sâmbătă, 7 ianuarie 2012

POLITICA DE LIGHEAN SI LIDERII EI

Desi aprig contestat, sondajul IRES referitor la notorietatea modesta a liderilor politici din Romania este foarte credibil. El ne arata, de fapt, cat de adanca este falia dintre clasa poltica si marea masa a populatiei.

Ce ne spune asadar sondajul cu princina? Ne spune ca unul din doi romani nu stie cine sunt presedintii PDL, PNL si PSD. Cifrele exacte ar fi: 48% dintre subiecti nu stiu cine este presedintele PDL, iar 41,5% nu stiu cine sunt presedintii PSD si PNL.

Sigur, pentru democrat liberali, asocierea atat de slaba cu Emil Boc este un avantaj, cat timp performanta premierului este departe de a fi un avantaj electoral. Dar dincolo de acest detaliu, procentele ar trebui privite cu maxima ingrijorare de toti liderii si de toate partidele politice.

Ele ne arata ca politica romaneasca este una de lighean. Un lighean in care se invart, plini de pasiuni preponderent sterile, politicieni, jurnalisti, clienti politici si acea minoritate a populatiei care este inca interesata de politica. Este vorba aici preponderent despre populatia urbana, cu acces mai larg la mijloacele de informare in masa, inclusiv la internet.

Noua, celor care scriem zilnic, de pe diferite pozitii, despre politica sau macar citim zilnic despre politica, procentele acestea ni se par incredibile, imposibile. Cum sa nu stii cine este Crin Antonescu, fost candidat la prezidentiale? Cum sa nu stii ca Emil Boc este presedintele PDL? Asa bine. Avem, cred, doua explicatii posibile.

Pe de-o parte, aceste procente ne arata cat de slab este gradul de informare, mai ales al populatiei rurale. La sate, ziarele ajung foarte greu, internetul este o raritate si doar pe la televizor ce se mai uita oamenii. In aceasta lume cu ferestrele aproape sigilate nu patrund decat personalitatile foarte puternice, de tip Ion Iliescu si Traian Basescu. Nu e insa cazul celor trei presedinti de partide despre care vorbim.

Si totusi, aceasta populatie neinformata se duce la vot, ba chiar adesea prezentele la urne inregistrate in mediul rural sunt mai ridicate decat la oras. Nu e greu de inteles atunci pe ce criterii voteaza acesti oameni. Fie cum zice domnul primar, fie cum scrie pe punga cea mai plina sau pe galeata cea mai mare primita in campanie.

Pe de alta parte, aceste procente ale notorietatii masoara si dezamagirea produsa de 22 de ani politica ticaloasa. Tradati rand pe rand cam de toti politicienii in care au crezut, oamenii nu mai gasesc nimic interesant in politica. Cei mai multi sunt convinsi ca ea nu le poate aduce nimic bun, ca orice ar vota cam tot acelasi lucru li se va intampla pana la urma. Un fel de "vin ai nostri, pleaca ai nostri, noi ramanem tot ca prostii!". Si atunci nici macar nu se mai obosesc sa se informeze si sa se duca la vot. Daca le insotim cu procentele absenteismului, cifrele notorietatii liderilor politici nu mai sunt, asadar, la fel de suprinzatoare.

La ele ar trebui sa se gandeasca de dimineata pana seara si Crin Antonescu, mai ales atunci cand il cuprinse euforia primului loc in sondaje. 27% din jumatatea care a auzit de tine e un rezultat de insomnie, nu de vise frumoase. Dar de ce sa ne ingrijoram cand la noi in lighean apa e calduta si valurile placute?
AUTOR CONSTANTIN RACARU
SURSA www.ziare.com 

Niciun comentariu: