marți, 7 iunie 2011

INTERVIU CU ELENA UDREA

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a făcut recent o analiză din care rezultă că în România partidele conduse de premieri au pierdut întotdeauna alegerile sau în orice caz au ajuns în opoziţie. Nu vă e teamă că păstrându-l pe Emil Boc în fruntea guvernului, PDL va pierde?
Am avut în partid două analize recente ale mandatului Boc: astă-toamnă, când a fost remaniat Executivul, şi a doua oară astă-primăvară, când am avut o discuţie despre schimbarea premierului. Ambele înainte de ieşirea ţării din recesiune. Perspectivele de recredibilizare a Guvernului nu erau atât de bune ca acum, când sperăm să revenim pe fondul creşterii economice.

Pe vremea Guvernului Adrian Năstase creşterea economică era de peste 8 la sută, PSD a pierdut alegerile, iar Călin Popescu Tăriceanu a avut performanţe şi mai bune.
PSD a câştigat alegerile.

Le-a câştigat, dar a rămas în opoziţie, fiindcă doar creşterea economică nu aduce voturi.
Astă-primăvară au fost voci în partid care au spus că trebuie adus un nou prim-ministru. Între timp am avut anunţul privind ieşirea din recesiune, alegerile interne unde premierul a fost reconfirmat după o competiţie dură şi spectaculoasă, care a dus la recredibilizarea politicianului Emil Boc, iar în acest moment nu avem pe agendă schimbarea primului ministru. Acest lucru nu înseamnă că partidul nu face evaluări interne permanente legate de nevoile pe care le are ca partid  pentru a fi din nou sus în încrederea românilor.

Deci e posibil ca mai devreme sau mai târziu schimbarea premierului să aibă totuşi loc.
Discuţiile despre schimbarea premierului fac rău Guvernului şi vă pot spune că astăzi nu vorbim despre acest lucru în PDL.

Aţi abandonat şi ideea preşedintelui Traian Băsescu de a căuta un tehnocrat, care la momentul oportun să preia guvernarea?
Chiar Traian Băsescu ne-a spus că e nevoie de stabilitate politică.

Credeţi că nu aveţi suficientă susţinere în Parlament pentru a schimba premierul?
Acum nu cred că avem probleme în coaliţie. Am fost în Parlament la Ordonanţa privind concedierea angajaţilor de la Ministerul de Interne şi vă pot spune că lucrurile funcţionează în coaliţie.

Totuşi legea a căzut, iar astăzi senatorul Şerban Rădulescu a demisionat din PDL şi, teoretic, aţi fi putut pierde majoritatea.
Discuţiile despre plecarea senatorului Rădulescu sunt mai vechi, dar nu am fost îngrijorată, fiind convinsă că ne vom reface repede majoritatea. La legea privind disponibilizarea celor 10.000 de oameni din Ministerul de Interne, au fost parlamentari din rândul minorităţilor care anunţaseră că nu votează, dar per total coaliţia funcţionează. Deci cred că ar putea trece fără probleme un Guvern nou, chiar şi cu un tehnocrat.

De unde ar trebui să provină acest tehnocrat cu veleităţi de premier? Ar trebui să fie economist?
Cred că da, un economist, doar nu un inginer. Poate din mediul bancar, deşi am văzut declaraţia preşedintelui referitore la faptul că mulţi vorbesc, dar puţini vor să-şi asume. Poate din mediul de afaceri, de la o companie care a reuşit.

De ce-ar fi mai bună o remaniere decât schimbarea premierului?
N-aş spune asta. Chiar dacă miniştrii Cabinetului Boc nu sunt tot timpul la televizor, nu înseamnă că nu-şi fac bine treaba. Premierul trebuie să analizeze şi, dacă e nemulţumit de activitatea unor miniştri, poate să-i schimbe.

Aţi vorbit despre o eventuală remaniere la vară.
Un moment potrivit ar putea fi la vară, fiindcă e vacanţă şi lucrurile fiind mai relaxate poţi face o analiză completă asupra activităţii tale. Dacă primul ministru crede însă că trebuie să-şi schimbe echipa poate să o facă în orice moment.

În ce situaţii credeţi că un ministru ar trebui să-şi dea demisia?
 Atunci când vede că nu poate să-şi pună în practică proiectele cu care a venit, dacă se dovedeşte că a încălcat legea şi dacă nu mai are susţinerea partidului din care provine.

Atunci când oamenii din imediata sa proximitate se dovedesc corupţi, n-ar trebui să-şi asume eroarea de a-I fi adus în minister şi să plece o dată cu ei?
M-am gândit şi eu la aceste lucruri, dar una e să-ţi aduci un apropiat care ştii că are probleme cu legea şi alta este să ţi se întâmple să afli că unul din angajaţi e în această situaţie, gândiţi-vă că în ministerul pe care îl conduc  sunt 2.000 de angajaţi. Dacă eşti informat şi nu acţionezi este o problemă, dacă nu eşti informat, e altă problemă.
SURSA ROMANIA LIBERA

Niciun comentariu: