marți, 29 martie 2011

STENOGRAMA ( PALATUL COTROCENI, 17 FEBRUARIE 2009 )

Preşedintele Traian Băsescu: Da, domnule preşedinte, spuneţi.
Florin Iordache: Vă mulţumesc domnule Preşedinte, eu sunt vicepreşedintele Comisiei Juridice. Eu am o nelămurire, dimineaţa Adrian Năstase era preşedinte de partid şi după-masă era prim-ministru, pentru că în aceeaşi perioadă pe de-o parte era trimis în judecată ca sau era trimis că era preşedinte de partid pe o campanie electorală, iar alte două dosare s-a pronunţat Camera în momentul în care era prim-ministru. Ca să vă răspund de ce aceste două dosare, ultimele care vizează Zambaccian şi Mătuşa Tamara, domnul Preşedinte, pentru că din punctul de vedere, al meu şi se aşteaptă un punct de vedere din partea grupului PSD, la toate solicitările pe care le-am avut la Parchetul General, ţinând cont de nişte hotărâri pronunţate de Înalta Curte, ne-au fost trimise şi am jucat ping-pong pe nişte probe nule. Chiar nu putem fi consideraţi o anexă a Parchetului. De fiecare dată când solicităm, spuneţi-ne pe ce să ne axăm, nu e atributul Comisiei Juridice să sortăm care sunt bune, care nu sunt bune. Da chiar nu putem da un vot pe nimic. Eu sunt de acord, dar eu m-am uitat şi eu în raport, Nu spune foarte clar nici în acest raport tehnic că trebuia să ne pronunţăm într-un anumit fel pe dosarele lui Adrian Năstase. Şi de aceea a fost un vot împotrivă, pentru că efectiv pe ce s-a dorit, punctul de vedere al nostru a fost că într-adevăr, cu tot respectul pentru colegii noştri, au fost nişte dosare politice
Preşedintele Traian Băsescu : Aici este bine ca aţi spus acest lucru. Domnule vicepreşedinte, aceste dosare au fost la mine şi eu le-am avizat pentru începerea urmăririi penale şi pot să vă spun ce era acolo ca să vedeţi cât sunt de politice. Era plângerea lui Sergiu Sechelariu că i-a dat şpagă lui Adrian Năstase. Era plângerea doamnei care a fost inspector la Inspectoratul în Construcţii, care şi ea spunea că pentru a fi numită a trebuit să facă nu ştiu ce. Era plângerea consulului sau declaraţia consulului de la Beijing, care spunea cum domnul Adrian Năstase i-a dat 500 de mii de dolari ca să cumpere mobilier. Şi pe urmă era iarăşi declaraţia lui Sergiu Sechelariu cu containerele din China au venit la Bacău. Ei, ăsta e dosarul politic. Eu ce să vă spun? Politic, nepolitic, doar dacă vi l-aţi făcut în acelaşi partid. Că domnul Sergiu Sechelariu a fost membru PSD, dânsul a iniţiat plângerea, doamna de la Inspectoratul în Construcţii a fost de la PSD, dânsa a făcut plângere. Consulul era numit de Primul-ministru, la Beijing, deci consulii nu se numesc de Preşedinte, deci nu domnul Iliescu l-a numit, ci l-a numit Primul-ministru. Omul ăsta a scris ce a trebuit. Dosarele astea au fost la mine. Deci de unde le scoateţi politice? Chiar este o chestie de eleganţă. Eu am aici acest dosar. Prima dată când mai aud că dosarele lui Adrian Năstase sunt politice le fac publice ca să ne liniştim odată cu minciuna asta. V-aţi făcut voi de la PSD dosare unii la alţii şi ţipaţi toată ziua că e vinovat Daniel Morar şi Traian Băsescu.
Mircea Geoană : Dar nu e singurul partid care procedează aşa..E o practică curentă.
Preşedintele Traian Băsescu: Da, deci domnul vicepreşedinte eu nu vreau să tensionăm lucrurile, dar vreau să le discutăm cinstit. Vreţi să...dacă tot aţi spus că sunt nule probele, eu le dau drumul la presă, domnule, ca să închidem subiectul. De aici nu a ieşit niciodată un colţ de hârtie dintr-un dosar şi au trecut slava Domnului vreo 15 - 16 dosare de miniştri, cu toate cele şase ale miniştrilor din guvernul liberal. Nu am vazut o dată o cerere de anchetare, că de fapt ce îi cere procurorul, îi cere lui Adrian Năstase, cum cere şi altora, vino în faţa mea să-mi dai declaraţie despre ce e aici, ce a scris consulul de la Beijing, ce a scris doamna de la inspecţia în Construcţii şi ce a scris Sergiu Sechelariu. Asta e semnificaţia la ce aveţi de făcut. Nu-i de trimitere în judecată. Procurorul se va dumiri daca este corect sau nu. Dar ceea ce faceţi şi încercaţi să faceţi aici, între oameni care ştiu despre ce este vorba, e jenant. Eu...domnul Diaconu, putem scoate din arhivă dosarul, pentru că poate să-l vada oricine în momentul de faţa şi dosarul Zambaccian, ne dumirim dacă Sergiu Sechelariu e cumva sau doamna Jianu sau consulul de la Beijing, ne dumirim acum. Nu are sens să mai mergeţi să pedalaţi pe asta, pentru că mă obligaţi să fac publice dosarele ca să mă apăr, că m-am săturat de povestea politică.
SURSA  www.gandul.info
NOTA PERSONALA: Avand in vedere ca multe minti luminate din presa romaneasca impreuna cu Adrian Nastase, sunt mirate ce cauta dosarul lui Adrian Nastase la Cotroceni, ii rog sa arunge o privire pe Legea nr. 115/1999, privind responsabilitatea ministeriala, publicata in Monitorul Oficial nr.334 din 20 mai 2002. Textul il gasiti si in format audio urmand linkul din dreptul sursei.

Un comentariu:

shaman spunea...

Din pacate traim in Romania.