luni, 14 martie 2011

PRONOSTIC: VASILE BLAGA

Acum un an de zile mi-l imaginam pe premierul Emil Boc, cu un viitor politic stralucit. Il vedeam pentru mult timp la presedentia PDL, nu-mi imaginam ca va ajunge sa aiba un contracandidat pentru aceasta functie. Pe termen lung mi-l imaginam in 2014 candidat cu sanse reale in lupta pentru Cotroceni. Avea si are in continuare sustinerea lui Traian Basescu, ''zeul partidului'', in alte vremuri.

In ciuda sustinerii prezidentiale, astazi in interiorul partidului Emil Boc are mari probleme. Garda veche in frunte cu secretarul general Vasile Blaga, doresc o alta directie pentru partid. Traian Basescu, nu mai are imaginea de alta data in fata votantului. Pentru jupanii partidului, presedintele tarii, nu mai poate fii un vector pozitiv din punct de vedere electoral in 2012, iar in 2014 nu va mai putea oferi nimic partidului. Isi va incheia mandatul prezidential si va pleca pe mare. Pe scena politica damboviteana nu va mai avea nimic de spus.

Daca este sa dau un pronostic referitor la alegere interne din PDL, pariez ca Vasile Blaga, va castiga detasat. Garda veche din interionul partidului, axa Berceanu- Videanu -Frunzaverde - Flutur-Boureanu, fac scut comun impotriva curentului dictat de la Cotroceni. Un alt atu important pentru Vasile Blaga este intrarea pe care o are in tabara adversa: USL. Din 2012, partidul va fii in opozitie. E bine sa ai pe cineva care poate deschide un dialog si sa se aseze la masa cu tabara adversa. Daca nu curge, macar picura. Teoria lui Hrebenciuc: 60% puterea, 40% trebuie sa lasi opozitiei, sa nu faca prea mult scandal. Scandalul vamilor nu-i afecteaza pozitia lui Blaga in interiorul partidului. Are suficienta abilitate sa evite acest atac la baioneta venit de la Cotroceni, iar sustinatorii grei, au destule tinichele agatate de coada. Un alt aspect care este in favoare lui Blaga o reprezinta televiziunea. Niciodata nu a fost atacat de trusturile de presa opozante, fiind mereu protejat. Cu Blaga in fruntea partidului, discursurile pe sticla vor fii schimbate radical la adresa PDL-ului. Incet incet pe televiziune, voalat va urma o campanie pro Blaga, asa cum a fost si in cazul Victor Ponta.

Emil Boc, candidatul caruia ii prevedeam un viitor stralucit in politica damboviteana, beneficiaza de un loby prezidential, fiind flancat de doua dame de companie: Elena Udrea si Roberta Anastase. Stolojan personajul pe care-l simt in spatele reformistilor, ii intinde si el un colac de salvare. Prin Boc vor sa spele partidul, reusind astfel sa pastreze structurile teritoriale. E foarte greu sa lanseze proiectul ''alba ca zapada'' cu succes pana-n 2012. Acesta este planul A din strategia lor, esecul la congres este motivul ideal pentru a rupe partidul in doua. In momentul de fata sunt in asteptare, vor sa vada exact adeptii si cati portocalii vor rupe din partidul mama. Armele lui Boc sunt insuficiente in lupta cu Vasile Blaga. Vocea prezidentiala este izolata, reformistii si-au luat-o in freza recent cand motinea le-a fost respinsa. Elena Udrea se va schimba dupa cum bate vantul in interiorul partidului, iar Roberta nu repreinta o influienta puternica in interiorul partidului. Un alt mare dezavantaj pentru premier, este faptul ca in interiorul partidului mereu a fost privit ca o marioneta condusa de la Cotroceni, iar curentul partidului astazi este ruptura de Cotroceni.

Niciun comentariu: