miercuri, 30 martie 2011

PARACIOSII WIKILEAKS

VASILE BLAGA 
Pe 27 mai 2009, Vasile Blaga se întâlnea cu fostul consilier politic al Ambasadei SUA la Bucureşti, într-o ultimă întrevedere, înaintea mutării acestuia din urmă. Primul subiect atacat de Blaga a fost cel privind viitoarele alegeri pentru Parlamentul European şi strategia electorală a PDL. Blaga îşi asumă rolul de reprezentant al unui partid afectat de criza economică şi promite „o campanie austeră", în comparaţie cu PSD-iştii, caracterizaţi ca fiind nişte „foşti comunişti, care vor face ce li se spune". Blaga îl dă exemplu în acest sens pe Marian Vanghelie, despre care afirmă că are informaţii potrivit cărora ar fi pregătit şapte containere de telefoane mobile pentru alegători.

Următorul pe lista atacurilor lui Vasile Blaga este Mircea Geoană, caracterizat, la grămadă, alături de restul PSD-iştilor, ca fiind „un laş", „dornic să fie, simultan, în Guvern şi în opoziţie". Tot membrii PSD, alături de cei ai PDL de data aceasta, sunt acuzaţi că pozează în „rolul de Moş Crăciun pentru propriii alegători", în timp ce doar PDL-iştii ar lua în serios condiţiile impuse de către Fondul Monetar Internaţional. Ajuns la acest punct, Blaga începe o critică comparată a principalelor partide de opoziţie şi a liderilor acestora.

Despre „socialişti", Blaga spune că rămân împărţiţi în trei facţiuni, iar Mircea Geoană este condus din umbră de grupul Vanghelie, la rândul său „o unealtă" aflată la îndemâna lui Toma Zaharia şi Cătălin Voicu. Ludovic Orban şi Crin Antonescu sunt caracterizaţi la comun, în primă fază, ca fiind „îngrozitori", după care Blaga le face câte un scurt portret individualizat: primul „ar trebui arestat pentru că a depăşit bugetul ministerului cu 600 de milioane de euro", în timp ce Antonescu este „un bun orator, dar leneş şi lucrează doar două ore pe zi, iar asta numai dacă are chef".  
BOGDAN CHIIAC
ntreaga întâlnire dintre jurnalistul Bogdan Chirieac şi diplomaţii americani nu este decât un lung şir de bârfe şi „dezvăluiri senzaţionale" ale invitatului, din viitoarea grilă de programe a Realitatea TV, post unde ziaristul apărea în calitate de analist. Chirieac îşi începe discursul ironizând declaraţia lui Băsescu, potrivit căruia ar avea susţinerea românilor de rând, şi comparân­du-l pe acesta cu Nicolae Ceauşescu: „Poţi să-ţi imaginezi că Băsescu s-a lăudat europenilor că poza lui este în fiecare casă de la ţară? Aşa spunea şi Ceauşescu!".

Următorul salt abrupt s-a făcut în zona presupuselor probleme cu alcoolul ale preşedintelui, Chirieac susţinând că acestea s-au înrăutăţit, iar consilierii săi se atacă reciproc. Urmează „o dezvăluire" despre Elena Udrea, cea care „ar petrece ore în şir cu Traian Băsescu în spatele uşilor închise".

După o scurtă serie de laude la adresa lui Mircea Geoană, care „se comportă aşa cum ar trebui, ca liderul adevăratei opoziţii", Chirieac a prezentat câteva poveşti compromiţătoare ce urmau să fie difuzate de Realitatea TV în următoarele zile: o convorbire telefonică între apropiaţi ai lui Omar Hayssam (ce ar fi urmat să confirme că, la ordinele lui Băsescu, autorităţile române ar fi plătit o răscumpărare de mai multe milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor), acuzaţii serioase la adresa oficialilor de rang înalt din jurul lui Băsescu şi câteva afaceri din perioada în care Băsescu era primarul Capitalei. Toate menite să arate „un tipar de afaceri controversate şi plăţi nejustificate".
GEORGIAN POP
La momentul întâlnirii cu oficialii americani, deputatul PSD Georgian Pop era unul dintre cei mai bine văzuţi politiceni din PSD în cercurile din Ambasada SUA de la Bucureşti. Caracterizat ca „o stea în ascensiune în rândurile PSD" şi beneficiind şi de un stagiu de pregătire la Departamentul de Stat al SUA, Pop ar fi putut reprezenta cartea câştigătoare a PSD în faţa americanilor. În schimb, în fiecare dintre întâlnirile sale, deputatul PSD nu a făcut decât să-şi pună la zid colegii de partid, aruncând acuzaţii grave în toate direcţiile.

Imediat după începerea discuţiilor despre formarea noului guvern de coaliţie PDL-PSD, Pop descria atmosfera din partid: „O busculadă a început între membrii PSD pentru a face parte din următorul executiv. Multe persoane «proaste şi lacome» din partid  -  în special cele care nu au reuşit să câştige posturi în urma alegerilor - sperau să obţină acces la poziţii şi resurse guvernamentale (...) Alăturarea de PDL este ca şi cum ai intra într-o capcană pusă de preşedintele Traian Băsescu: multe persoane «proaste şi lacome» din partid s-ar putea să nu reziste tentaţiei şi să revină la obiceiurile corupte. Preşedintele Băsescu controlează serviciile de securitate şi poate să adune dovezi ale greşelilor PSD pentru a umili partidul înaintea alegerilor prezidenţiale (...)".

Pop nu s-a sfiit să-l atace indirect şi pe fostul său şef de partid. Într-o discuţie despre monitorizarea UE pe sectorul justiţie, în telegramă se precizează că „Pop a recunoscut «povara specială» a lui Adrian Năstase pe problema corupţiei, dar a insistat că «toate partidele» au ceva de ascuns".
MIRCEA GEOANA
Mircea Geoană s-a întâlnit cu ambasadorul SUA, însoţit de consilierul politic, pe data de 20 aprilie 2007, la cererea fostului preşedinte PSD. Geoană a început prin a le spune americanilor că s-a întâlnit în secret cu Băsescu de două ori, pe propriul risc, şi că oamenii din partid „m-ar omorî dacă ar afla de întâlniri".

În replică, ambasadorul SUA îi recomandă lui Geoană să se gândească de două ori asupra vizitei la Washing­ton pe care acesta o planifica, explicând că „nu doream să dăm impresia că optăm între două părţi şi că intervenim pentru victoria cuiva". Potrivit textului telegramei, Geoană „a încheiat - deşi în mod evident dezamăgit - «Renunţ la vizită. Pot să pun mâna pe telefon oricând şi să-l sun pe Dan Fried» (n. r. - Daniel Fried, fost secretar de stat la Washington)". A urmat o întreagă serie de epitete, comparaţii şi metafore, care mai de care mai cu tâlc, prin care Geoană încerca să-şi convingă interlocutorii de calităţile sale.

„Geoană a adăugat că este de departe mai bun decât oricare alt expert în probleme de politică externă din Cabinetul Tăriceanu şi că doreşte să-şi pună expertiza în slujba României", se arată în textul telegramei. A pozat în cel dispus să se sacrifice pe altarul relaţiilor diplomatice româno-americane („Dacă vă simţiţi mai confortabili cu altă echipă la Guvern, capabilă să demonstreze că proiectele transatlantice continuă, sunt gata să mă implic, chiar dacă nu e în interesul meu"), a declarat că i-ar fi mai uşor să se „relaxeze având telecomanda Guvernului în mână, aşa cum fac astăzi" şi a încheiat apoteotic: „Geoană a remarcat că n-ar mai trebui tratat ca «băiatul rău» al României, adăugând: «Sunt numărul unu în România astăzi, şi sunt îndreptăţit să-mi folosesc puterea»", arată aceeaşi telegramă.
SURSA ADEVARUL

4 comentarii:

scorpio spunea...

Asta e clasa politica romaneasca . Niste sacali gata sa muste din oricine si sa manance orice numai sa isi vada burtile pline si sa traiasca bine.

ribelalu` spunea...

adevarul este ca opozitia iese sifonata rau din afacerea asta. nici macar despre cazul Teo Peter nu pot spune nimic, lucrurile finnd evidente: Basescu a facut tot posibilul pentru a ajuta familia Peter. Numai cine nu vrea nu vede adevarul. Mai pe larg am prezentat cazul pe bloguil meu

scorpio spunea...

Ribelalule, nu cumva asa trebuia ? Nu cumva au iesit pe piata exact informatiile necesare ?

TANO spunea...

din toata mascarada asta eu am consemnat in memoria mea cat de prosti sunt alesii nostrii, si cat de pupincuristi sunt. astia oricand pentru suma frumusica o vand si pe masa, ce sa mai vorbim de tara. un singur lucru mi se pare grav pana acum si nu inteleg de ce externele noastre nu vin cu un raspuns. ambasadorul din egipt din ce reiese din aceste telegrame este un spion american. asta a turnat americanilor tot ce a discutat intre 4 ochi basescu cu mobarak