat pe Mircea Geoană. Guşă l-a plimbat pe Vanghelie la Washington, încercând să demonstreze că omul poate căpăta o anvergură internaţională.

Impresia mea este că tot Guşă este cel care a aranjat mediatizarea zilei de naştere a lui Vanghelie şi a avut grijă ca academicianul Eugen Simion (fost preşedinte al Academiei Române!) să-i prezinte omagiile sale primarului "care este" (un ziar titra cât se poate de protocolar şi respectuos: "Academicieni invitaţi la aniversarea lui Vanghelie").

Puţini au observat că Simion a fost plasat la aceeaşi masă cu un camionagiu, acum consilier local al PSD. Spre lauda sa, Victor Ponta – care se chinuie să-şi distanţeze imaginea de "moguli" şi alţi finanţatori dubioşi – n-a venit la ziua primarului sectorului 5. A ştiut, sau a intuit, că ceea ce se va înţelege în mediul politic este că şi el se află pe lista celor sponsorizaţi de Vanghelie.

Dintre invitaţi, mulţi probabil că nu şi-au dat seama că imaginea lor va fi folosită în beneficiul acestui vicepreşedinte al PSD. Dar alţii, printre care ziarişti precum Hurezeanu, Gâdea, Ciutacu sau Stelian Tănase, sunt prea versaţi ca să nu fi priceput. Dar au acceptat să intre în joc. De Mircea Dinescu şi Dan Diaconescu nici nu are sens să pomenim – eu unul nu m-aş fi aşteptat să manifeste vreo jenă în a se asocia cu Vanghelie. Pentru omul politic, asemenea jurnalişti sunt nişte "vectori de imagine". Pentru această subspecie de ziarişti, Vanghelie este o vacă de muls.

Ceea ce s-a întâmplat luni, la ziua de naştere a primarului sectorului 5, se pare că se petrece de mii de ani în natură. Herodot este primul care a povestit despre pasărea pluvian care trăieşte pe Nil şi se hrăneşte cu resturile de mâncare dintre dinţii crocodilului. Zburătoarea îi asigură crocodilului igiena dentară, iar în schimb primeşte hrană şi protecţia reptilei.
AUTOR MIRCEA MARIAN
SURSA www.evz.ro 

Niciun comentariu: