vineri, 27 ianuarie 2012

IOAN OLTEAN TRAGE SFORILE SA O PUNA PE DORINA DANIELESCU LA SEFIA ANI

De la alegerea sa în funcția de secretar general al PDL , Ioan Oltean are o singură grijă. Nu e vorba de partid, Oltean devenind celebru după ce a uitat să înregistreze la tribunal modificările la statutul  PDL, punând astfel în pericol existența de drept a formațiunii, ci de lărgirea cercului său de influență la nivelul instituțiilor statului. Ziarul ”Curentul” a făcut recent o trecere în revistă a oamenilor numiți în diverse funcții importante grație lobby-ului făcut de secretarul general al PDL Ioan Oltean. Lista nu e scurtă și nici pozițiile ocupate de oamenii recomandați de Oltean nu sunt deloc de neglijat. Dimpotrivă. Fostul ministru Ioan Botiș, fostul secretar de stat Ioan Andreica, fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean și fostul președinte al ANOFM, Silviu Bian, își datorează cu toții ascensiunea lui Ioan Oltean, care i-a ajutat să obțină poziții de invidiat. Problema e că cei patru sunt deja ”foști” și toți dau din plin cu subsemnatul pe la DNA, așa că Ioan Oltean e în căutarea unor noi poziții de influență la nivelul instituțiilor statului. Surse democrat-liberale ne-au declarat că Ioan Oltean a pus ochii în ultima vreme pe ”draga” de ANI , unde ar dori-o în funcția de președinte pe Dorina Danie­lescu, actuala șefă de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Pro­prie­tăților.
Ce-i drept, Oltean pare să aibă o slă­biciune pentru această instituție, protejata sa din Bistrița, Crinuța Dumitrean fiind tot șefă la ANRP, înainte de a intra în atenția DNA. De altfel, potrivit acelorași surse, în cadrul discuțiilor informale din partid Ioan Oltean se referă la ANRP ca la propria moșie, precizând adesea că nu se face nicio numire importantă în această instituție fără aprobarea sa. Prin urmare, Oltean nu este deloc străin de prezența Dorinei Danielescu în fruntea ANRP, dacă e să dăm crezare  laudelor sale.

Dorina Danielescu - de la „o cunosc întâmplător“ la recitarea CV-ului


Încercând să aflăm cât de bine o cunoaște Ioan Oltean pe Dorina Danielescu și dacă o susține pe aceasta pentru șefia ANI, post care va deveni liber odată cu încheierea mandatului actualului președinte, Cătălin Macovei, l-am contactat telefonic pe secretarul general al PDL, care a părut extrem de deranjat de informațiile noastre. „Informațiile dumneavoastră sunt totalmente false“ne-a asigurat Ioan Oltean, pe un ton ce s-a dorit foarte ferm. Întrebat dacă o cunoaște pe șefa ANRP Dorina Danielescu, Oltean a declarat :“nu o cunosc, am întâlnit-o întâmplător la ședințele de guvern“. Ce căuta domnul Oltean la ședințele de guvern, în condițiile în care funcțiile pe care le deține sunt doar la nivelul Parlamentului și partidului? Probabil că pe doamna Danielescu, pentru a o întâlni „întâmplător“. Deși a precizat pe un ton ce s-a dorit convingător că „nu are nicio legătură cu prezența ei la ANRP“ și că „o cunoaște din vedere“, Ioan Oltean s-a dovedit extrem de bine informat în legătură cu CV-ul doamnei Danielescu: „O cunosc doar din vedere pe doamna Danielescu. Din câte știu a fost  procuror, dar nu e membră PDL, nu are legătură cu partidul  și partidul nu  susține pe nimeni pentru ANI“, ne-a asigurat secretarul general al PDL. În încercarea de a fi cât mai convingător, domnul Oltean ne-a precizat: „nici nu știam că șefia ANI devine liberă. N-am nicio treabă cu asta și nici în partid nu am discutat lucrurile astea“. „Să scrieți declarațiile mele așa cum vi le spun eu“ ne-a atras în final atenția, de vreo două ori, Ioan Oltean, confundându-ne probabil cu Crinuța, Bian sau alt personaj din anturajul său.
Nu știm cât de bine o cunoaște domnul Oltean pe doamna Danielescu, dar un lucru e cert: îi cunoaște bine cv-ul profesional și politic din moment ce ne-a spus fără ezitare și profesia acesteia și faptul că nu e membră PDL. Pentru o cunoștință „din vedere“, domnul Oltean posedă date solide despre Dorina Danielescu. Ne întrebăm ce date are despre persoanele pe care le cunoaște bine. Cât privește vacantarea șefiei ANI, aici Ioan Oltean a dat-o chiar în bară. În calitate de lider al principalului partid aflat la guvernare e imposibil să nu știi că în trei luni șefia ANI, instituție importantă  în lupta anticorupție, devine liberă, odată cu încheierea mandatului actualului președinte. Iar dacă așa este, atunci domnul Oltean este degeaba secretarul general al PDL. Potrivit surselor noastre , Oltean nu numai că știe foarte bine ce se întâmplă la ANI, dar și-a extins lobby-ul pentru Dorina Danielescu și la nivelul UDMR, promițându-le liderilor Uniunii funcția de vicepreșe­dinte al ANI. Totul la nivel personal pentru că la nivelul PDL nu s-a luat nicio decizie pe această temă și având în vedere faptul că toți oamenii lui Oltean au sfârșit prin a avea probleme serioase la DNA, e greu de crezut că democrat-liberalii își vor mai risca imaginea pe mâna secretarului general.

Oltean - audiat la DNA din motive de Bian

Politica sa de a-și pune oamenii în funcții importante din instituțiile statului i-a adus lui Ioan Oltean și o întâlnire cu procurorii anticorupție , la scurt timp după arestarea șefului ANOFM  Silviu Bian.
„Am fost audiat în acest dosar, la câteva zile după ce Silviu Bian a fost arestat. Au fost câteva întrebări, am dat o declarație la vremea respectivă“, a recunoscut public secretarul general al PDL , precizând că „Eu probabil am intrat pe interceptările telefonice, vorbeam destul de des, eram cunoștințe vechi. Probabil că datele nu erau suficiente de clare că între mine și domnia sa nu erau legături cu cazul dat“. Reamintim că  Silviu Bian a fost reținut în octombrie 2011, fiind acuzat că primit în calitate de președinte al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă suma de 22.000 euro și 19.000 lei de la funcționarii structurilor județene ale ANOFM pentru a-și cofinanța posturile, Bian fiind prins când primea alți 82.000 de lei de la angajații ANOFM Brașov, care nu au mai suportat șantajul lui Bian care le cerea periodic o „cotizație“ pentru a-i ține în funcție.
Tot pe filiera lui Oltean a ajuns ministrul muncii și Ioan Botiș, acuzat de conflict de interese după ce s-a constatat că soția sa, Ligia Botiș, avea calitatea de expert de tip A în cadrul unui proiect european desfășurat de Asociația „Parteneriat Euroactiv“ Bistrița. Proiectul a fost aprobat și semnat la o dată ulterioară numirii în funcție a soțului său ca ministru. Valoarea proiectului era de 2.130.890 de lei și acesta fusese aprobat spre finanțare la 1 octombrie 2010, la nicio lună după numirea lui Botiș în funcția de ministru al Muncii. În prezent și Botiș dă cu subsemnatul la DNA, la fel ca și toți cei care au fost susținuți de Ioan Oltean. Astfel, Crinuța Dumitrean a intrat în atenția DNA din cauza subalternului sau, Remus Baciu, trimis în judecată  pentru corupție.
Potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis in judecata Remus Baciu, fosta șefă a ANRP apare la rubrica „Făptuitori“, nefiind deocamdată trimisă în judecată în acest dosar. Și tot DNA l-a luat la „o porție“ de declarații la secție și  pe Ioan Andreica, fostul secretar de stat  în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, care a fost audiat în dosarul în care președintele CJ Bistrița, Liviu Rusu și vicepreședintele CJ Bistrița, Luca Iancu, sunt anchetați pentru deturnare de fonduri. De precizat că Andreica este acționar la  Euroland SA, firmă  la care are acțiuni  și soția secretarului general al PDL, Ioan Oltean.



 Cine este Dorina Danielescu sefa ANRP
După eliberarea din funcție a Crinutei Dumitrean, Boc a numit-o în funcție pe Dorina Danielescu care a fost intre anii 2004 și 2009 la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism (DIICOT) serviciul Teritorial Ploiești. În momentul numirii, presa scria că în 2008 Dorina Danielescu a fost acuzată  de instrumentarea unor dosare in functie de anumite interese personale. „Așa rezulta dintr-o reclamație depusă la Consiliul Superior al Magistraturii de trei administratori ai SC Extrapan Ploiesti. Acestia o acuzau pe Danielescu că le-ar fi facut dosar penal doar pentru a evita anularea unor tranzactii al caror beneficiar a fost afaceristul local Doru Morcovescu, apropiat al sau“, scria presa.
AUTOR IULIA NUELEANU
SURSA CURENTUL 

Niciun comentariu: