marți, 13 martie 2012

PRIMELE SCANTEI BASESCU - MRU

Am fost plecat pentru doua zile si am incercat sa recuperez ratarea aparitiei Presedintelui cautind opinii pertinente si analize pe continut din partea presei. N-am gasit nimic. A trebuit sa urmaresc inregistrarea difuzata de Pro TV duminica noaptea si incerc citeva observatii. Evident ca si eu ma intreb ce a urmarit Traian Basescu prin iesirea de simbata.
In primul rind, sare in ochi “rasucirea” Presedintelui! In ianuarie certa PDL-ul si guvernul Boc ca fac promisiuni bugetarilor si pensionarilor, de mariri si preamariri fara sa identifice sursele bugetare si eventuale solutii financiare. Astazi, cind Boc & Co. au fost retrasi, Traian Basescu vine si cere exact contrariul pozitiei sale din urma cu citeva saptamini, afirmind ca exista solutii pentru revenirea la salariile bugetare de odinioara si ca s-au indeplinit conditiile FMI, adica procentul din PIB pentru cheltuieli salariale bugetare e in jur de 7% si faptul ca avem astazi cu exact 200.000 de bugetari mai putini!!! Presedintele a mai gasit si niste statistici INS potrivit carora au crescut salariile in mediul privat!

Imi doresc ca seful statului sa nu creada balivernele de mai devreme! E clar ca in sectorul bugetar se minte ca pe vremea lui Ceausescu, nici vorba sa se fi redus cu fix 200.000 si un pic numarul de angajati, e clar ca procentul din PIB e doar pe hirtie iar INSeul asta cu mediul privat sugereaza ca aici e raiul pe Pamint. Catastrofa salariatilor in mediul privat s-a petrecut! Fara sa existe nicio data privind citi oameni si-au pierdut slujba, casa, masina si chiar viata! Oameni din mediul privat! Iar INS ii spune Presedintelui ca merge bine sectorul privat, cresc salariile, e Revelion! Incredibil!
Premierul Ungureanu tocmai anuntase ca studiaza reducerea contributiilor CAS ale salariatilor, in incercarea de a gasi solutii pentru a le creste veniturile si, prin consecinta, consumul populatiei! Plus ca ideea era apropiata si de cererea USL, care ceruse masura dar pentru patroni, pentru a le permite sa creeze locuri de munca. Interesant, USL e mai de dreapta decit noul premier declarat de dreapta!

Totul e praf in ochii opiniei publice! De fapt a inceput in forta campania electorala! MRU vrea popularitate, USL cere imposibilul, CAS redus pentru firme, stiind ca nu se poate dar USL vrea sa-i stirneasca pe patroni impotriva guvernului si a PDL. E interesant si “jocul” lui TB, care il “urecheaza” pe MRU privind cheltuielile materiale ale Romaniei, sa mai taie!, dar si noua pozitie privind bugetarii, in opozitie cu Premierul. Si tocmai ce MRU se intilnise cu Isarescu vineri, tocmai ce noul si tinarul ministru al Finantelor anuntase ca trimestrul 1 din 2012 e sub trimestrul 4 din 2011, deci “un fel de recesiune”!
Eu cred ca Romania nu isi permite acest LUX bugetar, de revenire la salariile de odinioara, cele din perioada in care patria avea crestere economica de 5-7%, dar si aceea falsa, avind in vedere bula imobiliara. Eu cred ca TB stie situatia reala a Romaniei si nu se ia dupa INS dar, cu instinctul sau de fiara politica, a vrut sa dea un sah USLasilor dar si cabinetului Ungureanu, sa isi marcheze din nou teritoriul de conducator al bataliei politice!

Ce avem astazi?! Presedintele vrea sa dea salarii mai mari dar USL, care deja se vede cistigator si la guvernare nu vrea o asemenea ghiulea de picior! Cum ar fi sa se mareasca salariile acum iar din iarna, cind nu va avea bani, USL sa taie salariile sau sa se imprumute la FMI ?!?! USL a reactionat gresit, rezultind stirea ca, daca Base creste salariile, Ponta vine si le taie la loc! Din nou, 1-0 pentru “dictator”!
Sah a primit si premierul, atentionat sa nu joace politic fara “capitanul de echipa” de la Cotroceni! Cei care au practicat sporturi de echipa inteleg bine ce spun! MRU stie bine ca daca mareste salariile acum, in octombrie va gifii sa gaseasca bani de pensii si salarii. Pus sub presiunea cererii prezidentiale dar si a propriei promisiuni, primul ministru are de astazi doua grenade in rucsac, salariile si CASul. Ba chiar 3, patronii vor si ei CAS mai putin! Urmeaza luni de “fiere” pentru tinarul premier! Si-a inceput mandatul suparindu-i pe liderii PDL, UNPR si UDMR, a primit o lovitura vicleana de la Elena Udrea, semn ca sa priceapa toti ca fostul ministru al Dezvoltarii nu il inghite pe fostul sef al SIE. In sfirsit, MRU primeste teme grele si de la TB, care nu il ajuta ba chiar ii pot rupe gitul!

Asa cum il stiu, Presedintele a iesit sa dea mesaje la toata lumea, ma refer la cei cu care poarta sau a purtat discutii, in dorinta de a le arata cine e THE BOSS si in acelasi stil de a deschide mai multe fronturi deodata. De la umilirea companiei Petrom-OMV, o privatizare ghiulea de gitul PSD si a lui Adrian Nastase, pina la mesaje subtile, sau nu, date Israelului si comunitatii evreiesti. Si mai e un mesaj interesant, insa nu stiu catre cine l-a transmis TB, ca nu a fost pentru popor. A laudat-o pe Elena Udrea intr-un fel in care m-a facut sa cred ca si ea a fost o optiune pentru fotoliul de prim ministru! Ceva de genul, “nu v-a placut blonda mea cu pantalonii strimti dar eficienta in absorbtia fondurilor europene, ia sa vad cum va descurcati voi astia cu scoli multe din cabinetul MRU!”

Cine stie?! De parca numirea noului guvern a fost peste capul Cotroceniului!  Sau poate ca Presedintele TB vrea sa motiveze la maxim Premierul MRU sa cistige Champions League! E adevarat, de data asta metoda e una cam neaosa! Foarte interesant! Si eu care credeam ca sint o echipa indestructibila! Incurcate sint caile guvernarii!
Sa fiti iubiti!
AUTOR RADU MORARU
SURSA www.nasul.tv 

Niciun comentariu: