vineri, 10 iunie 2011

PRELIPLU PRIN JUDETUL LUI DRAGNEA

Pe drumul Teleormanului este greu să te rătăceşti când întrebi de casele sau domeniile lui Liviu Dragnea. Ţi le indică oricare dintre locuitorii din Alexandria, Turnu Măgurele sau Saelele, comuna în care au trăit părinţii preşedintelui Consiliului Judeţean. Şi în judeţul învecinat, Olt, oamenii îl cunosc ca un adevărat jupân. Acolo are o casă socrul său, Petrache Prodana, ce rivalizează cu orice pensiune de pe Valea Prahovei.

Oraş de provincie într-un judeţ sărac, Alexandria este una dintre localităţile modeste în care nu prea vezi vile sau proprietăţi de lux. Cu ajutorul unui localnic am reuşit să "dibuim", însă, locul unde se ascunde una dintre nenumăratele proprietăţi oficiale ale lui Dragnea. "Eeei, domnule, e ditamai căsoaia, câteva străzi mai încolo", ne indică cu degetul un bărbat între două vârste.

Relaxare pe 6.000 de metri pătraţi


În spatele blocurilor de pe principala arteră de circulaţie a oraşului este un mic cartier format numai din case. Cele mai multe, simple, fără etaj, construite pe câteva sute de metri pătraţi. Pe strada Ion Creangă, însă, un gard din lemn cu temelie din piatră şi o poartă pe măsură atrage atenţia. "Aici e casa lui Dragnea", ne spune localnicul.

Dacă nu eşti atent, de la poartă nu prea ai cum să vezi ce este în curte. Apropiindu-te de gard, poţi observa o adevărată cabană, un teren sintetic dotat cu nocturnă şi o maşină de lux. Locul unde se retrage şeful judeţului după ce îşi termină treaba la Consiliul Judeţean are, practic, două adrese. Una este pe strada Ion Creangă, cum se arată în declaraţia de avere, iar cealaltă pe strada Tudor Vladimirescu. Adică este o altă intrare a unei proprietăţi întinse pe aproape 6.000 de metri pătraţi.

"Camuflată" în spatele unui zid de pomi

"Să vedeţi ce are în Turnu Măgurele", ne spune un teleormănean. Mergând spre oraşul cu pricina, nu am putut să ocolim "Hanul Diligenţei", o adevărată cabană în care, spun oamenii locului, pe vremuri, se întâlneau securiştii "la sfat". Şi această proprietate este trecută în declaraţia de avere a oficialului de la judeţ.

În curtea înconjurată de un pâlc de copaci, ferite de ochii trecătorului, se află atât cabana propriu-zisă, cât şi câteva căbănuţe. În Turnu-Măgurele, chiar în centrul oraşului se află hotelul Turris al Bombonicăi Dragnea, soţia alesului din fruntea judeţului. Nu am plecat din oraş până nu am vrut să vedem ce se află pe cei peste 8.000 de metri pătraţi de pe şoseaua Primăverii declaraţi de Liviu Dragnea în documente.

"Şoseaua" în cauză este, de fapt, centura oraşului, iar oamenii locului ştiau că şi acel teren, dar şi altul, de peste drum, sunt ale lui Dragnea. Ne-a lămurit Ion Ungureanu, un pensionar care ne-a spus că locul unde erau crescuţi porcii a aprţinut societăţii Modern, aceeaşi care avea toate complexele hoteliere şi restaurantele din judeţul Teleorman "pe vremea lui Ceauşescu".

"Plecaţi, că scot puşca şi vă împuşc!"
Pe drumul către Saelele, comuna unde Dragnea declară că deţine altă proprietate, am întâlnit satul în care au trăit părinţii săi, Pleaşov. Parcă intri în alt judeţ: şcoală modernă, teren de fotbal şi un ditamai parcul aflat în construcţie. Peste drum, terenul de fotbal care, zic localnicii, urmează să aibă şi nocturnă, se află "casa părintească". De fapt, un soi de casă de vacanţă, şi ea ascunsă în spatele unui gard şi a unor copaci. Trei femei, vecine cu familia Dragnea, ne-au povestit că acolo stă verişoara lui, Riţa. "Ungureanu o cheamă şi numai ştiu cum, dar toată lumea îi zice Riţa", ne-a povestit Amanda Liţă, o femeie de 76 de ani.

ângă ea, pe o bancă, Ecaterina Simion, de 67 de ani, ţine să precizeze: "Domnul Dragnea vine cam rar pe aici". Din comuna de baştină a părinţilor lui Dragnea, peste Olt, se află cea a socrilor săi, Giuvăreşti -Olt. Într-o comună de legumicultori, Petrache Prodana s-a ajuns datorită serelor pe care le avea chiar şi pe timpul comunismului. Ascunsă pe o uliţă la marginea satului, casa acestuia cu două nivele este demnă de ginerele pe care îl are. Are dotări de ultimă oră, iar curtea este "dotată" cu un gazon ca cele de pe stadioane.

"Nu e acasă Petrache. S-a dus să închidă serele că a venit furtuna", ne-a spus soacra lui Dragnea. În scurt timp a apărut şi bărbatul ei, într-o maşină de teren de invidiat. Când i-am spus cine suntem, a sărit ca ars: "Plecaţi! Plecaţi de aici să nu iasă altceva. Plecaţi că mă duc să iau puşca şi vă împuşc!", a strigat Prodana. Pe o stradă mai încolo, un bătrân stătea în faţa unei porţi simple, tăcut. Era chiar tatăl lui Petrache. "A fost şofer, taică. A strâns banii cum a putut. Nu prea mai vine pe aici, că are copii de crescut", a spus Oprea Prodana. "A avut bani şi pe timpuri. I-a dat lui Dragnea la nuntă un ARO. Avea pământ, avea sere. Dragnea a luat o fată cu bani. S-a orientat", a concluzionat un sătean.
SURSA www.evz.ro

Niciun comentariu: