joi, 8 septembrie 2011

MARCEL PAVEL, MANELISTUL DE CASA AL PSD SI-A BATUT JOC DE IMNUL NATIONAL

Bătăliile politice între putere şi opoziţie  au ajuns să ne otrăvească nu numai minţile, dar şi sufletele.  Românii au devenit victimele ambulante ale unor războaie în care nu doresc neapărat să fie angrenaţi, dar devin victime colaterale. Disputele  care se duc azi în planul manipulării maselor sunt  la fel ca în urmă cu 21 de ani . Concret, este vorba despre episodul petrecut marţi seară, când Marcel Pavel, un soi de „wannabe Pavarotti“ de Galaţi transformat în  artist emerit al poporului, s-a gândit el cu mintea lui, să modifice imnul naţional. De la el putere. Probabil crezând că face o improvizaţie manelistică, gen muzical care l-a lansat în showbiz-ul autohton. Astfel, cântăciosul mai sus amintit s-a gândit, independent ca primarul Oprescu, să execute o partitură în stil personal. În loc să interpreteze două strofe din imnul naţional, ultimele două versuri din cea de-a doua strofă „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!“ - au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă „Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!“, acestea constituind un soi refren. Întrebat în legătură cu această improvizaţie, Pavel a declarat senin că nu a dorit să se interpreteze politic. Ca şi cum românii ar fi nişte bivoli care nu ştiu cine e primordialul Traian şi îl vor asimila cu Traian Băsescu. Dar aşa se întâmplă când un lăutar de la nunta  lui Borcea este adus, la o săptămână distanţă, să facă onorurile muzicale la primul stadion naţional de talie europeană inaugurat în România. Nu se putea ca o sărbătoare a tuturor românilor, un episod frumos, să nu rămână neatins de faţa hâdă a politicii.

Prestator de imn pe arginţi socialişti
Deşi majoritatea l-a catalogat ca pe un gafeur, Marcel Pavel, nu este doar atât, interpretul  fiind atins de „flacăra roşie“. „A fost ca un îndemn pentru echipa naţională“, a spus Pavel privind reluarea celor două versuri, în locul celor din strofa a doua. Acesta şi-a motivat prostia prin faptul că celor de pe Arena Naţională le va fi mai uşor să cânte cu el două versuri pe care le-au auzit deja. „Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţa, n-a fost nimic tendenţios. A fost alegerea mea, ca toţi suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt imnul de stat“, a spus Marcel Pavel, adăugând că în urma interpretării sale a primit mesaje de felicitare. „N-a deranjat pe nimeni, decât presa“ - (Imnul n.r.) L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere. Penibila explicaţie a lui Marcel Pavel nu a convins pe nimeni, el fiind cunoscut pentru plăcerea cu care prestează la cântările de campanie, acolo unde multe formaţii consacrate din România au ales să nu se murdărească şi să-şi vândă conştiinţa pe doi arginţi roşii, galbeni sau portocalii. În 2008, în plină campanie, Marcel presta la Târgu-Mureş. „E sfântă libertatea pe pământ, a tuturor şi a oricui“, aşa îşi începea recitalul Marcel Pavel la lansare a candidaţilor Alianţei PSD-PC pentru Camera Deputaţilor şi Senat. A cântat atunci imnul PSD, scris de Adrian Păunescu pe muzică de Victor Socaciu, amândoi membri ai partidului. Dar acesta nu a rămas nici măcar un eveniment singular. Pavel şi-a uns corzile vocale pentru mai multe concerte electorale în ţară pentru PSD.  Cu mult tupeu, aşa cum stă bine unul manelist reşapat, Marcel se plânge nu demult că afacerile cântăcioase i-au cam fost afectate de criză şi că niciun partid nu prea îl mai cheamă la eveniment. Un mesaj evident de disponibilitate. „Nu m-a căutat absolut nimeni pentru campania electorală. Şi am pierdut bani mulţi pe chestia asta. De când s-a stricat treaba cu Ridzi, s-au ferit toţi, probabil, să mai facă evenimente de acest gen, zic eu“, declara Pavel în 2009, anul alegerilor prezidenţiale. Presa scria la ultimul scrutin că tariful lui Marcel Pavel pentru un concert electoral era de 3.000 de euro. Totuşi ar fi interesant de aflat cât a costat prestaţia „apolitică“ a lui Marcel Pavel.

Amendă pentru „improvizaţii“
Episodul nu a fost trecut cu vedea de oamenii legii. Deşi prejudiciul de gust amar şi scârbă pe care l-a creat cu mizeriile  sale disonante nu poate fi „răsplătit“, Marcel Pavel a fost amendat. Probabil se va decontat în Kiseleff sau s-a decontat deja pe la nunta lui Borcea din partea primarului independent Oprescu, cel care a politizat excesiv evenimentul inaugurării National Arena, întrucât nu l-a invitat nici pe premierul Emil Boc, deşi ultimele tranşe pentru finalizarea construcţiei au venit de la Guvern. Nu de la Primărie, acolo unde Oprescu era mai preocupat să cumpere, împreună cu ALPAB-ul lui Radu Popa, ceasuri stradale de 300.000 de euro bucata. În urma acestui episod de mare angajament prestat de „maestru“ Pavel, acesta s-a ales cu o amendă din partea autorităţilor. Marcel Pavel a explicat senin că el a făcut „improvizaţii“ de capul lui şi că cei de la FRF au acceptat. „Nu putea fi intonat integral imnul. Strofele au fost alese de Federaţia Română de Fotbal. Nu aruncaţi cu pietre în munca omului. S-au ales strofele, nu puteau fi toate cântate. E o obrăznicie. Mi s-a zis să cânt acele două strofe. Am ales strofele împreună cu Federaţia. Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman, apoi am repetat primul refren. Primul refren l-am ales ca să îi îndemnăm la luptă. Dacă spuneam Triumfător în lupte, un nume de Traian!, se interpreta politic. E ca o glumă acum. Dacă cântam asta după spuneaţi de ce aţi cântat asta“, a declarat ofuscat  Marcel Pavel. Pentru gusturile sale politice probabil ar fi fost mai bună varianta „Triumfător în lupte, un Crin şi un Cârlan.
Pentru „apogiaturile“ sale pe imn, Marcel Pavel, dar şi Federaţia Română de Fotbal, au fost amendaţi de către Prefectura Capitalei cu suma de 5.000 de lei pentru  intonarea imnului României cu alt text decât cel oficial.  „E o lege foarte clară, nr. 75 din 1994 în a cărei anexă e redat imnul naţional şi tot în această anexă se spune că la manifestările sportive imnul se cântă, potrivit acestui text de lege, în varianta prescurtată, adică strofele 1,2, 4 şi ultima. În alt text de lege se prevede foarte clar că constituie contravenţie intonarea textului naţional cu alt text decât cel prevăzut de lege. Nu ai voie să intonezi imnul pe altă partitură sau cu alt text, sub nicio o formă, e contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 la 5000 de lei. Una dintre persoanele care pot constata această contravenţie fiind prefectul Capitalei. Luând act, aseară fiind prezent la meci, de această contravenţie, voi emite un act prin care organizatorul şi persoana vinovată, adică domnul Marcel Pavel, vor fi sancţionaţi cu amendă de 5000 de lei pentru încălcarea unui text de lege expres şi, pentru al doilea motiv, pentru că dacă noi în ţară nu respectam valorile naţionale ce pretenţii să avem să fim respectaţi în competiţiile internaţionale. Vă reamintesc că drapelul, imnul şi stema sunt simboluri ale statului român, de la respectarea cărora nu avem voie să abdicăm, nici moral, nici legal“, a declarat Mihai Cristian Atănăsoaie, prefectul Capitalei.

Lăutar la Vântu pe 666 de lei
Prietenia cu prietenii PSD-ului este notorie. Ziarul „Curentul“ scris în urmă cu un an despre banii pe care îi împărţea Sorin Ovidiu Vîntu cântăreţilor românii. Cum Pavel, „nu face nicio discriminare“, acesta nu a avut nici o reţinere să fie trecut pe ştatul de plată al mogulului. Ridicol, acesta a încasat în 2008 de la Realitatea Media, oficina lui Vîntu, suma de 666 de lei. „Nu ştiu ce să vă spun. Trebuie să verific. Momentan sunt în vacanţă“, declara la fel de fâstâcit ca acum Marcel Pavel pentru „Curentul“. Acesta nu a „performat“ întotdeauna melodii precum „Frumoasa mea“. La începutul anilor ‘90, Marcel Pavel era doar un simplu interpret  de muzică turcească, grecească şi manele în formă incipientă . Pe vremea aceea, Pavel făcea furori la concursurile de Miss Piranda. Astăzi, acest personaj abject a ajuns să ne cânte în versiune proprie (a se citit USL -n.r.) imnul Naţional din care Traian dispare într-un nouă variantă rolleriană. Şi ăsta nu e un manelist!
AUTOR NICOLAE BUCUR
SURSA CURENTUL

Niciun comentariu: