miercuri, 16 februarie 2011

CONTRAATAC PREZIDENTIAL

Traian Basescu, nici in ziua de astazi nu a inteles ca datorita constitutiei, functia de presedinte al statului, nu se pupa pe gingii cu functia de presedinte de partid, indiferent de forma exercitata: directa sau indirecta. De cateva zile Traian a inceput sa se plictiseasca la Cotroceni si s-a asezat la masa de joc. Dupa cum stim avem un presedinte jucator. Am avut de ales intre un jucator si o marioneta. Am preferat jucatorul. De vreo cateva zile presedintele a inceput sa joace-n draci, ridicand mereu miza. Pentru inceput a fost purtatorul de cuvant al procuraturii, mai nou s-a transformat intr-un mare sforar in interiorul PDL-ului. Observand ca febletea Emil Boc, pierde teren imens in favoarea buldogului, Vasile Blaga, in interiorul partidului, Basescu trece la santaj, asupra votantilor de la congresul PDL. Voalat a incercat sa le arate pisica, ''premierul independent''. Un premier racolat de sub tutela lui Mugur Isarescu, de la BNR. Nu mai tine vrajeala mizam pe un premier tehnocrat, pentru a schimba imaginea Guvernului in fata opiniei  publice.

Pentru a pastra influienta si partidul la haremul propiu si dupa congres, presedintele este dispus sa-si sacrifice pionul de incredere de pe tabla de joc. Emil Boc are zilele numarate in fruntea Guvernului. Aceasta mutare este una de contraatac, dupa eschiva de evitare a atacului advers. Este cunoscut faptul ca aripa Blaga, pentru a reusi o victorie lejera, dorea sa-l tina prizonier pe Emil Boc la Palatul Victoria. Multe voci din partid, doresc separarea presedintelui de partid de functia de premier. Aceasta ideie devenind lege in interiorul partidului, l-ar imobiliza pe premier in fruntea guvernului, sau l-ar impinge spre demisie. Demisia ar genera haos pe scena politica din arcul puterii. Basescu, contraataca la baioneta. Nu mai merge treaba, ''dragii romani'' nu mai au incredere-n guvern, il dam jos pe Boc si-l inlocuim cu un premier independent. Mutarea ii acorda privilegiu lui Emil Boc de asi pastra functia de presedinte de partid. Pentru functia de prim-ministru nu mai este bun, populatia nu mai are incredere in el. In schimb este personajul perfect sa reformeze partidul si sa castige marea batalie electorala din 2012. Pana atunci uita votantul cine a luat masurile de austeritate, umbland la salariile bugetarilor si la pensiile batranilor.

Mare surpriza insa pentru presedinte. Partidul nu pune botul la premierul independent. Nu! Nu, il schimbam pe Boc dar punem altul tot de la noi din partid. Din nou focul in terenul lui Basescu. Multimea portocalie il vrea pe Blaga in functia de premier. Structurile partidului au nevoie de un personaj care sa deschida mai larg rubinetul statului, pe teava tre' sa curga parale nea' Traiane!! Vin alegerile, bat la usa primarii in functie au nevoie de cascaval sa nu-si piarda scaunul. Fara primarii castigate la locale, nu ai scor garantat la parlamentare. Daca nu e bun Blaga, atunci ramane Emil Boc, independentul nu are sustinere in plenul parlamentului.

Vazandu-se incoltit de propiul partid, Traian Basescu, bate in retragere. Boc ramane in continuare suspendat in functia de prim-ministru. Se asteapta congresul de la UDMR, apoi in fuctie de pozitionarea acestora urmeaza asaltul final. Atacul decisiv. In urma viitoarei mutari prezidentiale vom afla daca Traian Basescu, rasufla usurat marginalizand tripleta BVB, in interiorul partidului sau porneste din nou la drum mascandu-si propia tabara in mult asteptata ''Alba ca Zapada''.

2 comentarii:

Victor spunea...

Da, ti-am raspuns la mine insa pe scurt, daca as fi pedelist, eu as juca cartea basescu. :) Problema este insa ca nu se face asa ceva in vazul lumii.

Bibliotecaru spunea...

Ba dl. Preşedinte a înţeles că nu trebuie să conducă din umbră PDL, dar a înţeles şi că nu poate să clipească atunci când este vorba despre legătura sa cu PDL, pentru că dacă a clipit, în al doilea moment este şi suspendat.