marți, 31 ianuarie 2012

ADRIAN NASTASE CONDAMNAT LA DOI ANI DE INCHISOARE CU EXECUTARE IN DOSARUL ''TROFEUL CALITATII''

Fostul premier Adrian Năstase  a fost condamnat iei la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calității”, demnitarul PSD putând face recurs la această decizie. Potrivit minutei de ședință, lui Adrian Năstase i-au fost interzise timp de 2 ani drepturile de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, precum și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
Sentința nu va fi pusă în executare în acest moment, ci doar dacă recursul la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte va menține condamnarea lui Adrian Năstase. În acest dosar, Năstase a fost acuzat că și-a finanțat campania electorală din fondurile colectate în cadrul simpozionului Trofeul Calității, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcții. Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.

Pedepse grele pentru colegii de dosar

În același dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentința va rămâne definitivă, șapte ani de detenție.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de șapte ani.
Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana și Bogdan Popovici și Cristian Mihail Vasile au fost obligați, de către instanța supremă, la plata în solidar cu societățile Arond SRL și Eurografica SRL, a peste trei miliarde de lei vechi despăgubiri către ISC.
Jianu, Gasparovici, soții Popovici și Vasile au fost obligați de judecători la plata a alți peste trei miliarde de lei către ISC.
Totodată, instanța a decis confiscarea sumei de 38.217,220 RON de la Adrian Năstase, bani presupus obținuți prin fapta penală comisă.
ICCJ a decis menținerea sechestrelor asiguratorii puse de către procurori în 24 octombrie 2008 asupra mai multor bunuri ale inculpaților Jianu, Gasparovici, Popovici și Vasile. Astfel, s-au menținut sechestrele pe un apartament din Bacău al Irinei Jianu, un altul din Brăila al lui Gasparovici și pe două apartamente din București ale lui Vasile și soților Popovici. În final, instanța a dispus ca Jianu, împreună cu Gasparovici, să achite câte 1.467 de lei, ceea ce reprezintă un rest de onorariu expertului contabil din caz.
Totodată, Năstase, împreună cu Jianu, Gasparovici și Vasile vor avea de plătit câte 50.000 de lei cheltuieli judiciare către stat, în vreme ce soții Popovici vor avea de plătit 50.800 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Năstase invocă vânătoarea politică

Imediat după prezentarea publică a sentinței Năstase, a declarat, ieri, că decizia Înaltei Curți este în favoarea acuzării, fiind vorba "pur și simplu de o încercare" de a-l ține "în afara vieții politice". "Decizia a fost luată în favoarea acuzării printr-un om care a fost trimis de Daniel Morar la Înalta Curte prin promovarea ca judecător - judecătoarea Ioana Bogdan. Am avut dreptate atunci când am cerut recuzarea ei. Acum a confirmat că nu a putut fi atât de independentă", a declarat Adrian Năstase. El a mai spus că interzicerea acelor drepturi de a mai candida la vreo funcție publică dovedește o decizie politică, deși legea spune că în astfel de cazuri de corupție a unor demnitari astfel de pedepse se aplică automat.  Plătesc pentru că în acești ani am avut curajul să îl înfrunt pe Traian Băsescu și pe oamenii săi, și pentru că am avut curajul să îl înfrunt pe Daniel Morar și pe oamenii săi", a spus Năstase.  "Voi face recurs - pentru chestiunile de procedură, inclusiv faptul că am avut cinci termene într-o săptămână, nu am avut posibilitatea să realizăm dreptul la apărare într-un mod convenabil, unii dintre martori nu au fost audiați. Sunt multe elemente care vor arăta și în plan intern, dacă e suficient, dacă nu și în plan extern, la CEDO, faptul că aceste elemente înseamnă în mare măsură o afectare gravă a dreptului la apărare și înseamnă o decizie care are categoric un fundament politic", a adăugat liderul PSD.

Dezamăgire mare la PSD

Cum era de așteptat, liderii PSD s-au grăbit, ca și în cazul Nicolescu de la Argeș, să facă lanț uman în jurul condamnatului. Mesajele sunt trase parcă la indigo. Ponta s-a declarat "dezamăgit" de verdictul de condamnare a fostului premier Adrian Năstase în procesul "Trofeul calității" și este convins că acesta va face recurs și "își va putea demonstra nevinovăția". Întrebat dacă sentința respectivă dăunează imaginii partidului, Ponta a răspuns: "Nu știu, nu am calculat. Dar nu l-am pus din nou președinte sau prim-ministru. Dacă a fost achitat (în dosarul  mătușa Tamara– n.r.) trebuia să îl punem președinte în locul lui Băsescu", a mai spus liderul PSD. Totodată, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că este dezamăgit și afectat de condamnarea lui Adrian Năstase și speră ca acesta să își dovedească nevinovăția. La rândul său, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, ieri, că sentința de condamnare a lui Adrian Năstase este "politică și nedreaptă", însă nu afectează imaginea PSD.

Crin îl vrea „zburat”

Numai Crin pare să fie de altă părere. Acesta declara recent că dacă Năstase va fi găsit vinovat, ar fi bine ca PSD să se delimiteze de el pentru a nu fi afectată imaginea USL. Antonescu, a declarat, ieri, că este convins că și PSD și Adrian Năstase vor lua "“deciziile nimerite" după hotărârea Justiției de condamnare a fostului președinte al PSD. Antonescu a evitat să se pronunțe despre eventualele decizii pe care ar trebui să le ia Năstase după sentința de condamnare. El a precizat însă că își menține afirmația despre necesitatea ca orice politician să facă un pas în spate de pe scena politică dacă are probleme cu justiția. "PNL are o serie de valori, de principii și de criterii foarte clare pe care le-am susținut și aplicat întotdeauna, inclusiv la raporturile dintre politic și justiție. Este vorba de prezumția de nevinovăție, cu respectarea tuturor sentințelor judecătorești indiferent de conținutul lor și de a nu obstrucționa niciodată, cu nimic, mersul corect și normal al Justiției, precum și de apărarea drepturilor și libertăților cetățenești. Nu comentăm în acest moment cele petrecute, suntem convinși că și Adrian Năstase, și PSD, vor lua deciziile nimerite și conforme cu aceste principii, care consider că ne unesc", a declarat Antonescu.
AUTOR DRAGOS STANCULESCU
SURSA CURENTUL 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca il achitau tovarasul Nastase spunea ca justitia si-a facut treaba corect. Asa ca i-au dat doar doi ani (dar inca nu e sigur ca-i va face) este vanat politic. Fantastic cat tupeu au si cum gasesc ei (politicienii) scuze la orice (multe crezute doar de copii si de ziaristii nostrii).

AIB FUNDING. spunea...

Sunt foarte recunoscător față de firma de împrumuturi Elegant pentru că m-a ajutat să obțin un împrumut de 600.000 USD cu ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry și voi fi întotdeauna recunoscător. Viața mea s-a schimbat, banii mi-au fost plătiți, dețin acum o afacere pe care o întrețineam pentru familia mea. Sunt recunoscător pentru tine, domnule Russ, și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru asistență financiară pe e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru asistența dvs. financiară.