Pierde sau nu preşedintele Traian Băsescu controlul asupra PDL? Această întrebare legitimă a devenit retorică după intervenţia publică a deputatului PDL de Iaşi, Nicuşor Păduraru.
El i-a spus lui Traian Băsescu că în preajma lui "nici iarba nu creşte". Câteva precizări sunt necesare pentru a înţelege contextul în care s-a produs acest incident deloc minor. Din 2008 şi până în prezent, deputatul Nicuşor Păduraru a avut doar 7 declaraţii politice în Camera Deputaţilor şi 12 întrebări şi interpelări. A compensat, e drept, cu cele 58 de propuneri legislative. Totuşi, când un deputat cu o notorietate minusculă îi cere socoteală şefului statului nu poţi să nu te întrebi cât de adâncă este această ruptură. La o primă evaluare, răspunsul este: foarte adâncă.
Când l-am văzut pe Vasile Blaga că i-a spus lui Traian Băsescu, într-o şedinţă a PDL, că este prea vechi în partid pentru a primi ordine de la şeful statului nu mi-am făcut "griji" în legătură cu soliditatea relaţiei preşedinte-PDL. Vechi camarazi în partid, cei doi au avut de-a lungul timpului o relaţie fluctuantă. După ce Traian Băsescu a ajuns la Palatul Cotroceni în 2004, Vasile Blaga rămăsese cam singurul lider PD cu care şeful statului avea discuţii de pe poziţii de egalitate. Aflând despre enervarea recentă a lui Blaga mi-am zis: încă o ceartă între cei doi. Banal.
Auzindu-l apoi pe Cristian Boureanu cum se plânge că a fost luat de "prost", pentru că nu l-a anunţat nimeni despre discuţia privind schimbarea premierului, mi-am zis că este vorba despre încă un derapaj al unui politician pe care tactul nu-l caracterizează. Declaraţia lui Nicuşor Păduraru mi-a spulberat orice dubiu: Băsescu pierde hăţurile în PDL. Când un parlamentar cvasianonim se lansează în politica mare fiind ironic cu şeful statului realizezi imediat că acesta din urmă are o problemă. Iar când vezi un PDL-ist la televizor că stă în spatele lui Traian Băsescu şi mestecă gumă, supoziţiile devin certitudini.
De ce pierde acum Băsescu controlul PDL? Pentru că din ce în ce mai mulţi democrat- liberali încep să se îndoiască de faptul că Băsescu va găsi soluţia salvatoare. Aici nu mă refer la reformarea statului, anticorupţie sau alte "baliverne" care nu-i mişcă deloc pe baronii portocalii. Mă refer la soluţia rămânerii la guvernare după 2012 şi, implicit, a accesului la resurse. Când văd opoziţia strângând rândurile într-o alianţă ce are drept scop declarat desfiinţarea PDL, când realizează că soarta acestui partid depinde exclusiv de voinţa UDMR, care nu a ezitat să schimbe armele la momentul potrivit, nervozitatea PDL-iştilor este explicabilă. A fost suficient ca Vasile Blaga să dea un semnal scurt, ca tensiunea să răbufnească, iar disciplinata armată portocalie să se revolte până la ultimul răcan.
Când constată că partidul nu stă foarte bine în sondaje, iar nivelul de încredere a lui Traian Băsescu a scăzut foarte mult, cu greu PDL-iştii pot asculta de ordinele sale. Un lider rămâne lider atâta vreme cât are ceva de oferit. Problema lui Traian Băsescu este că are tot mai puţine de oferit PDL.
Aşa cum arată lucrurile, războiul Blaga- Băsescu e abia la început. Congresul PDL se anunţă extrem de interesant. Putem spune că în PDL a izbucnit "Revoluţia de iarbă", dacă e să ne inspirăm după "Revoluţia de iasomie", consacrată de tunisienii care au scăpat de dictatorul Ben Ali. Problema lui Traian Băsescu este că în Tunisia, pe străzi, mirosea într-adevăr a iasomie, în timp ce, prin România, preşedintele nu dă semne că este dispus să aibă o peluză în Modrogan. Deputatul Nicuşor Păduraru a fost prea optimist când a spus că "cine trebuia să înţeleagă spusele sale a înţeles". Traian Băsescu nu dă semne că este dispus să nu-i mai facă umbră viitorului lider al PDL
AUTOR SILVIU SERGIU
articol preluat din www.evz.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu