joi, 12 ianuarie 2012

PETARDE ARUNCATE PESTE REFORMA SANATATII

Raed Arafat este unul dintre oamenii care au reusit cel mai bine, in ultimii 20 de ani, sa isi vinda foarte bine calitatile profesionale reale, sa-si lucreze o imagine publica senzationala pentru mocirla care inconjoara scena publica si sa ajunga, in 2007, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, o pozitie care iti ofera foarte multe butoane si unde esti ferit de scandalul public, fata de ministrul plin. Sa nu uitam, Raed Arafat a schimbat vreo citiva ministri si nu vad ca, in ultimii 5 ani sa se fi schimbat in bine sistemul sanitar!

Arafat a creat SMURDUL si bine a facut! Insa i-am reprosat acum ceva vreme ca se concentreaza prea mult pe “copilul de suflet” in loc sa infiinteze, cu doar 1 miliard de euro, citeva spitale regionale de urgenta, dotate la standarde de ultima ora. Practic, in nenumarate cazuri, Smurdul te ducea in citeva minute in spitale-cimitir, fara nici cea mai mica dotare! La ce folos atita graba?! Spre cimitire d-aia se merge cu dricul, incet-incet!
E clar ca lui Arafat nu-i convine o concurenta si, din pozitia sa in minister, nu ar fi jucat corect! Pe de alta parte, e clar ca pentru concurenta viitoare in sistemul de urgenta, e un mare handicap sa depasesti Smurdul in performante! Arafat are un mare avantaj fata de viitorii competitori, profesionalismul sau dar mai ales experienta! Deci nu mai avea nevoie de butoanele de la Sanatate. Deci trebuia sa plece!
Reactiile exagerate ale Presedintelui in cazul Arafat trebuie sa aiba o legatura cu citeva dedesubturi. Cind Traian Basescu a spus ca Arafat este cel mai mare opozant al Reformei, Arafat ar fi trebuit sa demisioneze de urgenta si apoi sa atace. Doar ca Raed Arafat nu dorea sa plece! Daca l-ar fi cunoscut pe Basescu, Arafat ar fi inteles ca presedintelui nu i-a scapat, “asa”, un atac, si apoi al doilea atac, cel telefonic, si apoi alte declaratii tari.
Miza plecarii lui Arafat de la butoane e uriasa, Basescu asumindu-si, din nou, rolul negativ al tiranului care ii pedepseste pe baietii buni si destepti. In primul rind, competitia pentru salvarea de vieti omenesti va fi mai echilibrata, fondurile din asigurarile de sanatate se vor imparti la mai multi si, probabil, licitatia ce urmeaza pentru cele 1200 de ambulante, 60 de elicoptere si altele, in valoare de peste 500 de milioane de euro, va fi una din care vor beneficia mai multi jucatori.

Dar, exista si un mare risc, argumentat foarte bine de catre Raed Arafat. Pot aparea jucatori dubiosi, sustinuti politic care vor urmari sa-si mareasca cota de piata lovind chiar in Smurd, cel mai bun sistem existent. Paradoxal, Traian Basescu are nevoie de Arafat, altfel i se vor pune in circa multi morti si raniti, iar Arafat are nevoie de Basescu pentru ca cei mai buni oameni ai SMURD-ului sa nu fie preluati agresiv de catre hulpavii ce tropotesc pe margine. Numirea lui Ciuhodaru de la Iasi pe pozitia de consilier al ministrului Sanatatii, despre care Arafat spune ca a lovit in Smurdul de la Iasi, e deja un semnal de alarma! Va propun sa fim sanatosi in urmatorii 2-3 ani, pina se vor bate, intre ei, acesti rechini, evident, tot pe banii nostri.
AUTOR RADU MORARU
SURSA www.nasul.tv 

Niciun comentariu: