luni, 21 februarie 2011

NU CRED IN ''ALBA CA ZAPADA''

Cu cat ne apropiem mai mult de congresul PDL, direct proportional prin presa si pe sticla televiziunilor se accelereaza ideia formarii unui nou partid pe scena politica. Vectorul principal al formarii unui nou partid, este consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, el fiind cel care a aruncat aceasta pastila, prin intermediul presei, cetateanului turmentat din punct de vedere electoral. Noua formatiune care bate la poarta scenei politice, pozeaza in ''Alba ca Zapada''. Un nou partid, format din personaje doritoare de reforma, intelectuali, spartani in razboiul impotriva coruptiei, curati din punct de vedere penal. La prima vedere acest nou proiect politic ma incanta, imi fura ochii, l-as stampila in cabina de vot.

Consilerul prezidential, considera ca este necesara contructia partidului de la baza spre varf, si nu invers. O constructie din varful piramidei spre baza nu ar avea succes. Noua formatiune politica nu ar reusi sa se diferentieze cu nimic fata de cele doua mari sisteme mafiote PSD si PDL, infipte-n jugulara cetateanului. Teoria este corecta dar imposibil de pus in practica. Este imposibil sa gasesti temelia solida pe care sa construiesti partidul.In primul rand este nevoie de o doctrina si ideologii foarte bine trasate ca sa urneasca din loc masele electorale.Apoi este crucial sa gasesti adepti locali ai proiectului, cu o buna imagine publica care sa magnetizeze simpatizanti, betonand structurile judetene. Din structurile judetene, bine definite trebuiesc promovate spre varf mintile luminate. Un proces care necesita foarte mult timp. Structura nu poate fii turnata peste noapte daca vrei sa ai o rezistenta solida. Sa consideram ca doctrina, ideologiile si structurile judete formate din personaje cu credibilitate, sunt realizabile, cu costuri financiare foarte putine.

Odata nascut, proiectul politic are nevoie de o foarte buna promovare. Motorul promovarii este finantarea. Romanul de rand nu are bani de aruncat in politica. Indiferent, cat de frumos suna un partid bazat pe principii nu pe grupuri de interese, el isi consuma toate finantele pentru a-si duce traiul de zii cu zii. Din autofinantare nu iti ajung banii nici de afise, sa nu mai vorbim de campanii media. Poti gasi 3-4 jurnalisti simpatizanti ai proiectului, sa te promovezi prin editoriale cu dedicatie dar restul mass-mediei te intreaba de cascaval. Pentru sponsorizare este nevoie de orientare spre mediul de afaceri. Odata intrat pe acest teritoriu, tot proiectul mult trambitat s-a dus pe ''apa sambetei''. Pentru a primi sponzorizare trebuie sa ai ceva de oferit. Fiind la inceput de drum nu poti oferi decat garantii. Odata ajuns la putere, trebuie sa promoveze proiecte de lege in favoarea unor cotizanti, protectie juridica cand este cazul si contracte grase cu statul. Pentru a fii sigur ca primeste ce doreste sponsorul generos va avea pretentia sa se infiltreze, sau sa-si introduca propii oameni in ''Alba ca Zapada''.

Ajungand in parlament, capusele introduse isi vor face dambalua. Vom vorbi din nou de coruptie, de trafic de influienta, de contracte barosane cu statul, de licitatii fictive, proiecte de lege care apara interesele anumitor sponsori generosi. Votantii o vor lua din nou in barba, vor ramane inca o data cu ochii in soare. Un partid orientat spre interesul cetateanului, fara sa accepte compromisuri, niciodata nu va reusii sa patrunda in parlament. Structurile mafiote ii vor zdrobi capul, cand il vor zari la suprafata. Credem sau nu, coruptia este motorul de baza al democratiei.

5 comentarii:

Victor spunea...

Nu inteleg de ce afirmi ca este imposibil. Tu insuti arati ce trebuie facut ca sa infiintezi un astfel de partid. Timp este suficient, daca nu ma insel alegerile sunt in 2012.

Victor spunea...

PS. Basescu a castigat fara media si impotriva tuturor (partide, oameni de afaceri importanti, etc). Cu o organizatie micuta , extrem de mobila si performanta, se poate. A demonstrat Basescu. Oamenii nu cred in moguli. Posturile Realitatea si Antenele sunt degeaba. Exista si oameni corecti in tara asta si important este ca ei sa ajunga la putere.

TANO spunea...

victore, eu vorbesc de ceva nou, nu de personaje politice plimbate de la un partid la altul. ceva pornit de jos, nu de o persoana sus pusa care isi ia jucariile si pleaca acasa.

Victor spunea...

Am inteles dar din pacate nu merge chiar asa. De jos in sus nu merge pentru ca suntem romani, obisnuiti sa ne supunem, nu avem istoria glorioasa a altor popoare, nu avem stiinta organizarii. Mai important decat banii este organizarea si romanii habar nu au sa se organizeze. Uita-te la orice nivel, cand au o nemultumire, romanii nu stiu sa-si ceara drepturile sa lupte pentru ele fiindca este nevoie de organizare si de stiinta de a obtine un drept. Democratia se castiga nu se ofera pe tava. Trebuie sa lupti pentru ea. Asa ca asteptand la popor o sa ni se lungeasca urechile de atata asteptare. Dar cu un lidership intelept eu cred ca se poate crea un partid majoritar format din oameni corecti dedicati binelui cetatii.

dobermann spunea...

Nu se poate construi un partid de jos în sus. Oamenii din teritoriu, care n-au finețuri ideologice, se duc lângă o personalitate în care au încredere. Merg pe mâna cuiva. Trenul pentru alegerile din 2012 este pierdut.
Ai dreptate, este nevoie de finanțare, deci de niște „investitori” în partid, viitoarea clientelă politică...
Nu va exista nicio „Albă ca Zăpada”.