marți, 22 februarie 2011

REFORMA PARTIDULUI

In momentul in care ne apropiem de congresul unui partid politic, care urmeaza sa-si aleaga noua conducere, in functie de vocea sondajelor vorbim de reforma. Reforma interioara a partidului. Personaje noi aruncate un fata, noi programe si sloganuri electorale. Alegatorii asteapta ca noul partid reformat sa nu mai aiba in componenta voci grele penale, indivizi asociati sau banuiti de coruptie.

Primul partid care a trecut recent prin aceasta reforma interna este PSD. Prin victoria lui Victor Ponta, cu totii asteptam reforma rosie mult trambitata. Fara sa se dezica de trecutul iliescean, tanarul procuror ne anunta ca PSD va fii un partid modern, curatat de corupti, cu programe guvernamentale concrete, si care va reprezenta in Parlament interesul cetateanului. Astazi daca arunc o privire spre reforma realizata de Victor Ponta in partid nu observ nimic. Tinerii competenti si specialisti in diferite domenii pentru care garanta ca-i promoveaza, nu-i vad nicaieri. Ma asteptam sa le vad aripile taiate personajelor precum Vanghelie, Oprisan, Hrebenciuc sau Mazare. Iluzii, mai nou ii vad prinzand viata dinozaurii Miron Mitrea si Adrian Nastase. Singura reforma pe care a reusit sa o faca Victor Ponta este marginalizarea ''prostanacului'' din fruntea Senatului Mircea Geoana. La inceputul mandatului, in plin proces de reformare, nu stia cum sa-si extraga maseaua strica: PC alias Dan Voiculescu. Dupa ce a aruncat-o si a observat ca Antonescu a ridicat-o repede de jos, a inceput sa alerge dupa PNL, urland in gura mare ca-si vrea inapoi maseaua. Cum sa defileze pe antene Antonescu si el viitor prim-ministru sa stea pe tusa?!! In primele zile de presedinte PSD, procurorul ne vorbea de o justitie corecta care sa-si faca treaba, sa fie un element cheie in lupta imoptriva coruptiei. In ianuria cand un dulau al partidului a cazut, a sarit la bereghata procurorilor si judecatorilor.

Acum in interiorul PDL se vorbeste de necesitatea reformarii partidului. Nu se mai poate, au nevoie de straie noi, sa mai poata defila in vazul lumii. E nevoie de 2-3 fazani sacrifcati, sa poata interpreta pe scena sloganul: '' noi luptam impotriva coruptiei''. Nu pot intra in campanie cu personaje gen Falca, Solomon, Pasat, Ritzi sau legendarul trio BVB, remorcati sau in cabina de conducere a partidului. Dupa sortare o parte vor fii sacrificati si aruncati in ghearele justitiei, ceilalti in functie de relatii si portofel vor fii mascati si camuflati. Ii vor introduce-n Parlament cu ajutorul unui colegiu fantoma, sau redistribuire. Indiferent de curentul castigator acest partid nu se va reforma, nu doreste nimeni asa ceva. Ca sunt doua, trei cazuri izolate asta este alta poveste.

In PDL, astazi sunt doua curente. Curentul puternic Vasile Blaga sprijit puternic de pe margini de hultanii Berceanu, Videanu sau Oltean. Celalalt curent, care va pierde fiindca Traian Basescu, nu le mai poate garanta un bazin electoral generos, este format din intelectualii reformisti, care-l imping in fata pe Emil Boc. In popor circula o vorba, pe Boc il poti acuza oricand de prostie sau slugarnicie dar niciodata de furt sau talharie. Onestitatea, integritatea si cinstea lui Emil Boc nu poate fii pusa la indoiala. Insa Boc are un defect, nu poate fii un personaj autoritar. Mai mult de rangul unui vesnic caine credincios Emil Boc nu se poate ridica. Este prea slab sa reziste aruncat intr-o mare plina de rechini cum este politica romaneasca.

Indiferent de cine va iesi triumfator de la congresul portocaliu, reforma va fii ratata. Vasile Blaga este garantul scufundarii partidului in anonimat. Personal il banuiesc de tradare. Am senzatia ca a batut palma cu opozitia, si i-ar surade ideia suspendarii lui Traian Basescu. Emil Boc, nu este personajul indicat pentru reforma PDL-ului. Sub madatul sau, acest partid a devenit o structura cancerigena.Boc este asemenea lui Iliescu, sarac si cinstit dar sub el, datorita lipsei de autoritate a aparut feudalismul portocaliu. Emil Boc fara sa vrea pe Romania rosie a aruncat putina esenta galbena.

Niciun comentariu: