sâmbătă, 3 martie 2012

SCHELETELE DIN DULAPUL LUI MIHAI RAZVAN UNGUREANU

Oricate foloase si-ar imagina PDL ca ar putea trage de pe urma lui Mihai Razvan Ungureanu, misiunea nu pare a fi deloc una usoara.

In ciuda sondajelor datatoare de speranta, dar scoase la lumina cam in pripa, premierul a fost huiduit si fluierat, ca si predecesorul sau, chiar acasa la el, la Iasi. Exista si posibilitatea ca in loc sa aduca procente, Ungureanu sa plateasca oalele sparte de fosta echipa a lui Emil Boc.

Pe langa aceasta posibilitate, din trecutul recent al lui Mihai Razvan Ungureanu sta sa explodeze o mica "problemuta" care, daca nu va fi tratata la timp, risca sa-i ispulbere si bruma de procente cu care fostul sef SIE a pornit la drum. Au trecut deja cateva zile de cand Grupul de Investigatii Politice a facut publice declaratiile de avere ale sotiei lui MRU pe ultimii doi ani. De unde rezulta ca aceasta a incasat, de la grupul OMV, suma de 170.000 de euro, pentru servicii de consultanta medicala.

Informatia nu e noua, ea a circulat si dupa ce Ungureanu a fost desemnat in functia de premier. Suma era ceva mai mare, dar problema aceeasi. Nici atunci, nici acum, premierul nu a considerat necesar sa lamureasca eventualul conflict de interese intre seful SIE si un agent economic de importanta OMV.

Ca sa nu mai vorbim despre cat de interesant e un astfel de contract in sine. Oare ce fel de consultanta ar putea oferi un medic anestezist grupului austriac, din moment ce specialitatea sa e dificil de exersat in afara unui spital?

Dar poate ca doamna Ungureanu mai are si o alta specializare, pe langa cea de anestezist, cum ar fi de exemplu cea de medicina muncii, care i-ar permite si i-ar usura indeplinirea unui astfel de contract. Sa incasezi 7.000 de euro pe luna, de sase ori si ceva mai mult decat salariul de director al SIE, de la o companie a carei activitate tine in mod evident de siguranta nationala - uite o ditamai problema morala, pe care insa actualul premier insista sa o trateze doar printr-o detasata ignorare.

Grupul de Investigatii Politice a sesizat si Parchetul in legatura cu posibilul conflict de interese al fostului sef SIE. Rezultatul a fost aceeasi tacere nevinovata. Pe langa tacerea lui MRU, la fel de suspecta e si tacerea presei. Pentru mai toate ziarele, un contract atat de gras si anormal al sotiei sefului SIE cu un gigant economic de importanta strategica nationala nu ridica niciun semn de intrebare. Mult mai grava pare vina lui Antonescu, care si-a achizitionat penthouse-ul legal si cu acte in regula.

Ce va face M. R. Ungureanu cu aceasta "problemuta", care risca sa devina un dulap plin cu schelete, e treaba lui pana la urma si a celor care il sprijina. Ramai insa cu o senzatie ciudata si un gust amar. Nu se gasesc pur si simplu oameni dincolo de orice banuiala nici macar in cele mai importante momente, cand insasi strategia oficiala a Puterii proclama instaurarea curateniei morale. Iar tacerea lui MRU cu cat va fi mai lunga, cu atat va fi mai vinovata, dincolo de realitatea in sine a contractului.

Aici are inca societatea romaneasca de munca enorm. Sa isi educe liderii, conducatorii si alesii sa raspunda imediat pentru faptele lor. Sa-i invete ca nu pot sfida la infinit bunul simt elementar.
AUTOR IULIAN LECA
SURSA www.ziare.com 

Niciun comentariu: