Oamenii lui Liviu Luca au scos peste 8,5 milioane de euro din
Petromservice pentru plata unor aşa-zise studii de piaţă copiate de pe
internet. Oamenii de bază ai sindicalistului-patron Liviu Luca de la
Petromservice, Gheorghe Şupeală, directorul general al societăţii, şi
Zizi Anagnastopol, directorul financiar, au fost trimişi în judecată,
ieri, de procurorii Parchetului General pentru delapidare şi spălare de
bani.
Alături de ei, sunt acuzaţi în dosar Adrian Eftime,
fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vîntu să
administreze Realitatea Media. Din acelaşi lot mai fac parte şi
consultantul offshore în România Kiss Laszlo şi directorul executiv al
firmelor pe care acesta din urmă le controla, Mariana Iordăchescu.
Potrivit procurorilor Parchetului General, cei cinci au devalizat
Petromservice, folosind o schemă simplă, gândită de Kiss şi aplicată de
acesta şi în cazul altor afaceri, prin offshore-uri controlate de el şi
de asociatul său, neozeelandezul Ian Tayler. Cele peste 8,5 milioane de
euro au fost scoase din conturile companiei patronate de Liviu Luca sub
forma unor plăţi pentru o serie de studii de piaţă, sigle şi spoturi
menite să ajute la crearea unei noi imagini a societăţii pe care, arată
anchetatorii, au trimis-o de fapt în insolvenţă. Studiile, ca şi siglele şi spoturile TV, fie erau nişte falsuri grosolane, fie conţineau informaţii descărcate de pe internet. Banii au intrat în conturile a două firme - Boaz Active SRL şi Laveco SRL - controlate de Kiss Laszlo şi de reprezentata sa, Mariana Iordăchescu.
O schemă internaţională
Mare parte a sumei, peste 6,8 milioane de euro, au ajuns apoi în contul societăţii IT&Media, cu sediul în Delaware (SUA) - un offshore creat de Kiss Laszlo pe conturile căruia a fost împuternicit Adrian Eftime. Eftime a retras integral cele 6,8 milioane de euro, în perioada 9 aprilie 2008 - 28 mai 2008, din conturile offshore-ului, deschise la o bancă din Bulgaria.
Adrian Eftime reprezintă însă doar interfaţa. Anchetatorii nu au reuşit să ajungă la omul de afaceri care controlează, de fapt, offshore-ul. ,,Destinatarul final poate fi Liviu Luca sau Sorin Ovidiu Vîntu, dar, în acest caz, Adrian Eftime este beneficiarul real al ingineriilor financiare, pentru că el este cel care a retras, sub formă de tantieme (indemnizaţii de participare la şedinţe în calitate de director al societăţii), toţi banii scoşi de la Petromservice şi viraţi în conturile offshore-ului din Delaware", susţin surse judiciare.
Secretele lui Kiss
De altfel, Laszlo Kiss a descris în cartea sa ,,United States, Tax Heaven - Uncle Sam Will Fight Your Taxes!" (Statele Unite, raiul taxelor - Unchiul Sam va lupta cu taxele voastre!) cum se poate ascunde un afacerist deştept în spatele unui offshore: ,,Orice declaraţie publică care îl leagă pe Domnul X (adevăratul proprietar) de companii româneşti sau de partenerii săi de afaceri sunt contrazise de datele de la Oficiul Registrului Comerţului. Dacă totuşi cineva insistă şi reclamă că există o legătură între Domnul X şi compania din Delaware, nu va putea obţine nicio probă. În plus, Domnul X se poate adresa instanţei, în cazul în care consideră că este hărţuit".
Pentru reţeta livrată însă oamenilor lui Luca, Laszlo Kiss şi partenera sa, Mariana Iordăchescu, au păstrat doar un ,,comision" din ,,tunul" dat Petromservice, adică aproximativ 1,6 milioane de euro, arată anchetatorii.
În ciuda insistenţelor reporterilor „Adevărul", Liviu Luca a refuzat să-şi exprime un punct de vedere faţă de aspectele menţionate de procurori în rechizitoriu.
8,5 milioane de euro este prejudiciul cauzat de Kiss şi presupuşii săi complici societăţii PSV Company (fostă Petromservice).
Bani pentru Nicolae Popa, după aceeaşi reţetă
Aceeaşi reţetă a fost folosită de oamenii tandemului ,,Vîntu-Luca" şi pentru a umple cu milioane de euro din conturile Petromservice, conturile unui alt offshore, Comac Ltd - Nicosia (Cipru), din care au fost alimentate apoi conturile din Indonezia ale fugarului Nicolae Popa, ,,tatăl FNI". În acest caz, împuterniciţi pe conturile Comac erau Octavian Ţurcan şi Ghenadie Nipomici, oamenii lui Vîntu. Zeci de milioane de euro au intrat, în perioada 2003 - 2007, în conturile Comac Ltd, care a încheiat, din octombrie 2003, un contract de management cu Petromservice. Apoi, în decembrie 2003, Liviu Luca a fost abilitat şi de Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom (PAS) să negocieze şi să încheie un contract de management cu aceeaşi Comac Ltd.
Aceiaşi oameni, aceleaşi proceduri
Procurorii Parchetului General au stabilit apoi, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, că în spatele Comac se afla, de fapt, patronul Realitatea Media şi că din conturile acestei firme nu erau alimentate doar conturile lui Popa, ci erau plătite chiar şi salariile jurnaliştilor din trustul lui SOV.
,,Transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispoziţiilor inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu, prin contribuţia inculpatului Octavian Ţurcan, prin transfer bancar, din contul Comac Limited Nicosia, Cipru, deschis la Marfin Popular Bank Public CO Ltd Cipru, în contul societăţii comerciale PT Caascorm International Trading înregistrate în Indonezia, deschis la Bank Central Asia -Bali, Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae are acces", notau anchetatorii în referatul prin care cereau arestarea lui SOV.
De altfel, anchetatorii au ajuns tot la directorii Petromservice, la Laszlo Kiss şi la Adrian Eftime în urma anchetei în care Vîntu a fost acuzat de favorizarea lui Popa.
"Transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispoziţiilor inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu, prin contribuţia inculpatului Octavian Ţurcan, prin transfer bancar, din contul Comac Limited Nicosia."
procurorii Parchetului General
referat de arestare a lui SOV
Judecaţi pentru spălare de bani şi delapidare
Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată, ieri, pentru delapidare, în timp ce Laszlo Kiss, Adrian Eftime, Mariana Iordăchescu vor fi judecaţi pentru complicitate la delapidare şi spălare de bani.
În perioada februarie-martie 2008, Gheorghe Şupeală, directorul general la SC Petromservice SA (în prezent SC PSV Company SA) şi Zizi Anaganstopol, director financiar în cadrul aceleaşi companii, au pus la punct o adevărată reţea de spălare de bani. Ei au încheiat cu două societăţi comerciale cu răspundere limitată, reprezentate de Laszlo Kiss şi Mariana Iordăchescu, trei contracte de prestări servicii având ca obiect realizarea unor studii. Preţul contractului: 7.028.068 de euro. În baza acestor contracte, susţin procurorii DIICOT, în cursullunii aprilie 2008, SC Petromservice SA a transferat în conturile bancare ale celor două societăţi, precum şi a unei alte firme, suma totală de 30.981.000 de lei (aproximativ 7,3 milioane de euro).
Adrian Eftime a fost cel care s-a ocupat de întocmirea tuturor formalităţilor, deşi nu avea nicio calitate în aceste societăţi. Anchetatorii susţin însă că toate cele trei contracte au fost fictive, singurul scop al tranzacţiilor fiind justificarea formală a operaţiunilor prin care banii au fost retraşi din patrimoniul SC Petromservice SA şi au fost transferaţi în cel al lui Adrian Eftime. Transferul a fost făcut cu ajutorul lui Laszlo Kiss şi al Marianei Iordăchescu, care ar fi primit în schimb un comision de aproximativ 10% din valoarea contractelor.
Milioane de euro pentru studii copiate de pe net
În plus, studiile plătite cu milioane de euro nu erau necesare pentru activitatea firmei, iar societăţile care le întocmeau nu aveau nici măcar pregătirea necesară.
De altfel, „studiile" reprezentau copii ale unor articole din ziare sau referate descărcate de pe internet. Pentru a ascunde provenienţa banilor, Iordăchescu, Kiss şi Eftime au efectuat mai multe tranzacţii în care au fost implicate companii offshore la care ei erau beneficiari reali şi pe care le controlau în mod direct. Iniţial, realizarea studiilor a fost subcontractată unor societăţi din Cipru.
Plimbarea banilor în conturi
Kiss a dispus, în perioada aprilie - mai 2008, transferul sumei de 6.868.093 de euro într-un cont al unei companii controlate de Eftime, deschis în Bulgaria. Din acest cont, Adrian Eftime a retras întreaga sumă. Diferenţa dintre suma încasată de SC Petromservice SA şi cea transferată lui Adrian Eftime, a reprezentat comisionul de intermediere, care a ajuns în conturile personale ale lui Laszlo Kiss şi ale Marianei Iordăchescu. Societatea PSV Company (fostă Petromservice SA) a fost prejudiciată în acest mod cu aproape 8,5 milioane de euro.
Sechestru şi conturi blocate
Procurorii au pus sechestru pe imobilele acuzaţilor. Pentru recuperarea presupusului prejudiciu, anchetatorii au pus sechestru pe conturile bancare şi pe un autoturism deţinut de Adrian Eftime.
Kiss Laszlo, ,,regele offshore"
Avocatul Kiss Laszlo Gyorgy (42 de ani), specializat în Drept Comercial, a devenit unul dintre cei mai căutaţi consultanţi offshore. El s-a asociat cu unul dintre cei mai importanţi oameni din domeniu, neozeelandezul Ian Tayler. ,,Inculpatul intermedia pentru persoanele interesate înfiinţarea de companii în diferite jurisdicţii, cel mai adesea în Cipru, statul Delaware din SUA, Noua Zeelandă sau Insulele Seychelles", notează anchetatorii în rechizitoriul prin care Kiss a fost trimis în judecată. Cei doi au devenit astfel exponenţii unui imperiu uriaş, format din câteva sute de offshore-uri. La percheziţia din casa lui Kiss din Bucureşti, procurorii au ridicat sute de înscrisuri cu identitatea beneficiarilor reali ai tuturor acestor companii folosite de oameni de afaceri din toată lumea.
În România, Kiss controlează la rândul lui mai multe firme, prin intermediul unor offshore-uri înfiinţate de el în Cipru şi în Noua Zeelandă. Pe lângă afaceri, consultantul şi-a dezvoltat în ţară şi pasiunea pentru aeronave. A devenit preşedintele Asociaţiei Piloţilor şi Proprietarilor de Aeronave Ultrauşoare.
SURSA ADEVARUL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu